• Άρθρα

    Κορονοϊός: Για να μην γίνουμε… Ιταλία

    Ιταλία


    Όταν βλέπεις έναν επιστήμονα του βεληνεκούς και της φύσης του Σωτήρη Τσιόδρα να λυγίζει on camera, τότε μάλλον πρέπει να αρχίσεις να ανησυχείς (αν δεν το έχεις κάνει ήδη).

    Να αντιληφθείς το μέγεθος της απειλής και να κατανοήσεις τη σημαντικότητα του ρόλου σου στην προοπτική μιας επερχόμενης τραγωδίας.

    Να αρχίσεις (έστω και την ύστατη στιγμή) να φέρεσαι ως (υπεύθυνος) άνθρωπος και να περάσεις από την όχθη του εγωισμού και του «ωχαδερφισμού» στην θέση της αλληλεγγύης και της ατομικής ευθύνης.

    Αυτό επιβάλλει η κρισιμότητα της κατάστασης και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ανευθυνότητες και παρεκκλίσεις.

    Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό το Σάββατο (21/3/2020) ήταν σαφής:

    «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε – και θέλω όλοι να δώσουμε προσοχή σε αυτό – ότι η Ιταλία είχε 10 νεκρούς και 322 επιβεβαιωμένα κρούσματα πριν από 24 ακριβώς ημέρες. Είχε δηλαδή περίπου τα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε εμείς σήμερα».

    Η Ιταλία αυτή τη στιγμή «μετράει» περισσότερα από 52.550 κρούσματα και θρηνεί περισσότερους από 4.800 ανθρώπους. Τα στοιβαγμένα φέρετρα και οι εκκλήσεις των γιατρών, που καλούνται να επιλέξουν ποιος ασθενής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας σοκ. Μια κατάσταση που κανείς από εμάς δεν θέλει ζήσει.

    Τα παραπάνω στοιχεία «δεν σημαίνουν, βέβαια, πως οπωσδήποτε θα γίνουμε Ιταλία», τόνισε ο υφυπουργός και η δική μας συμπεριφορά είναι η «λεπτομέρεια» που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην έκβαση της επιδημίας.

    Ο αδύναμος κρίκος

    Έχοντας την εμπειρία της γειτονικής χώρας, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε νωρίτερα στα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Μέτρα σκληρά, που κοστίζουν στην καθημερινότητά μας, στην οικονομία, στην κοινωνία. Μέτρα που, όμως, μάς δίνουν ένα περιθώριο για να «ξεφύγουμε» από την ξέφρενη πορεία της Ιταλίας.

    Παράλληλα, το σύστημα υγείας «θωρακίζεται» με εξοπλισμό, υγειονομικό προσωπικό και αναδιαμόρφωση στις δομές υγείας. Όμως, είναι προφανές ότι οι συσσωρευμένες -εδώ και δεκαετίες- παθογένειες δεν μπορούν να εξαλειφθούν μέσα σε έναν μήνα. Και αυτή η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για κριτική, απόδοση ευθυνών και αντιπαραθέσεις. Είναι η στιγμή που ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα. Αυτήν την αλυσίδα της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού, που μπορεί να γονατίσει το σύστημα υγείας. Για να μην φτάσουμε στο σημείο να επιλέγουμε το θάνατο. Για να μην δούμε εικόνες σαν αυτές της Ιταλίας.

    «Είμαστε όλοι πολύτιμοι. Η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται, ούτε υπολογίζεται σε αξία, από κανέναν. Η επιδημία θα αυξηθεί. Αναμένουμε αυτή την αύξηση κρουσμάτων. Προετοιμαζόμαστε. Θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε, να μη βγει εκτός των προβλέψεών μας. Αυτό εξαρτάται από εμάς, από τη συμπεριφορά όλων μας», τόνισε το Σάββατο ο κος Τσιόδρας.

    Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Υπερβαίνουν εαυτόν κάτω από δύσκολες συνθήκες και ζητούν τη βοήθειά μας: Την υπεύθυνη στάση μας, που θα εξασφαλίσει μια διαχειρίσιμη ροή στις εισαγωγές των σοβαρών περιστατικών στα νοσοκομεία. Τα χειροκροτήματα (που καλώς έγιναν) δεν αρκούν! Πρέπει να τους βοηθήσουμε στην πράξη!

    Μονόδρομος το lockdown

    Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά, με γεμάτα καράβια, ουρές στα διόδια και υπεράριθμες παρέες σε πάρκα, παραλίες και πλατείες αποτελούν κακό οιωνό για το τι μπορεί να μας περιμένει. Και οδηγούν σε ένα σενάριο που θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να μην το βρούμε μπροστά μας: Τη μετάδοση του ιού σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού σχεδόν «ταυτόχρονα» και την υπερφόρτωση του συστήματος υγείας με έναν αριθμό περιστατικών στα οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπάρχει ακόμα ειδική θεραπεία.

    «Τους καλούμε και σήμερα να σκεφτούν, όχι μόνο τι είναι καλό για τον εαυτό τους, αλλά και για τους γύρω τους, για τους δικούς τους ανθρώπους.

    Ένα πλαίσιο για την προστασία της κοινωνίας δεν είναι μόνο υπόθεση της Κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Είναι υπόθεση όλων μας, του καθενός ξεχωριστά από εμάς», τόνισε ο κος Χαρδαλιάς.

    Οι απερίσκεπτες, ανεύθυνες ή ακόμα και ανόητες συμπεριφορές, φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο της ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Κάνουν το lockdown,  να φαντάζει μονόδρομος. Για να μη γίνουμε… Ιταλία.

    Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ήταν για μία ακόμη φορά σαφής: «Στο χρόνο που πρέπει, θα λάβουμε και όποια άλλα μέτρα επιβάλλεται να ληφθούν. Θέλω να επαναλάβω ότι είναι στο χέρι όλων μας να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα, ώστε να έχουμε τις λιγότερες απώλειες που μπορούμε.

    Να μη χαθούν άνθρωποι που θα μπορούσαν να μην έχουν νοσήσει, λόγω της δικής μας αμεριμνησίας, της δικής μας απερισκεψίας, του δικού μας εγωισμού».

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus, απεύθυνε το δικό του μήνυμα προς τους νέους: «Παρόλο που οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι, δεν σημαίνει ότι εσείς είστε άτρωτοι. Αυτός ο ιός θα μπορούσε να σας στείλει στο νοσοκομείο για εβδομάδες ή ακόμη και να σας σκοτώσει. Ακόμα κι αν δε νοσήσετε, οι επιλογές που κάνετε μπορεί να γίνουν η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου για κάποιον άλλο». Και είναι πολύ πιθανό αυτός ο άλλος να είναι ο δικός σας άλλος.

    #menoume_spiti



    ΣΧΟΛΙΑ