• Άρθρα

    Οι λόγοι που έκλεισε και θα ξανακλείσει η Εθνική Οδός!

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Οι λόγοι που έκλεισε (προ ολίγων ημερών, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης) και θα ξανακλείσει η Εθνική Οδός!

    Άφησα να περάσει λίγος χρόνος από τα γεγονότα, μίλησα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, αξιολόγησα τις ανακοινώσεις όσων εμπλέκονταν και με οδηγό την πολυετή εμπειρία μου σε ανάλογες καταστάσεις παραθέτω συμπεράσματα, με σειρά σπουδαιότητας.

    1. Μορφολογία του εδάφους και ένταση του φαινομένου
    Το πέρασμα της Μαλακάσας στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας είναι εκτεθειμένο σε πολύ έντονα φαινόμενα και η διαμόρφωση του εδάφους τα επιτείνει ειδικά αν ο καιρός είναι βορειοδυτικός. Η ένταση της Ζηνοβίας ήταν σημαντική, ο δρόμος εκεί έχει κλείσει στο παρελθόν και θα ξανακλείσει στο μέλλον, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

    2. Έλλειψη οδηγικής παιδείας, εγωκεντρισμός
    Ζωηρώς αμφιβάλλω ότι η πλειοψηφία των οδηγών είχε δει την πρόγνωση καιρού πριν ξεκινήσει. Έχω μαρτυρίες για οδηγούς που κινούνταν με 5km την ώρα στην αριστερή λωρίδα, για οδηγό που σταμάτησε στην αριστερή λωρίδα να βγάλει τις αλυσίδες, για οδηγούς που στο πρώτο γλίστρημα ακινητοποιήθηκαν από φόβο και δεν πήγαιναν ούτε μπρος ούτε πίσω… τραγικές συμπεριφορές. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι δεν είναι όλοι ανήμποροι σ’ αυτές τις συνθήκες.

    Υπάρχουν τετρακίνητα οχήματα, εξειδικευμένοι οδηγοί, χειμερινά ελαστικά, χιονολάστιχα, ειδικά συστήματα, που επιτρέπουν σε όσους έχουν μια σοβαρότητα και μια εκπαίδευση να κινούνται απρόσκοπτα σε τέτοιες συνθήκες. Οπότε δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ταλαιπωρούν εαυτόν και αλλήλους λόγω ανεπάρκειας/ανικανότητας/άγνοιας/αδιαφορίας. Όπως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κινούνται στη ΛΕΑ κλείνοντάς την.

    3. Πλημμελή εφαρμογή των απαγορεύσεων από την Τροχαία
    Από τις 09:00 το πρωί της επίμαχης μέρας ανακοινώθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε βαρέα οχήματα, λεωφορεία, υποχρεωτική χρήση αλυσίδων στα Ι.Χ. Αλλά δεν αστυνομεύτηκε, η δικαιολογία ότι δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις εκθέτει στο σύνολο το Σώμα.

    4. Απουσία συντονιστικού κέντρου αποφάσεων
    Όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί… ο εκχιονισμός και σπεύδει το χάος. Είναι άκρως απαραίτητο να θεσμοθετηθεί λειτουργία ΚΕΠΙΧ για τέτοιες καταστάσεις όπου να έχει ένας άνθρωπος την συνολική εικόνα και το γενικό πρόσταγμα σε όλα τα μέσα και σε όλο το διαθέσιμο προσωπικό. Αν περιμένεις να συνεννοηθούν μεταξύ τους, δημόσιο, ιδιώτες, τροχαία και άλλοι προφανώς ματαιοπονείς. Έτσι είδαμε εκχιονιστικά χωρίς αλυσίδες, κλειστή ΛΕΑ και άλλα ευτράπελα.

    5. Άρνηση των οδηγών να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Τροχαίας
    Μετά την ανάσχεση της κυκλοφορίας οι άντρες της Τροχαίας ζήτησαν από τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή προς Αθήνα και Λαμία αντίστοιχα. Πολλοί εξ’ αυτών αρνήθηκαν παρότι ο νόμος προβλέπει σαφώς τη συμμόρφωση στις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων. Δυστυχώς δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία όσων αρνήθηκαν για να επιβληθούν οι απαραίτητες νομικές κυρώσεις.

    Δύσκολα τα συμπεράσματα της επιτροπής υπό το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών που αναμένονται από βδομάδα, θα προσθέσουν στα παραπάνω. Προφανώς η Εθνική Οδός θα ξανακλείσει όταν επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο παρά τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ληφθούν. Δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης δεν είναι καν πολιτικό το θέμα. Αφορά κυρίως στην παιδεία του Έλληνα οδηγού και εδώ δεν υπάρχει ελπίδα καμιά.

    Την προηγούμενη Δευτέρα καταγράφηκαν εικόνες όπως:

    -νταλίκες με εξαιρετικά φθαρμένα λάστιχα, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες διπλωμένες να κλείνουν το δρόμο,
    -λεωφορεία γεμάτα κόσμο με φθαρμένα λάστιχα και χωρίς αλυσίδες
    -ανίδεοι οδηγοί ΙΧ που είτε σταματούσαν όπου τους βόλευε για να βάλουν αλυσίδες, δίχως να γνωρίζουν τον τρόπο, είτε λόγω τεχνικών βλαβών ή ανεπάρκειας καυσίμων, ακινητοποιούνταν άναρχα στη μέση του δρόμου.
    Οδηγοί κινούμενοι πολύ αργά στο ρεύμα ταχείας κυκλοφορίας χωρίς αλυσίδες
    απροετοίμαστος κρατικός και ιδιωτικός μηχανισμός συντήρησης και κυκλοφορίας δρόμων
    -Γεροί, νέοι, μωρά και τετράποδα κυκλοφορούσαν στα χαμένα ανάμεσα σε ακινητοποιημένα οχήματα και νταλίκες, εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης και χαμηλής ορατότητας αναζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια
    -Χαρωποί έβγαζαν την selfie της ημέρας, ενώ δίπλα τους άλλοι αναζητούσαν μέρος για την φυσική τους ανάγκη.

    Όλα αυτά δεικνύουν πόσο υπολειπόμαστε σε αυτοκινητική κουλτούρα. Αξιολογήστε πως οι αντιολισθητικές αλυσίδες δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν πουθενά αλλού, στην Ευρώπη. Στα ευνομούμενα κράτη τα αυτοκίνητα σε αντίστοιχες καταστάσεις κάνουν αριστερά δεξιά και αφήνουν ένα κενό στη μέση για να περάσει το έκτακτο. Εμείς αρνούμαστε να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της τροχαίας.



    ΣΧΟΛΙΑ