• Πολιτική

    Διχάζει τους φαρμακοποιούς η πρόταση Κικίλια για τα ακριβά φάρμακα

    • Έφη Τσιβίκα
    φαρμακείο


    “Μήλον της Έριδος” μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών αλλά και μεταξύ του κλάδου αποτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς.

    Οι φαρμακοποιοί καλούνται να παρέχουν τις θεραπείες αυτές στους χρονίως πάσχοντες, χωρίς όμως κανένα ανταποδοτικό όφελος, όπως πρότεινε σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

    Η πρόταση αυτή δίχασε τους φαρμακοποιούς, με ορισμένους να τίθενται υπέρ της «υπό όρους» δωρεάν διάθεσης και άλλους να λένε κατηγορηματικά “όχι”.

    Ο ΠΦΣ, του οποίου το ΔΣ συνεδρίασε την Τετάρτη για το «φλέγον» αυτό ζήτημα, κατέληξε στη μετάθεση της απόφασης σε δευτεροβάθμιο όργανο.  Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ. συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση στα γραφεία του ΠΦΣ στην Αθήνα, όπου οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας και οι εκλέκτορες, θα ψηφίσουν εάν συμφωνούν ή όχι στη διάθεση των ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία, όπως ήταν το αρχικό αίτημα του κλάδου, αλλά χωρίς καμία αμοιβή για τις υπηρεσίες τους.

    Ο υπουργός Υγείας, είχε προτείνει στους εκπροσώπους του ΠΦΣ να ισχύσει το καθεστώς αυτό για ένα «εύλογο» χρονικό διάστημα, ενώ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι φαρμακοποιοί από το μέτρο εάν δεν συμφωνήσουν.

    Οι πληροφορίες «θέλουν» τον ΠΦΣ να τίθεται υπέρ της «υπό όρους» δωρεάν διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δεν λείπουν όμως και οι αντιδράσεις από άλλους φορείς του κλάδου.

    Μεταξύ αυτών και αυτή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ο οποίος με σχετική ανακοίνωση τάχθηκε ανοιχτά κατά της πρότασης Κικίλια, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί καλούνται να γίνουν ο μοναδικός κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς ανταποδοτικά οφέλη.

    «Φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ, καθιστώντας σαφές ότι οι φαρμακοποιοί είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες, αλλά «με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους».

    Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί της Αττικής εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις εξαγγελίες περί διάθεσης φαρμάκων με courier απευθείας στους ασθενείς, κάνοντας λόγο για «υποτίμηση του επιστημονικού και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, τη φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα».

    Όπως προσθέτει ο ΦΣΑ, τα παραπάνω «καταδεικνύουν άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

    Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί είχαν εξαρχής επισημάνει τους κινδύνους της συγκεκριμένης πρακτικής τονίζοντας, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.

    Τόσο η διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς, όσο και η απευθείας παράδοσή τους στους χρονίως πάσχοντες  με εταιρεία ταχυμεταφορών αποτελούν μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού που υλοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών. Το πρώτο σκέλος ολοκληρώθηκε με  την απευθείας διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων στις ιδιωτικές κλινικές, στις αρχές του μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ