• Άρθρα

    Ο Θανάσης Πλεύρης, ο Ρασπούτιν και ο αδάμας Αγγελής

    Στέφανος Τζανάκης. Αρθρογράφος


    O Θανάσης Πλεύρης έγινε γνωστός – και σε εκείνους που δεν τον αναγνώριζαν, είτε για καλό, είτε για κακό , ως γιο του Κώστα Πλεύρη – από το «ψιθυριστό βιντεάκι» για τα Εξάρχεια, που έκανε την εκλογή του στην Α’ Αθηνών , στις κάλπες του Ιουλίου , ακόμα πιο άνετη .

    Χθες, στη Βουλή, ήταν ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην πρόταση για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τις πρακτικές που ακολούθησε στην διερεύνηση του σκανδάλου Novartis και όχι μόνον. Εκεί, ο Πλεύρης έδειξε μία άλλη πλευρά του – όχι εκείνη του πρωταγωνιστή προεκλογικού ριάλιτι, αλλά του δικηγόρου.

    Βέβαια, η σκηνή είχε ενδιαφέρον από σκηνοθετικής πλευράς: O Πλεύρης ξεκίνησε να αποκαλεί «αδάμαντα» τον αντεισαγγελέα Αγγελή , που έχει καταγγείλει ενόρκως παρεμβάσεις του κ. «Ρασπούτιν» . Προκάλεσε έτσι διακοπές από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ , που φώναζαν ειρωνικά «σιγά». Τότε λοιπόν, αφού φρόντισε πρώτα να τραβήξει όσο γινόταν το επεισόδιο, ο εισηγητής της ΝΔ αποκάλυψε ποιος είχε δώσει τον χαρακτηρισμό αυτό στον Ιωάννη Αγγελή: και μην πάει ο νους σας στο καλό – ήταν ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που επιδαψίλευε αυτή την κολακεία στον αντεισαγγελέα. Και μάλιστα όχι πολύ παλιά – μόλις πριν από μία τριετία. Και όχι σε κάποιο κανάλι ή ραδιόφωνο ή – έστω – σε μία γραπτή συνέντευξη , εν τη ρύμη του λόγου , αλλά καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής!

    Η ιστορία της Novartis δεν έχει γραφτεί ακόμα – και ώσπου να γίνει αυτό, μέσω της προκαταρκτικής επιτροπής και της Δικαιοσύνης , οι πάντες έχουν λόγους να αμφιβάλλουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Όμως, δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει ότι σε αυτή την υπόθεση , οι χθεσινοί φίλοι είναι σημερινοί αντίπαλοι.

    Ο κ. Αγγελής ήταν «αδάμας» όταν κατήγγειλε την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη , η οποία είχε καταγγείλει παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου – αλλά μεταβλήθηκε σε «…σιγά (τα αβγά) » όταν κατήγγειλε ο ίδιος παρεμβάσεις ενός κ. Ρασπούτιν.

    Αν προσθέσει κανείς στο κάδρο την Ελένη Τουλουπάκη – την υφισταμένη που αλληλοκαταγγέλθηκε με τον προϊστάμενό της ( νάσου πάλι ο κ. Αγγελής…) , τότε τα πράγματα σοβαρεύουν πολύ : είναι όλοι τους εν ενεργεία δικαστικοί – και δεν μπορεί να έχουν δίκιο ο καθένας ξεχωριστά, αν ο άλλος ή οι άλλοι δεν έχουν άδικο. Πρόκειται για την απόλυτη συνταγή που σερβίρει αλήθειες.

    Οι δικηγόροι δεν παλεύουν για την αλήθεια – αγωνίζονται για τους πελάτες τους. Και ο Θανάσης Πλεύρης είναι δικηγόρος – μάλιστα, ο επίσης δικηγόρος Σπύρος Λάππας , ο οποίος ήταν χθες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ , τον χαρακτήρισε και «καλό». Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο πελάτης του στην προκαταρκτική επιτροπή – και η απάντηση είναι απλή: παρότι ο ρόλος του θα είναι ανακριτικός, στην πραγματικότητα έχει να υπερασπιστεί τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια ένα βράδυ, ως «δωροδοκηθέντες».

    Μα, χρειάζονται υπεράσπιση – ειδικά εκείνοι για τους οποίους η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο; Μόνον όποιος δεν ζει στην Ελλάδα θα πει όχι. Το απέδειξε με την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας , ο οποίος δεν αναγνώρισε αθωότητα ούτε στους αρχειοθετημένους, για να υπάρχουν επιχειρήματα στα καφενεία, ότι όλοι τα παίρνουν , απλώς τους περισσότερους δεν τους πιάνουν…



    ΣΧΟΛΙΑ