• Πολιτική

    Διάσκεψη για την Λιβύη στο Παρίσι: Για πρώτη φορά η Ελλάδα, απούσα η Τουρκία – Οι ελληνικές προτεραιότητες

    • Νένα Σώκου
    Διάσκεψη για την Λιβύη στο Παρίσι: Για πρώτη φορά η Ελλάδα, απούσα η Τουρκία - Οι ελληνικές προτεραιότητες


    Στο Παρίσι στρέφεται αύριο, Παρασκευή, το διεθνές διπλωματικό ενδιαφέρον. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φιλοξενεί τη Διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο. Παρούσα και η Κύπρος, αλλά όχι η Τουρκία.

    Στη διάσκεψη συμμετέχουν περίπου 20 ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Μαρκ Ρούτε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

    Παρούσα θα είναι και η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία βρίσκεται σε πενθήμερη επίσκεψη στο Παρίσι με στόχο την άμβλυνση της έντασης στις διμερείς σχέσεις μετά την συμφωνίας ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας AUKUS.

    Οι ελληνικές θέσεις

    Η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει ξεκάθαρα την θέση της όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, με απώτερο στόχο την σταθερότητα στην χώρα της βόρειας Αφρικής, δέκα χρόνια μετά την ανατροπή του Καντάφι.

    Οι ελληνικές θέσεις συμπίπτουν με τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας, που αναγνωρίζει ως κορυφαία προτεραιότητα την μετάβαση της χώρας στην πολιτική ομαλότητα με τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

    Ένα ακόμη ζητούμενο είναι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, πεδίο το οποίο αφήνει ανεξέλεγκτα περιθώρια δράσης στην Τουρκία, ενώ τους Ευρωπαίους απασχολεί και ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Λιβύης.

    Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Ολλανδίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω να θυμίσω ότι η Ελλάδα συμμετέχει ουσιαστικά για πρώτη φορά σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης σε μία διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη. Θεωρώ σφάλμα το γεγονός ότι δεν συμμετείχαμε σε προηγούμενες συναντήσεις, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είμαστε ο κοντινότερος γείτονας της Λιβύης. Η χώρα εκείνη η οποία -μαζί ουσιαστικά με τη Μάλτα και την Ιταλία- γειτνιάζει, έχει θαλάσσια σύνορα, με τη Λιβύη.

    Επομένως, έχουμε ζωτικό ενδιαφέρον και συμφέρον να σταθεροποιηθεί η χώρα αυτή σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε ανοίξει πρεσβεία και προξενείο στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη.

    Θέλουμε η Λιβύη να μπορέσει να αντιμετωπίσει μόνη της το μέλλον της χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους, χωρίς παρουσία ξένων στρατευμάτων, χωρίς παρουσία ξένων μισθοφόρων. Και βέβαια χωρίς να συνάπτει η γειτονική χώρα συμφωνίες καταφανώς παράνομες με άλλες χώρες, μόνο και μόνο ως αντάλλαγμα για τη στρατιωτική παρουσία άλλων χωρών στη Λιβύη. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχουμε συμφωνήσει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είναι κατάφωρα παράνομο, παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει καμία ουσιαστική νομική αξία».

    Χαμηλές προσδοκίες

    Στην ίδια τοποθέτηση ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες από την σύνοδο δεν πρέπει να είναι υψηλές, ωστόσο χαρακτήρισε σημαντικό το να έχει η ΕΕ μια ενιαία φωνή και να αποφεύγει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που στο παρελθόν είχαν ταλανίσει την σχέση με τη Λιβύη.

    Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε, στην ίδια συνέντευξη τύπου, τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι η σταθερότητα στην Λιβύη. Παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή είναι ευκαιρία για να βρεθεί μια λύση».

    «Ελπίζω να βρεθεί λύση την Παρασκευή» σημείωσε.

    Δένδιας: Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος

    Κληθείς να απαντήσει για τη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής που θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα συνοδεύσει.

    «Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που κλήθηκε η Ελλάδα, και πήγα στην Τρίπολη στην τελευταία διάσκεψη που οργάνωσε η προσωρινή κυβέρνηση. Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία που συμμετέχουμε στην προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια λειτουργούσα οντότητα στη Λιβύη.

    Βεβαίως, όμως, με κανέναν τρόπο δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα οδηγήσει στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων» σημείωσε.

    Εξήγησε πως είναι μια μακρά, επίπονη διαδικασία, υπογραμμίζοντας όμως ότι «μετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων, και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό».

    Διαβάστε ακόμη:

    Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη: Βλέπει Μακρόν, Τζόνσον, Πούτιν, Ρούτε – Οι σταθμοί και οι στόχοι

    Συνάντηση Μακρόν-Χάρις: Απόλυτα κρίσιμη η γαλλο-αμερικανική συνεργασία

    Λιβύη: 25 σοροί ανασύρθηκαν από νέους μαζικούς τάφους



    ΣΧΟΛΙΑ