• Άρθρα

    Άρθρο-παρέμβαση: Το σκληρό ροκ του Νίκου Δένδια και πώς αλλάζει σελίδα στην εθνική στρατηγική

    • Νένα Σώκου


    Ψύχραιμα, σταθερά και χωρίς πολλά-πολλά ο Νίκος Δένδιας είπε χθες τα πράγματα με το όνομά τους, δείχνοντας πόσο καλά είχε προετοιμαστεί για τις συναντήσεις του στην Άγκυρα, αλλά και για όποιο απρόοπτο μπορεί να προέκυπτε.

    Ομολογουμένως το πινγκ πονγκ δηλώσεων μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη Τύπου δεν το περίμενε κανείς και η πρώτη αντίδραση όσων παρακολούθησαν τα όσα διημείφθησαν ήταν η έκπληξη.

    Έκπληξη, γιατί σπανίως παρακολουθούμε live έναν τέτοιο σφοδρό καβγά σε τόσο υψηλό επίπεδο. «Καιρό είχαμε να δούμε τέτοια σύγκρουση» ανέφερε ο γερμανόφωνος Τύπος, με εμφανή αμηχανία βλέποντας τα σημάδια των αποτυχημένων διπλωματικών παρεμβάσεων του Βερολίνου καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα.

    Όμως, ο Νίκος Δένδιας δεν έκανε τίποτα άλλο, παρά να συμπυκνώσει μέσα σε λίγες φράσεις όλες τις ελληνικές θέσεις πάνω στις ελληνοτουρκικές διαφορές, παρουσιάζοντας ως αδιαπραγμάτευτες τις κόκκινες γραμμές της χώρας, που υπαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

    Η στάση του Νίκου Δένδια είναι ταυτόχρονα η ελληνική απάντηση στην προκλητική εμφάνιση του Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα, πληρωμένη με το ίδιο νόμισμα.

    Τα τουρκικά μέσα που κάνουν λόγο για ελληνική ασέβεια, θα πρέπει να ανατρέξουν στα αρχεία τους για να θυμηθούν πώς είχε φερθεί ο πρόεδρός τους σε εκείνη την επίσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, καθισμένος απέναντι από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

    Αλλά δεν χρειάζεται να πάει κανείς και τόσο πίσω στον χρόνο. Αρκεί να θυμηθεί τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας και την συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου απέναντι στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Επομένως, η επίκληση του πρωτοκόλλου πρέπει να είναι αμφίδρομη, κάτι σαν το τανγκό, και ο σεβασμός αμοιβαίος.

    Η χθεσινή στάση του υπουργού Εξωτερικών έφερε ικανοποίηση τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, με το οποίο υπήρχε συντονισμός και συνεννόηση, όσο και στην κοινωνία, που είδε live τον Νίκο Δένδια να ξεδιπλώνει με απόλυτη σαφήνεια και χωρίς περιστροφές την εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, μέσα σε τουρκικό έδαφος, δίνοντας απαντήσεις σε όλες τις απόπειρες της Τουρκίας να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων.

    Με την στρατηγική του ο Δένδιας κατάφερε και ένα ακόμη: Να ξεγυμνώσει την Τουρκία, να αποδομήσει την εικόνα που θέλει να παρουσιάζει ο Ερντογάν στην Ευρώπη ως ηγέτης συναινετικός και με διάθεση διαλόγου. Γιατί μπορεί να προσκάλεσε σε διάλογο, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχουν οι βάσεις, ώστε ο διάλογος να έχει ουσία και συνέχεια. Και η Αθήνα επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η αποκλιμάκωση με την Άγκυρα πρέπει να είναι έμπρακτη, όχι μόνο στα λόγια, και να έχει διάρκεια.

    «Ο Δένδιας δεν μάσησε», «Μπράβο ρε Δένδια. Γράφεις ιστορία», «Δένδιας – Τσαβούσογλου 5-0 στην Άγκυρα» ήταν μερικά από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την στάση του.

    Στάση που στέλνει και μηνύματα στην Ευρώπη, κι ιδιαίτερα στην Γερμανία, ότι οι πολιτικές του κατευνασμού και του διπλωματικού καθωσπρεπισμού χωρίς ουσία κάποια στιγμή τελειώνουν. Γιατί κανείς πλέον δεν μπορεί να κάνει ότι δεν γνωρίζει.

    Όσο για τον προβληματισμό που μπορεί να υπάρξει «πώς συνεχίζουμε με την Τουρκία από δω και πέρα;», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει σταθερά τις προσπάθειες διαλόγου και συνεργασίας.

    Μάλιστα σε σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σημειώνεται πως υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Δένδια με Τσαβούσογλου – Οι «πληρωμένες» απαντήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ στις προκλήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ