• Πολιτική

    Διπλό μήνυμα Κώστα Μπακογιάννη σε ΕΕ και Τουρκία: Η Δημοκρατία και οι αξίες δεν είναι αλά καρτ

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης


    Νέα ισχυρή στήριξη στον Δήμαρχο Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου αλλά και διπλό μήνυμα σε Τουρκία και Ευρώπη έστειλε ο Κώστας Μπακογιάννης από τη Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης στο Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, παρουσία Ευρωπαίων αιρετών και προσωπικοτήτων, που παρείχαν έμπρακτη στήριξη στον διωκόμενο από το καθεστώς Ερντογάν Τούρκο συνάδελφό τους.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία δεν είναι σημαία ευκαιρίας ούτε οι αξίες μας είναι α λα καρτ.

    «Η υπόθεση αυτή μάς γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω… Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί απλώς προσωρινή πηγή θλίψης και αγανάκτησης, αλλά μία “ολισθηρή πλαγιά” με σοβαρές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Δεν είναι πολυτέλεια ή ανιστόρητη “επιμονή” κάποιας Δύσης. Είναι ανάγκη για ανάπτυξη, προϋπόθεση για καλύτερη ζωή. Αν σήμερα ο εκλεγμένος δυο φορές Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, λογοκρίνεται, δηλαδή καταπατάται η ελευθερία του λόγου του, τότε τι ξημερώνει αύριο για τη δημοκρατία στην Τουρκία; Τι ξημερώνει για τους πολίτες της;», αναρωτήθηκε ο Κ. Μπακογιάννης, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέδειξε ευρύτερα τη σημασία της επικράτησης της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα.

    «Η δημοκρατία είναι μία αξία η οποία ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, τα όρια των θρησκειών και των πολιτισμών. Είναι πολύ μεγαλύτερη από όλους εμάς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το αντιληφθούμε και δεν το λέω μόνο επειδή έχω την τιμή να υπηρετώ την πρωτεύουσα που γέννησε τη δημοκρατία, αλλά επειδή αισθάνομαι ότι είναι μία ανάγκη, εξαιρετικά επίκαιρη στο σύγχρονο κόσμο, και όχι απλώς μια επιλογή», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

    Στην εκδήλωση, εκτός από τον Κώστα Μπακογιάννη, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Φλωρεντίας και Ανόβερου και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurocities, -με φυσική παρουσία- αλλά, μέσω τηλεδιάσκεψης, και οι Δήμαρχοι Παρισιού, Ουτρέχτης Λινζ και Αμβούργου.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπακογιάννης: Η πολιτική εξουδετέρωση του Εκρέμ Ιμάμογλου δεν ωφελεί κανέναν

    Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο



    ΣΧΟΛΙΑ