array(0) {
}
        
    
Menu
1.02%
Τζίρος: 177.12 εκατ.

THE DOLLI: Η Αθήνα με μια νέα ματιά και την εκλεκτή αισθητική της Pauline Karpidas

Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

Η υγειονομική κρίση συνεχίζει να παρεμποδίζει τη μετάπτωση στην κανονικότητα καθώς τα περιοριστικά μέτρα απομακρύνονται με αργό ρυθμό, ενώ την ίδια ώρα οι συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και τους πιθανούς κινδύνους από αυτά κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Με τα μέτρα στήριξης υπέρ των πληττομένων, επιχειρήσεων και εργαζομένων να συνεχίζουν να εφαρμόζονται προκαλώντας εύλογο σκεπτικισμό για τους μελλοντικούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν για τον περιορισμό των τεράστιων δημοσιονομικών ανοιγμάτων.

Ωστόσο, το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου που συγχρονίζεται πλέον με τις διεθνείς αγορές δεν διαταράσσεται,  έχοντας καταγράψει μια μικρή νηοπομπή ανοδικών συνεδριάσεων τις τελευταίες ημέρες. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο με επικεφαλής την Alpha Bank αλλά και εναλλασσόμενους δεικτοβαρείς τίτλους, απορροφά τους κραδασμούς από την συνεχή υποχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς ενόψει της υλοποίησης του τραυματικού για τους υφιστάμενους μετόχους reverse split και της αύξησης με καθολική σχεδόν παραίτηση των παλιών μετόχων, όπως αποφάσισε η Γ.Σ.

Παράλληλα, η Ε.Ε. εγκρίνει και πρόσθετες εγγυήσεις του προγράμματος Ηρακλής γνωμοδοτώντας ότι ο μηχανισμός δεν συνιστά κρατική εγγύηση. Έτσι,  διαμορφώνονται για τις τράπεζες οι προϋποθέσεις για επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους. Με την Goldman Sachs να ανακαλύπτει τώρα ότι οι ελληνικοί τίτλοι, των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και προεξάρχοντος του ΟΤΕ, συνιστούν επενδυτικές ευκαιρίες!

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στις παρυφές των 900 μονάδων, καθώς έγινε φανερό ότι τα συναλλακτικά δεδομένα δεν είναι επαρκή για την υπέρβασή τους. Με την αναγγελία του προγράμματος έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης να εξαντλεί την επικοινωνιακή δυναμική του, έστω και αν ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιμένει ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις. Παράλληλα, η κινητικότητα στην Α. Μεσόγειο συνεχίζεται αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα την Πέμπτη 15/4.

Ενόψει των παραπάνω, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ. στο βαθμό που συντηρείται η γεωπολιτική αβεβαιότητα  και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης. Στο ενδεχόμενο αυτό, η τεχνική ανάλυση επισημαίνει ότι η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι την περιοχή των 860-850 μονάδων.

Στο διεθνές περιβάλλον, η χρηματιστηριακή ευρωστία συνεχίζεται με το δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει επίδοση +6% το 2021, με τις ΗΠΑ (+6,4%) να καταγράφουν εμφανώς υψηλότερες επιδόσεις έναντι της Ε.Ε. (+4,4%). Είναι το αποτέλεσμα της διαφορετικού τύπου διακυβέρνησης της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα που δεν επιτρέπει την από μέρους της ταχεία δρομολόγηση των δημοσιονομικών κυρίως δράσεων. Την ίδια ώρα, η Τζάνετ Γέλεν προωθεί την ιδέα της εφαρμογής του ελάχιστου εταιρικού φόρου για να αντιμετωπιστούν τα ιλιγγιώδη δημοσιονομικά ανοίγματα, που έχει ίσως περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να τύχει και εφαρμογής !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο: Σε ιστορικά υψηλά η ΜΟΗ, 25 ετών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, β’ εξαμήνου ο ΟΤΕ και 16 ετών η ΔΕΗ
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 13,4% του γενικού δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Χρηματιστήριο: Πού οφείλεται το πάρτι σε Metlen, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΜΟΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προϋπολογισμός 2026: Tο τίμημα της χαμένης δεκαετίας
Οι 5 εβδομάδες που άλλαξαν τη στάση της Goldman Sachs για τη HelleniQ Energy
Goldman Sachs: Πού θα γίνει της κολάσεως, πού θα πάει το ΧΑΑ και ποια μετοχή θα λιώσει τα τσιμέντα
Ο τρόμος επέστρεψε στη Wall Street: Γιατί η Nvidia δεν κατάφερε να σώσει τις αγορές
Χρηματιστήριο: Πόσα λεφτά θα βγουν και πόσα θα μπουν στην αγορά με το rebalancing της Δευτέρας
Όλα καλά επειδή «Μιλάμε για τη Δήμητρα» (Ματσούκα)
Wall Street: Νέο sell off για τις τεχνολογικές μετοχές παρά τα ισχυρά αποτελέσματα της Nvidia – Στο -1,56% ο S&P 500
Πετρέλαιο: Απώλειες εν μέσω πιέσεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία για αποδοχή της ειρηνευτικής συμφωνίας
Ευρωαγορές: Επιστροφή σε θετικό έδαφος αλλά με κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας
Ebury: Σε δύσκολη θέση η Fed λόγω πληθωρισμού και shutdown