• Άρθρα

    Τα απογοητευτικά στοιχεία από τα ναυπηγεία της Κίνας και οι αντιδράσεις των πλοιοκτητών


    Ολοένα και μεγαλύτερες δυσχέρειες αντιμετωπίζουν τα κινεζικά ναυπηγεία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους απέναντί στις ναυτιλιακές με τις οποίες έχουν υπογράψει συμφωνίες, είτε για την κατασκευή νεότευκτων πλοίων είτε για την εγκατάσταση scrubbers στα υφιστάμενα πλοία τους.

    Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία μελέτης της Εθνικής Ένωσης Ναυπηγικής Βιομηχανίας της Κίνας (Cansi) που αναφέρει ότι περισσότερα από 200 πλοία στη χώρα αντιμετωπίζουν πιθανές καθυστερήσεις στις εργασίες επισκευής, συντήρησης ή εξοπλισμού με scrubbers, εκ των οποίων ποσοστό 93,3% ανήκει σε ξένες εταιρείες.

    Οι παραπάνω υπολογισμοί στηρίζονται στον αριθμό των πλοίων που βρίσκονται στα 15 βασικά κινέζικα ναυπηγεία επισκευής, ενώ τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν πλήρως μετά την αργία για την κινέζικη πρωτοχρονιά.

    Όσον αφορά τις αντιδράσεις των πλοιοκτητών στα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τη μελέτη του Cansi, από το 95,5% που απάντησαν, το 55% συμφώνησε να επεκτείνει τη χρονική διάρκεια των συμβολαίων χωρίς να έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειες, το 43,5% δεν έχει ξεκινήσει ακόμη προχωρημένες συζητήσεις, ενώ ποσοστό 1,5% έχει αναθεωρήσει τα πλάνα του για τις έγκαιρες παραδόσεις πλοίων.

    Ωστόσο, υπάρχει και ένα 3% των εφοπλιστών που ανησυχεί για πιθανές αθετήσεις των συμφωνιών και δηλώνει ότι θα συζητήσει με τους ναυλωτές πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες. Τέλος, ποσοστό 1,5% δήλωσε απλά ότι θα απορρίψει την καθυστέρηση λόγω «ανωτέρας βίας» που έχουν επικαλεστεί τα κινεζικά ναυπηγεία.

    Πάντως η Cansi κάλεσε τα κινεζικά επισκευαστικά ναυπηγεία να είναι προετοιμασμένα για τα επακόλουθα της συγκεκριμένης εξέλιξης. Ειδικότερα, κάνει λόγο για αδύναμες ταμειακές ροές, περιορισμένο εργατικό δυναμικό και περιορισμένα έσοδα για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον.

    Προβληματισμό εκφράζει στο εβδομαδιαίο της report και η Allied Shipbroking επισημαίνοντας ότι οι τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά των ναύλων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αναζωπύρωση της δραστηριότητας στην αγορά των νεότευκτων σύντομα. Η διαμόρφωση των κερδών κάτω από τα λειτουργικά έξοδα και η αρνητική ψυχολογία, έχουν περιορίσει το ενδιαφέρον ακόμη και των πιο τολμηρών επενδυτών.

    Στο μεταξύ, το γεγονός ότι οι τιμές δεν έχουν σημειώσει πτώση παρά το αρνητικό επενδυτικό περιβάλλον αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που συμβάλει στη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Πάντως, οι αναλυτές της Allied επισημαίνουν ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο τα ναυπηγεία θα καταφέρουν να ρίξουν τα περιθώρια κέρδους τους προκειμένου να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές τιμές τους επόμενους μήνες.

    Αναμφισβήτητα η πορεία των νέων παραγγελιών θα βρεθεί στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες, αφού η εικόνα του είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της προσφοράς και της ζήτησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.



    ΣΧΟΛΙΑ