• Πολιτική

    Διαψεύδει το υπουργείο Ναυτιλίας: Δεν γνωρίζαμε για νεκρούς


    Διαψεύδει το υπουργείο Ναυτιλίας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που επικαλείται σήμα του Λιμεναρχείου Ραφήνας, ότι από τις 19:08 στις 23/7 το υπουργείο γνώριζε την ύπαρξη νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

    Όπως αναφέρεται σε επίσημη σημερινή ανακοίνωση, η εν λόγω σηματική αναφορά απεστάλη την Τρίτη, 24-7-2018 από τη Λιμενική Αρχή Ραφήνας, δηλαδή την επόμενη ημέρα από την έναρξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, και είχε χαρακτήρα συνολικού απολογισμού και καταγραφής των ενεργειών του Λιμενικού στην περιοχή ευθύνης της Λιμενικής Αρχής Ραφήνας, από την έναρξη της επιχείρησης έως και τη μεταφορά του τελευταίου ανθρώπου.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στη σηματική αναφορά καταγράφεται με σαφήνεια ότι από τις 19:08 μ.μ. της 23-07-2018 και μετέπειτα ξεκίνησαν συνεχείς μεταφορές διασωθέντων προς το λιμάνι της Ραφήνας, αλλά και σορών από τα σκάφη που συμμετείχαν στην διάσωση, χωρίς, όμως, να καθορίζεται ο χρόνος ανεύρεσης και μεταφοράς τους, όπως υποστηρίζει το εν λόγω δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με το εν λόγω σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, από τις 19:08, ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε «ασφαλή πληροφορία» για την ανάσυρση σορών θυμάτων από την φονική πυρκαγιά από τα πληρώματα 11 σκαφών από το Λιμενικό Σώμα που είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της Ραφήνας.

    Σύμφωνα με το σήμα από το ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, το οποίο δημοσιοποίησε ο Ελεύθερος Τύπος, τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής». Εκεί αποκαλύπτεται επιπλέον ότι στις 22:30 είδαν ή άκουσαν για τις σορούς των θυμάτων ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης και ο Β’ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης.

    Στο σήμα-ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Ραφήνας αναφέρεται: «Περί 22:30, προσέλευση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ΥΝΑΝΠ (κ.κ. υφυπουργού, κ.κ. ΓΓΛΛΠ, κ.κ. Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, κ.κ. Β’ Υ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ)». Σύμφωνα με τα παραπάνω, το δημοσίευμα καταλλήγει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και η φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής γνώριζαν από τις 19:08 την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, σχεδόν 4,5 ώρες πριν από την σύσκεψη και ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στις 22:30 είχε πιστοποιηθεί το «αληθές» της πληροφορίας και όχι όταν έφυγαν οι κάμερες, όπως υποστήριζαν κυβερνητικά στελέχη.

    Το έγγραφο όπως δημοσιοποιήθηκε στον «Ελεύθερο Τύπο»:

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η παράκληση της οικογένειας των διδύμων που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ανακούφιση για τις οικογένειες 1500 παιδιών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ταυτοποιήθηκε και η σορός του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη – Τι ζητά η αδερφή του



    ΣΧΟΛΙΑ