array(0) {
}
        
    
Menu

Δυάδα με μεγάλες αποδόσεις

Defence

Theon: Ο μεγαλύτερος προμηθευτής συστημάτων νυχτερινής όρασης στην Ευρώπη

Ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON, Κρίστιαν Χατζημηνάς

Για ιστορική συμφωνία της Theon, που παρόμοια δεν έχει κάνει καμία άλλη χώρα ή άλλη εταιρεία παγκοσμίως στον χώρο των ηλεκτροοπτικών, έκανε λόγο μιλώντας στο mononews o ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της THEON, Κρίστιαν Χατζημηνάς, τονίζοντας ότι θα έρθουν ακόμα κι άλλες συμφωνίες σε τομείς όπως τα ηλεκτροπτικά σε πλατφόρμες, τομέας ο οποίος ήδη έχει μπει δυναμικά και με την Theon να κάνει πολλά πράγματα στο μέλλον.

Η Theon ανακοίνωσε συμφωνία-μαμούθ με την OCCAR για την προμήθεια 100.000 συστημάτων νυχτερινής όρασης αξίας 1 δισ. ευρώ.

1

Συγκεκριμένα, υπεγράφη η Τροποποίηση Σύμβασης μεταξύ του ευρωπαϊκού διακυβερνητικού οργανισμού OCCAR και της κοινοπραξίας THEON/Hensoldt για την προμήθεια επιπλέον 100.000 συστημάτων νυχτερινής όρασης (NVGs) προς τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και 4.000 NVGs προς τις Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις, που μετατρέπονται σε δεσμευτική παραγγελία από υφιστάμενα δικαιώματα προαίρεσης.

Η Τροποποίηση της Σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου δικαιώματος προαίρεσης για παροχή υπηρεσιών αξίας περίπου €100 εκατ., έχει συνολική αξία περίπου €1 δισ. και αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία προμήθεια συστημάτων νυχτερινής όρασης στην ιστορία κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ο κ. Χατζημηνάς, σχολιάζοντας στο mononews αυτή τη μεγάλη συμφωνία, τόνισε ότι η Theon στον συγκεκριμένο τομέα κατέχει το 60%-70% της αγοράς, δηλώνοντας υπερήφανος που μια ελληνική εταιρεία έχει καταφέρει να είναι «νούμερο 1» στην αγορά στα συστήματα αυτά και να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα στο εξωτερικό. «Με αυτή τη συμφωνία μαμούθ, δίνουμε το σύνθημα ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι εδώ».

«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, έρχονται νέες συμφωνίες καθώς επενδύουμε σε πολλούς τομείς, όπως δορυφόρους ή drones. Θα φτιάξουμε ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα. Παράλληλα θα αναπτυχθούμε ιδιαίτερα στην αγορά ηλεκτοοπτικών σε πλατφόρμες, καθώς χτίζουμε το τρίτο μας εργοστάσιο της Theon στο Κορωπί γι’ αυτό τον σκοπό».

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής NVGs στην Ευρώπη

Η νέα συμφωνία βασίζεται σε προηγούμενες παραγγελίες μέσω OCCAR για 66.000 συστήματα NVGs για τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και 8.000 για τις Βελγικές, η πλειονότητα των οποίων έχει ήδη παραδοθεί.

Με την τελευταία αυτή παραγγελία, ο συνολικός αριθμός των συστημάτων στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης, ανέρχεται σε περίπου 200.000. Η THEON παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής συστημάτων νυχτερινής όρασης στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας πλέον σημαντική προβλεψιμότητα ανεκτέλεστου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έως το 2029.

Ακολουθώντας την αρχική σύμβαση και τις πραγματοποιηθείσες τροποποιήσεις, η παρούσα σύμβαση προβλέπει παραδόσεις του συστήματος νυχτερινής όρασης Mikron, το οποίο λειτουργεί με λυχνίες ενίσχυσης φωτός 16 mm της εταιρείας Exosens. Η THEON έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 400.000 λυχνίες ενίσχυσης φωτός (Image Intensifier Tubes – IIT) μέσω της τελευταίας επέκτασης της Μακροπρόθεσμης Εμπορικής Συμφωνίας (Long-Term Commercial Agreement – LTCA) με την Exosens, που ανακοινώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2025, εκ των οποίων 230.000 προορίζονται για την κάλυψη των νέων παραγγελιών του 4ου τριμήνου. Η Εμπορική Συμφωνία υπερκαλύπτει τις ανάγκες της THEON για τις υφιστάμενες παραγγελίες, με επαρκές περιθώριο κάλυψης επιπλέον νεών παραγγελιών.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της για διαρκή διεκπεραίωση παραγγελιών μέσω τοπικής παραγωγής, μέρος της συναρμολόγησης θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία, στις εγκαταστάσεις της Hensoldt Theon NightVision (HTN) στην πόλη Wetzlar, στο κρατίδιο Hesse.

Κατόπιν αυτής της παραγγελίας, οι παραγγελίες της THEON για το 2025 ανέρχονται σε €1,3 δισ., ενώ συμπεριλαμβανομένων των νέων δικαιωμάτων προαίρεσης, ανέρχονται σε περίπου €2 δισ.

Το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο, με επιπλέον δικαιώματα προαίρεσης ύψους περίπου €865 εκατ., αθροίζει σε σχεδόν €2,4 δισ. Κατά κανόνα, τα δικαιώματα προαίρεσης που περιλαμβάνονται σε συμβάσεις και πλαίσιο συμφωνιών ασκούνται πλήρως και μετατρέπονται σε δεσμευτικές παραγγελίες.

Διαβάστε επίσης:

Stern: Oι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη πρότυπο για τους Γερμανούς πολιτικούς

Ideal: Δωρεάν διάθεση 253.000 ιδίων μετοχών σε 10 δικαιούχους

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εγκαίνια του Προξενείου του Μονακό, ένας συγγραφέας στο Μουσείο της Ακρόπολης, πρεμιέρα για την ταινία Sinatra Eternity, τα γλυπτά του Takis στο Σύνταγμα, 30 χρόνια Make a Wish και άνοιξε πάλι το Χίλτον
Χατζημηνάς: Θέλουμε ένα διαφορετικό φορολογικό μοντέλο στην Ευρώπη
Τα μυστήρια με την Credia και τα σενάρια για Alpha Bank, o Πλεύρης και οι κομπίνες στην Golden Visa, τα super κέρδη σε Πλ. Θράκης – Qualco, το κάλεσμα της Optima-Euroxx, το μυστικό ραντεβού βουλευτή στο Κολωνάκι, ο πρόξενος Αποστολόπουλος και πώς η Themis Z κατέκτησε τον Trump Jr
ΤΗΕΟΝ: Προτείνει μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή
Theon – Rheinmetall: Τι λέει ο Κρίστιαν Χατζημηνάς στο mononews για τη νέα συμφωνία
Theon: Είσοδος στις πλατφόρμες – Τι σηματοδοτεί η συνεργασία με την Rheinmetall
Οι δραματικές ώρες του ΚΜ και το όχι στις πρόωρες, o snob τραπεζίτης και η ακριβή Τρ. Κύπρου, η φούσκα της AustriaCard, για κακούργημα ο Σαρακάκης, ο μικρός οπλάς Χρηστάκης που ήθελε να γίνει Κρίστιαν και η δωρεά της Allwyn
Οι επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες που αναβαθμίζουν την ελληνική αμυντική βιομηχανία
Τα μυστήρια του Μαξίμου, μάζεψε 800 εκατ. η Credia, οι αμοιβές… 900 χιλ. ευρώ του Κοντόπουλου, οι συγκινήσεις σε Real Cons, Bylot, Βιοχάλκο, η φτωχή Εθνική και ο Μυλωνάς, ο διαγωνισμός για τις διόπτρες, η αποζημίωση 130 εκατ. του Στάσση και το νέο ρεκόρ του εφοπλιστή Παπαδημητρίου
Theon: Εγκαινιάζει επίσημα τις εγκαταστάσεις παραγωγής της THEON Belgium στο Zaventem, επεκτείνοντας την ευρωπαϊκή της παρουσία