• Άρθρα

    Τι (δεν) έγινε στην Εύβοια; – Προβληματισμοί στην κυβέρνηση

    Τι (δεν) έγινε στην Εύβοια; – Προβληματισμοί στην κυβέρνηση


    Το τι ακριβώς θα μπορούσε να έχει γίνει στην Εύβοια για την πρόληψη, έστω μερική, των καταστροφών από τις πλημμύρες, έπειτα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού είναι ένα ζήτημα και πάντως το αν έγινε ό,τι ήταν δυνατό να γίνει, συζητείται. Και στο Μαξίμου.

    Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις πολλές κρίσεις με τις οποίες αναμετρήθηκε, τα πήγε πολύ καλά σε ό,τι αφορά στα «μεγάλα». Ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε με επιτυχία τον ασσύμετρο πόλεμο της Τουρκίας στον Έβρο, την ένταση στο Αιγαίο, ενέταξε τη χώρα στον κύκλο των ισχυρών συνομιλητών, προσέλκυσε επενδύσεις και  υπέγραψε πρωτοφανείς συμφωνίες με συμμαχικές δυνάμεις.

    Σε άλλα όμως, που αφορούν τα καθημερινά, μικρά αλλά παγιωμένα προβλήματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί και αυτό, εάν συνεχιστεί, γνωρίζουν στο Μαξίμου ότι μπορεί να στοιχήσει εκλογικά.

    «Όταν δείχνεις ότι υποτιμάς τα μικρά, τότε  πληθαίνουν εκείνοι που ξεχνούν τα λάθη των προηγούμενων», σχολίασε με ενόχληση στέλεχος του Μεγάρου, μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις των αρμοδίων, οι οποίες διατυπώνονται σε πνεύμα «ναι, αλλά πριν ήταν πολύ χειρότερα», «η αρμοδιότητα είναι στους δήμους ή στην περιφέρεια», «τώρα ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα», ή τις αμήχανες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που έμοιαζαν να αγνοούν, τουλάχιστον,  την πραγματικότητα.

    Ερωτηματικά και προβληματισμός

    Το καλοκαίρι και έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, φάνηκε πως η κυβέρνηση «βραχυκύκλωσε», ο Πρωθυπουργός ζήτησε δημοσίως συγγνώμη, παραδέχθηκε ότι υπήρχαν ολιγωρίες και ελλιπής προετοιμασία και ακούστηκαν πολλά για όσα θα πρέπει να αλλάξουν.

    Αλλαγές διοικητικές έγιναν, ένα νέο υπουργείο δημιουργήθηκε και όλα αυτά συνοδεύονταν από τις όχι και τόσο παρακινδυνευμένες προβλέψεις, ότι η επόμενη κρίση θα έλθει με τις πρώτες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες. Αυτό ακριβώς συνέβη.

    Το θέμα είναι αν στους δύο μήνες που μεσολάβησαν από τις πυρκαγιές, έγιναν όσα ήταν ανθρωπίνως δυνατά, ώστε τουλάχιστον να μετριαστούν οι επιπτώσεις των πλημμυρών. Κατά τα όσα καταγγέλλονται από τις πολύπαθες περιοχές, τα προβλήματα είναι πάνω – κάτω τα ίδια. Και οι απαντήσεις των αρμοδίων, φανέρωσαν ότι βρισκόμαστε …στα ίδια, και γέννησαν ανησυχία στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

    Σίγουρα, μοιράζονται και πάλι κάποια εκατομμύρια. Μόνο που τα χρήματα από μόνα τους, δεν έχουν αντιπλημμυρικές ιδιότητες κι οι καταιγίδες δεν σταμάτησαν για πάντα, χθες…

    Διαβάστε επίσης

    Σκρέκας: Άμεση η κινητοποίηση για την απομάκρυνση των καμένων κορμών στην Εύβοια



    ΣΧΟΛΙΑ