Menu
0.25%
Τζίρος: 204.31 εκατ.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος για Βαγγέλη Μαρινάκη: Υπάρχει σχέση αλληλοσεβασμού, αλλά είναι στη λάθος ομάδα

Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Comments

Η υγειονομική κρίση συνεχίζει να παρεμποδίζει τη μετάπτωση στην κανονικότητα καθώς τα περιοριστικά μέτρα απομακρύνονται με αργό ρυθμό, ενώ την ίδια ώρα οι συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και τους πιθανούς κινδύνους από αυτά κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Με τα μέτρα στήριξης υπέρ των πληττομένων, επιχειρήσεων και εργαζομένων να συνεχίζουν να εφαρμόζονται προκαλώντας εύλογο σκεπτικισμό για τους μελλοντικούς χειρισμούς που θα απαιτηθούν για τον περιορισμό των τεράστιων δημοσιονομικών ανοιγμάτων.

Ωστόσο, το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου που συγχρονίζεται πλέον με τις διεθνείς αγορές δεν διαταράσσεται,  έχοντας καταγράψει μια μικρή νηοπομπή ανοδικών συνεδριάσεων τις τελευταίες ημέρες. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο με επικεφαλής την Alpha Bank αλλά και εναλλασσόμενους δεικτοβαρείς τίτλους, απορροφά τους κραδασμούς από την συνεχή υποχώρηση της Τράπεζας Πειραιώς ενόψει της υλοποίησης του τραυματικού για τους υφιστάμενους μετόχους reverse split και της αύξησης με καθολική σχεδόν παραίτηση των παλιών μετόχων, όπως αποφάσισε η Γ.Σ.

Παράλληλα, η Ε.Ε. εγκρίνει και πρόσθετες εγγυήσεις του προγράμματος Ηρακλής γνωμοδοτώντας ότι ο μηχανισμός δεν συνιστά κρατική εγγύηση. Έτσι,  διαμορφώνονται για τις τράπεζες οι προϋποθέσεις για επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους. Με την Goldman Sachs να ανακαλύπτει τώρα ότι οι ελληνικοί τίτλοι, των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και προεξάρχοντος του ΟΤΕ, συνιστούν επενδυτικές ευκαιρίες!

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον στις παρυφές των 900 μονάδων, καθώς έγινε φανερό ότι τα συναλλακτικά δεδομένα δεν είναι επαρκή για την υπέρβασή τους. Με την αναγγελία του προγράμματος έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης να εξαντλεί την επικοινωνιακή δυναμική του, έστω και αν ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιμένει ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις. Παράλληλα, η κινητικότητα στην Α. Μεσόγειο συνεχίζεται αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα την Πέμπτη 15/4.

Ενόψει των παραπάνω, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ. στο βαθμό που συντηρείται η γεωπολιτική αβεβαιότητα  και δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης. Στο ενδεχόμενο αυτό, η τεχνική ανάλυση επισημαίνει ότι η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι την περιοχή των 860-850 μονάδων.

Στο διεθνές περιβάλλον, η χρηματιστηριακή ευρωστία συνεχίζεται με το δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει επίδοση +6% το 2021, με τις ΗΠΑ (+6,4%) να καταγράφουν εμφανώς υψηλότερες επιδόσεις έναντι της Ε.Ε. (+4,4%). Είναι το αποτέλεσμα της διαφορετικού τύπου διακυβέρνησης της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα που δεν επιτρέπει την από μέρους της ταχεία δρομολόγηση των δημοσιονομικών κυρίως δράσεων. Την ίδια ώρα, η Τζάνετ Γέλεν προωθεί την ιδέα της εφαρμογής του ελάχιστου εταιρικού φόρου για να αντιμετωπιστούν τα ιλιγγιώδη δημοσιονομικά ανοίγματα, που έχει ίσως περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να τύχει και εφαρμογής !

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο: Πολυετές υψηλό η Alpha, οι μετοχές που έφεραν την αγορά πάνω από τις 2.600 μετά από 17 χρόνια
Χρηματιστήριο: Σε ποια επίπεδα θα βρίσκεται κατά την επιστροφή στις developed markets
Χρηματιστήριο: Διόρθωση σε ΕΤΕ, Eurobank, Τιτάν, κρατάει τα 47 ευρώ η Metlen, κοιτάζει τα υψηλά της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cenergy: Piraeus Securities και AXIA βλέπουν νέο κύκλο ανάπτυξης – Τιμές στόχοι έως 28,50 ευρώ
UBS για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο δρόμος προς τα 55 ευρώ περνά από Αττική και Εγνατία Οδό
Χρηματιστήριο: Κορυφώνονται οι επαφές για την εισαγωγή ναυτιλιακών, ετοιμάζεται IPO για 250-300 εκατ. ευρώ και το δέλεαρ των ομολογιακών
Metlen: NBG Securities και Citi βλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη – Τιμές στόχοι έως 58 ευρώ
Ζωντανεύοντας το πεθαμένο χωριό
Eurobank: Οι οίκοι ανεβάζουν τον πήχη – Τιμές στόχοι έως 5,40 ευρώ και ανάπτυξη από το εξωτερικό
Εθνική Τράπεζα: Το «κρυφό χαρτί» των 1,8 δισ. ευρώ και τιμές στόχοι έως 18,75 ευρώ
Τράπεζα Πειραιώς: Οι αναλυτές βλέπουν κι άλλες αναβαθμίσεις – Τιμές στόχοι έως 12 ευρώ
Alpha Bank: Έξι οίκοι βλέπουν νέο κεφάλαιο ανάπτυξης – Τιμές στόχοι έως 5,30 ευρώ
Πετρέλαιο: Στα 83,5 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το Brent