• Πολιτική

    Δημοσκοπήσεις – σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση στην Κεντρική Επιτροπή

    Στεφανος Κασσελάκης

    Στεφανος Κασσελάκης


    Δημοσκοπήσεις – σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημοσιευτούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα προκαλέσουν πολιτική ανατροπή. Οι έρευνες που κλείνουν αυτές τις ημέρες θα περιλαμβάνουν και τις δραματικές εξελίξεις με την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και τη σφοδρή σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη και των νεοπροεδρικών με τις τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Με την Κουμουνδούρου να είναι σε διαρκή αναβρασμό, τον κ. Κασσελάκη να μην μπορεί να πείσει για το νέο ξεκίνημα και την ισχυρή ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου να βρίσκεται… εντός, εκτός και επί τα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ, οι μετρήσεις κοινής γνώμης είναι κόλαφος για την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Οι πολίτες, ενδεχομένως επηρεασμένοι και από τη μαζική φυγή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ και το σκηνικό εμφυλίου που έχει στηθεί, γυρνούν την πλάτη στο νέο πρόεδρο.

    Οι πληροφορίες από δημοσκόπους αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες δημοσκοπήσεις θα χάσει και τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ επειδή ο ίδιος θα καταρρεύσει δημοσκοπικά.

    Δηλαδή ενώ δεν θα υπάρξει μεγάλη άνοδος του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει ιστορικά χαμηλά ποσοστά, γύρω στο 12%-13%, αλλά μπορεί να βρεθεί ακόμη και σε επίπεδα κοντά στο 10%.

    Οι ερευνητές βλέπουν επίσης ότι αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση και παγιωθεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει σε μονοψήφια ποσοστά και κινδυνεύει να χάσει ακόμη και την τρίτη θέση από το ΚΚΕ.

     

    Η μεγάλη εσωστρέφεια

    Το κλίμα εσωστρέφειας «σκοτώνει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά από τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Αν δηλαδή θα υπάρξουν κι άλλες μαζικές αποχωρήσεις και διασπάσεις που θα πληγώσουν ακόμη περισσότερο το κόμμα.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει δημοσκοπική κατρακύλα η οποία θα φανεί το επόμενο διάστημα.

    Να σημειωθεί ότι πριν από τη δραματική συνεδρίαση της ΚΕ, σε έρευνα της GPO ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χάσει 5 μονάδες μέσα σε ένα μήνα ενώ η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ σε τρεις δημοσκοπήσεις (Metron, GPO και ALCO) ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους, μεταξύ 1% και 1,6%.

    Οι ερευνητές μετρούν πλέον και τις αποχωρήσεις στελεχών αλλά και τη διάλυση τοπικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα.

    Δύο γνωστοί δημοσκόποι, οι Ζαχαρίας Ζούπης και Ανδρέας Δρυμιώτης έχουν προβλέψει πρόσφατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα κινηθεί σε μονοψήφια ποσοστά σε μια δημοσκοπική κατάρρευση που είχαν να δουν πολλά χρόνια.

    Ο Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, υποστήριξε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά, καθώς στις έρευνες της εταιρίας του τα ποιοτικά στοιχεία του κόμματος είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικά.

    Ο πολιτικός αναλυτής και δημοσκόπος, Ανδρέας Δρυμιώτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του έχει πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει σύντομα στα επίπεδα του 6%.

    «Θα το δούμε και στις επόμενες δημοσκοπήσεις και νομίζω θα το δούμε πιο έντονα στις Ευρωεκλογές».

    Είναι φανερό πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως  πολιτικό brand δεν «πουλάει» στην κοινή γνώμη που τον εγκαταλείπει.

    Στο ερώτημα ποιοι επωφελούνται από τη δημοσκοπική κατάρρευση, οι ερευνητές τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα ποσοστά του, αλλά όχι με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σίγουρα δεν μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 15%.

    Κερδισμένο είναι το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη,

    Οσο για τη Νέα Δημοκρατία; Οι επόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κινείται στα επίπεδα των εθνικών εκλογών, κοντά στο 40% δηλαδή ενώ συντριπτική είναι η διαφορά Μητσοτάκη με Κασσελάκη στη δημοφιλία και στην ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοσκόπηση MRB: Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 65,5%
    Δημοσκόπηση MRB: Παντοδυναμία ΝΔ και Μητσοτάκη, δεν πείθει ο Κασσελάκης – Μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση
     



    ΣΧΟΛΙΑ