Menu
0.84%
Τζίρος: 205.72 εκατ.

ΗΠΑ: Ενεργοποιείται το σχέδιο αποχώρησης του Ισραήλ από το νότιο Λίβανο

Comments

Με μία βουτιά 10,5% έκανε ποδαρικό στη νέα χρονιά ο δείκτης BDI (Baltic Dry Index) καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση των τελευταίων έξι ετών. Ο συγκεκριμένος δείκτης που παρακολουθεί τα ναύλα στα πλοία capesize, panamax και supramax που μεταφέρουν εμπορεύματα ξηρού φορτίου, υποχώρησε στις 976 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2019.

Σύμφωνα με το Reuters, ο BDI έχει υποχωρήσει κατά 61% από το υψηλό αρκετών ετών που σημείωσε το Σεπτέμβριο 2019, όταν έφτασε στις 2.518 μονάδες, ενώ έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς κατά 14% χαμηλότερα.

Στο σύνολο της η αγορά ξηρού φορτίου υποχωρεί λόγω της αύξησης του στόλου αλλά και της στασιμότητας που παρουσίασε η ζήτηση κατά την εορταστική περίοδο, ωστόσο τα ναύλα αναμένεται να κινηθούν ανοδικά μόλις ευθυγραμμιστούν με το κόστος των καυσίμων χαμηλά περιεκτικότητας σε θείο, υποστηρίζει ο αναλυτής Randy Giveans της Jefferies.

Από την πλευρά του ο αναλυτής της Evercore ISI, Jonathan Chappell σχολιάζοντας την πρόσφατη υποχώρηση της συγκεκριμένης αγοράς υποστήριξε ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη η συνέχιση του συγκεκριμένου δυσμενούς momentum.

Σε ανάλυση της Value Investor’s Edge για τις προοπτικές της αγοράς ξηρού φορτίου το 2020, που επιμελήθηκε ο οικονομολόγος James Catlin, αναφέρεται ότι ο προβληματισμός που υπάρχει για τη ζήτηση σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των παραδόσεων, το πιο πιθανό είναι να διατηρήσουν το δείκτη BDI κάτω από το υψηλό του 2019.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι προσαρμογές για την εφαρμογή του slow steaming, οι αποσύρσεις πλοίων για την εγκατάσταση scrubbers και η αύξηση των διαλύσεων που αναμένονται στις αρχές του νέου έτους μπορεί να την περιορίσουν. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός αυτοί οι ανασταλτικοί παράγοντες θα εκλείψουν.

Ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας για την αγορά ξηρού φορτίου το 2020 είναι αν θα επιτευχθεί λύση για τη λήξη του εμπορικού πολέμου και ποια θα είναι αυτή, αφού θα επηρεάσει τη διακίνηση των προϊόντων.

Στις εισηγμένες ναυτιλιακές που ασχολούνται με τη μεταφορά ξηρού φορτίου περιλαμβάνονται οι Eagle Bulk, Genco, Scorpio Bulkers, Golden Ocean, καθώς και οι ελληνικών συμφερόντων Diana Shipping, EuroDry, Navios Maritime Partners, Safe Bulkers, Seanergy και Star Bulk.

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diana Shipping ( Σεμίραμις Παληού): Εξασφάλισε έσοδα 7,50 εκατ. δολάρια από τη ναύλωση του πλοίου Medusa – mononewsTV
Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Γιατί η Genco φοβάται τόσο πολύ την προσφορά της Diana;
Diana Shipping (Σεμίραμις Παληού): Λήγει στις 10 Ιουλίου η προσφορά της για τις μετοχές της Genco

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρφίν και οι αλήθειες
Μητσοτάκης-Μαρινάκης και η μπλόφα Ανδρουλάκη
Φάμελλος, Τσίπρας, Σαμαράς: Η μεγάλη αναδιάταξη αρχίζει
CAATSA, S-400 και casus belli: Η Άγκυρα έδειξε τα όρια των συμμαχιών
Για ένα πουκάμισο αδειανό, για έναν Πολάκη
Ένα δίπολο που κρατά εγκλωβισμένη την ελληνική οικονομία από το 1953
Ζούμε την εποχή όπου οι καρφωμένοι κ@@@ στις καρέκλες νίκησαν τις ιδέες
Στην Άγκυρα κρίνεται το ΝΑΤΟ — και η ευρωπαϊκή αδράνεια
Η μεγάλη ληστεία των ασφαλίστρων υγείας – Αρθρο παρέμβαση
Η κοντή μνήμη του Αντώνη Σαμαρά