• Πολιτική

    Δικαιολογίες Δούρου για το χάος με τα σκουπίδια – Αποφάσισε επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής

    • NewsRoom
    Ρένα Δούρου

    Ρένα Δούρου


    Με μια επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, η Ρένα Δούρου επιχειρεί να δικαιολογηθεί για το χάος που απειλεί την Αττική τους επόμενους μήνες γύρω από το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών.

    «Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί κρίσιμης σημασίας θέμα για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον, εξ ου και αποτέλεσε προτεραιότητα της διοίκησής μας, η οποία προχώρησε στη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, βάση των επιταγών της ΕΕ, της κυκλικής οικονομίας και των αρχών της αποκέντρωσης και της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους δήμους», αναφέρει στην επιστολή της η απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής. Όπως αναφέρει «ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) αποτελεί νόμο του κράτους, θέτοντας τις βάσεις για κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση».

    Η περιφερειάρχης κατηγορεί τον κ. Πατούλη για «λαθροχειρία» στην προσπάθεια «τεκμηρίωσης της κινδυνολογικής γραμμής», την οποία έχει «υιοθετήσει, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων». Όπως υποστηρίζει, ο κ. Πατούλης «επίτηδες παραποίησε επίσημα ενημερωτικά στοιχεία που έλαβε από τον ΕΔΣΝΑ στις 18 Ιουλίου, με την προσθήκη αποσπάσματος από ανεπίσημο εσωτερικό έγγραφο υπαλλήλου του ΕΔΣΝΑ», με αναφορές για αδυναμία υποδοχής απορριμμάτων μετά τον Νοέμβρη στους υφιστάμενος αδειοδοτημένους χώρους στη Φυλή και διαβεβαιώνει ότι «δεν υφίσταται λόγος κινδυνολογίας καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί βραχυπρόθεσμες λύσεις που δίνουν επαρκή χρονικά περιθώρια».

    Η περιφερειάρχης αναφέρει ότι οι απαντήσεις που περιέχονται στο επίσημο απαντητικό έγγραφο του ΕΔΣΝΑ καλύπτουν πλήρως τα ερωτήματα σχετικά με τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για 3ετή προσαύξηση της δυναμικότητάς του.

    Σημειώνει ότι ο ΕΔΣΝΑ παρέθεσε τις προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, που χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, επιπλέον αδειοδοτήσεις και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, διασφαλίζουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον τριών ετών και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχετικής μελέτης.

    Ειδικότερα για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, η Ρένα Δούρου αναφέρει συνοπτικά τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η διοικούσα παράταξη με τις οποίες «τέθηκαν οι βάσεις για τη μετάβαση σε μια διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

    «Σεβόμενη την πολιτική δεοντολογία», τονίζει, η νυν διοίκηση επέλεξε «να μην προχωρήσει σε κάποια στρατηγική επιλογή και να μην ολοκληρώσει περαιτέρω τη διαδικασία χωροθέτησης που έχει δρομολογηθεί, επιθυμώντας να μην δεσμεύσει τη διάδοχό της» και ρωτά τον κ. Πατούλη αν θα συνεχίσει την πορεία που προβλέπεται από τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ ή αν θα επιλέξει διαφορετική πολιτική.

    Σε κάθε περίπτωση, κλείνει την επιστολή η κ. Δούρου, η Δύναμη Ζωής «θα βρίσκεται στο πλευρό σας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου όσο και πολυπαραγοντικού ζητήματος», το οποίο, όπως μεταξύ άλλων προσθέτει, «επιβάλλει συνεργασία, συναίνεση και συναντίληψη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων προκειμένου η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί παράγοντας ανάπτυξης και όχι πρόβλημα».

    Επεκτείνει τον ΧΥΤΑ Φυλής

    Την ίδια ώρα πάντως, η Ρένα Δούρου με μια  αιφνιδιαστική κίνηση συγκάλεσε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισε την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής καθώς και για τη διενέργεια διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του.

    Η συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής είχε αναβληθεί την Τετάρτη, μετά από κατάληψη που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους δήμους και φορείς της περιοχής στον 5ο όροφο του κτηρίου του Συνδέσμου, όπου επρόκειτο να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή.

    Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, τη:

    1. Λήψη απόφασης για την έγκριση των όρων της προκήρυξης για τη διενέργεια ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού με διαδικασία ανταγωνιστικής διαπραγμάτευσης για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων» (εισηγητής Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Δ.Υ.π.Α, κ. Πετρόπουλος).

    2. Λήψη απόφασης για έγκριση της τεχνικής έκθεσης με τίτλο «Τεχνική έκθεση του έργου «Εργασίες διαμόρφωσης, διευθέτησης & εξομάλυνσης πρανών κυττάρων του ΧΥΤΑ Φυλής» και τροποποίηση της Σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 132 παρ1.α του Ν. 4412/2016 (εισηγητής Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Δ.Υ.π.Α. κ. Πετρόπουλος).

    Συνδικαλιστές ΟΤΑ: Θα ακυρώσουμε στην πράξη τη συγκεκριμένη απόφαση

    Η έκτακτη κίνηση της Δούρου έφερε την έντονη αντίδραση του συνδικαλιστών των ΟΤΑ, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

    «Η κατάντια τους δεν έχει όρια. Στα μουλωχτά και σαν τον κλέφτη η Δούρου κάλεσε εν κρυπτώ την Πέμπτη 1η του Αυγούστου το μεσημέρι στις 14:30 έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ με σκοπό την επέκταση της χωματερής του ΧΥΤΑ Φυλής.
    Με τη συγκεκριμένη πράξη η Δούρου έκανε σήμερα παράδοση – παραλαβή στον Πατούλη με επέκταση της χωματερής, την ιδιωτικοποίηση της, αδιαφορώντας για τη ζωή των εργαζομένων και των δημοτών.

    Στη χθεσινή κινητοποίηση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ και φορέων της Δυτικής Αττικής κρυβόντουσαν, σήμερα εμφανίστηκαν.

    Τους δηλώνουμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Οι εργαζόμενοι και οι δημότες θα ακυρώσουν στη πράξη τη συγκεκριμένη απόφαση της απερχόμενης και της επερχόμενης διοίκησης του ΕΔΣΝΑ»



    ΣΧΟΛΙΑ