• Άρθρα

    Μια Στρατηγική Skills First

    • Βάσω Καβαλλιεράτου*
    Βάσω Καβαλλιεράτου, Engagement Partner της N2Growth

    Βάσω Καβαλλιεράτου, Engagement Partner της N2Growth


    Ολοένα και περισσότερο φαίνεται να επικρατεί η τάση όπου ο παραδοσιακός τρόπος πρόσληψης βάσει προηγούμενων τίτλων εργασίας και πτυχίων, καθίσταται απαρχαιωμένος.

    Αν και στον ιδιωτικό τομέα σε πολλές περιπτώσεις η πρόσληψη γινόταν με βάση τους ανώτατους τίτλους εκπαίδευσης, τα προσόντα, το πολιτιστικό και οικονομικό υπόβαθρο, αυτό ταίριαζε σε μια πιο τυποποιημένη επιλογή θέσεων εργασίας απέναντι σε πιο «γραμμικές» προκλήσεις. Όμως, η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας έχει πλέον αλλάξει.

    Σε έναν κόσμο με διαρκείς αλλεπάλληλες και σύνθετες προκλήσεις, όπου η τεχνολογία πρωταγωνιστεί σε κάθε πεδίο, η φύση της εργασίας αλλάζει διαρκώς και οι νέες δεξιότητες για αναδυόμενες θέσεις εργασίας βρίσκονται πάντα σε υψηλή ζήτηση.

    «Οι οικονομίες μας βρίσκονται στη μέση της διπλής ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, με την Ευρώπη στο επίκεντρο της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας. Για να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εταιρείες έχουν πρόσβαση σε ένα εργατικό δυναμικό με τις απαραίτητες δεξιότητες, για να κάνουν τις δουλειές του σήμερα, αλλά κυρίως του αύριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Nicolas Schmit, Επίτροπος της ΕΕ για Θέματα Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

    Με περισσότερο από 75% των εταιρειών της ΕΕ να αναφέρουν δυσκολίες στην εύρεση εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες, κρίνεται αναγκαία μία διαφορετική προσέγγιση στις προσλήψεις, που θα διασφαλίσει τη διασύνδεση των δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μαζί με τις επαγγελματικές φιλοδοξίες των Ευρωπαίων.

    Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί οφείλουν να επανεξετάσουν τις διαδικασίες πρόσληψής τους, δίνοντας έμφαση στις δεξιότητες των υποψηφίων και αξιολογώντας πέρα από τα παραδοσιακά προσόντα, και προσόντα όπως η δυνατότητα για μάθηση και προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η προσανατολισμένη στις δεξιότητες προσέγγιση στον τομέα της πρόσληψης και ανάπτυξης ταλέντων είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει να συμβαδίζουν με τη μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας και τις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

    Στα πλαίσια μιας πρόσφατης έκθεσης από το LinkedIn, με τίτλο SkillsFirst: Reimagining the Labor Market and Breaking Barriers, ορίζεται το skills-first ως «μια προσέγγιση για πρόσληψη ή εσωτερική κινητικότητα που βασίζεται σε δεξιότητες και ικανότητες και όχι σε τίτλους εργασίας, εταιρείες, πτυχία και σχολεία».

    Σύμφωνα με την έκθεση, η υιοθέτηση μιας προσέγγισης προσλήψεων με προτεραιότητα στις δεξιότητες, θα μπορούσε να αυξήσει κατά έξι φορές περισσότερο το μέγεθος της δεξαμενής ταλέντων για τις εταιρίες των κρατών μελών της ΕΕ.

    Η προσέγγιση «skills-first» όχι μόνο δίνει στους οργανισμούς πρόσβαση σε ευρύτερες δεξαμενές ταλέντων για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε δεξιότητες, αλλά επίσης ενισχύει τις ευκαιρίες συμπερίληψης και αντιμετώπισης ισχυρών κοινωνικών συνόλων.

    Στον ιδιωτικό τομέα σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται απαραίτητη η επέκταση της αναζήτησης ταλέντων με βάση τη στρατηγική «skills-first», καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να καλύψουν τις ύστατες ανάγκες που έχουν για ανθρώπινο δυναμικό σε θέσεις ευθύνης κοιτώντας πρωτίστως τις δεξιότητες που έχει κάποιος.

    Από την άλλη βοηθάει στη συμπερίληψη αναδεικνύοντας τη σημασία της, καθώς δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες ή σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, εφόσον έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιριών αποτελώντας έτσι ένα κρίσιμο στοιχείο της επιτυχημένης οικονομίας και λειτουργίας τους. Όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται, μια προσέγγιση για πρόσληψη με βάση το «skills-first», μπορεί να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών στη δεξαμενή ταλέντων κατά 24%, με την ΕΕ να αναμένει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των υποψήφιων γυναικών που περιλαμβάνονται στη δεξαμενή ταλέντων για ανδροκρατούμενους ρόλους.

    «Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αξιοποιούμε το δυναμικό που κρύβεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον τόπο, την καταγωγή ή σε ποιο σχολείο φοίτησαν. Έχουμε τη δυνατότητα να επανεξετάσουμε την αγορά εργασίας, να καταρρίψουμε τα εμπόδια και να οικοδομήσουμε έναν κόσμο, όπου ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε ευκαιρίες. Εξάλλου ένα πράγμα που δεν θα αλλάξει ποτέ είναι το γεγονός ότι ταλαντούχοι υποψήφιοι υπάρχουν παντού» αναφέρει χαρακτηριστικά η Engagement Partner της N2Growth Greece, Βάσω Καβαλλιεράτου.

     

    • H Bάσω Καβαλλιεράτου, είναι Engagement Partner της N2Growth

    Διαβάστε επίσης:

    Μαρινάκης, Φράγκου, Λυκιαρδόπουλος, Παππάς, Μαρτίνος: Νέα πρωτοβουλία με την Lloyd’s για πιο πράσινη ναυτιλία

    Τραυλού: Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις η ελληνόκτητος ναυτιλία παραμένει πρώτη στον κόσμο

    J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η αγορά τιμολόγησε το πιθανό ποσό του προστίμου 



    ΣΧΟΛΙΑ