• Άρθρα

    Οι τοκογλύφοι, η Γεροβασίλη και οι δικηγόροι του ΣΥΡΙΖΑ


    ** Πιο λαϊκά δεν γίνεται. Πιο λούμπεν δεν γίνεται. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη πήγε στο νυχτερινό κέντρο όπου άδει ο πολύς Γιώργος Μαργαρίτης. Δεν αρκέστηκε στην ακρόαση των λαϊκών ασμάτων αλλά σηκώθηκε στην πίστα και στροβιλίστηκε στον ρυθμό του «Γεννήθηκες για την καταστροφή», ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Θέλει κι αυτή, υποθέτω, να μοιάσει στον Αντρέα, τον ένα, τον μοναδικό, τον Αντρέα τον μερακλή, τον τσίφτη.

    Να μου επιτραπεί μια επισήμανση. Ο Αντρέας ήταν άνδρας, η Γεροβασίλη είναι γυναίκα, το ζεϊμπέκικο είναι ανδρικός χορός. Μην μου πείτε τώρα τίποτε για gender issues και ότι είμαι σεξιστής. Υπάρχουν ανδρικοί και γυναικείοι χοροί, ας μην τα ποδοπατήσουμε όλα στο όνομα της ισότητας. Να σταθούμε στην ουσία. Η κυβέρνηση δεν αποθεώνει μόνο τον Λαζόπουλο, αγαπά και τον Γιώργο Μάγκα. Επίπεδο.

    ** Αφήνω το πολιτιστικό επίπεδο για να καταπιαστώ με τις ηθικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι οι επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μαζεύουν χρήματα για να αποζημιώσουν όσους έχασαν περιουσίες στα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια. Χα, χα. Πλάκα κάνω. Σιγά μην αποζημιώσουν τα «δουλάκια του συστήματος» που έχουν μαγαζί ή αυτοκίνητο. Και τώρα σοβαρεύομαι. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει δωρεάν δικηγόρους για τους αναρχικούς που συλλαμβάνονται πετώντας μολότοφ.

    Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα έστησε την παγίδα στον Πάνο Λάμπρου (τον περιλάλητο σύμβουλο υπουργού) κι εκείνος έπεσε μέσα. Του τηλεφώνησαν, δήθεν για να αναλάβει κάποιος την υπεράσπιση ανηλίκου που πετούσε πέτρες κι έκαιγε τα Εξάρχεια. Το κόμμα, ναι το κόμμα, το κυβερνητικό κόμμα, έχει δίκτυο δικηγόρων που αναλαμβάνουν δωρεάν τέτοιες υποθέσεις. Είμαι σίγουρος ότι οι διάλογοι θα αναδημοσιευτούν παντού μέσα στην εβδομάδα οπότε δεν σας μεταφέρω στιχομυθίες. Κρατείστε την ουσία. Ο υπουργός Προστασίας συλλαμβάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται νομικά. Μιλώ πάντα για παροχή νομικών υπηρεσιών pro bono.

    ** Το όνειρο των φιλελεύθερων έγινε πραγματικότητα χάρη στον αριστερό Alexis. Πραγματικά κανείς άλλος δεν θα τολμούσε να περάσει σε πολυνομοσχέδιο «τα πάντα όλα», μισθούς του δημοσίου, κόκκινα δάνεια, διαχείριση ακινήτων δημοσίου. Όλα υπό τον γενικό τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». Μουσική υπόκρουση έχουμε, Μπιθικώτση, «Γεννήθηκες για την καταστροφή». Όλα θα συζητηθούν μέσα σε 10 ώρες.

    ** Είναι πολύ ενδιαφέρουσα μια λεπτομέρεια σχετικά με το ποιος θα αγοράσει κόκκινα δάνεια από τράπεζες. Βασικά ο πάσα ένας. Δηλαδή μην ακούτε «funds» και φαντάζεστε τίποτε σοβαρές εταιρείες από το Σίτι του Λονδίνου. Οι εταιρείες που θα εξαγοράζουν δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Εκατό χιλιαρικάκια διαθέτει ο κάθε μαφιόζος με μεγάλη άνεση. Εκατό χιλιαρικάκια διαθέτει ο κάθε τοκογλύφος, που ξέρει και τη δουλειά. Καταλαβαίνετε το εννοώ…

    ** Από τη μια φιλελεύθερος, από την άλλη προστάτης των οικότροφων του κράτους. Ενώ λοιπόν αυξάνονται παντού οι φόροι, ο δημόσιος τομέας αυξάνει τις δαπάνες του. Από το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προκύπτει νέα δαπάνη περίπου 25 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα από την αύξηση των επιδομάτων θέσεων ευθύνης στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων. Προκύπτει επίσης ετήσια δαπάνη από 15 έως 46 εκατ. ευρώ λόγω της καθιέρωσης της προωθημένης μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων λόγω αξιολόγησης. Ξέρετε τι μέλλει γενέσθαι: αυτά τα ποσά θα τα καλύψουμε εμείς ή μάλλον εσείς. Καθώς δεν καπνίζω και κυκλοφορώ μόνο με σοφέρ (εντάξει, με ταξί εννοώ) γλιτώνω ορισμένες από τις νέες φορολογικές δαπάνες.



    ΣΧΟΛΙΑ