• Άρθρα

    Η καυτή πατάτα των πλειστηριασμών

    Έφη Καραγεώργου


    Μετά από μία 10ετία κρίσης έφτασε η ώρα της κρίσεως για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας.

    Ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνική διάσταση καθώς ακουμπά στο πιο ευαίσθητο, ίσως, περιουσιακό στοιχείο των νοικοκυριών. Το σπίτι του.

    Σε 70 μέρες από σήμερα χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα του πλειστηριασμού.

    Οι αριθμοί κόβουν την ανάσα, καθώς υπολογίζεται ότι σχεδόν 100.000 κατοικίες υπάρχει ενδεχόμενο να βγουν στο σφυρί.

    Η κυβέρνηση ανησυχεί, αντιμετωπίζει με περίσκεψη το θέμα των πλειστηριασμών και προσπαθεί να βρει τρόπο να το αντιμετωπίσει. Μέχρι e-mails στέλνει το υπουργείο Οικονομικών στους πολίτες

    Όμως, η άσκηση δεν είναι εύκολη.

    Και οι λόγοι ανησυχίας είναι πολλοί, ο κυριότερος ωστόσο είναι ότι οι πλειστηριασμοί από την 1η Μαΐου θα «ακουμπάνε» και τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία. Μέχρι τώρα υπήρχε μία άτυπη συμφωνία και δεν έβγαιναν σε πλειστηριασμό κατοικίες που η αξία τους ήταν μικρότερη από τις 80.000 ευρώ (ή και τις 100.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις). Αυτό πλέον δεν ισχύει. Οι πλειστηριασμοί θα είναι «σαρωτικοί», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Χιλιάδες λοιπόν πολίτες θα αναγκαστούν –άλλοι συναινετικά και άλλοι βίαια- να εγκαταλείψουν την εστία τους. Το σπίτι τους.

    Και σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτοί συνήθως έχουν λύσεις…

    Μιλάμε όμως για εκείνους τους ανθρώπους που είτε δεν έχουν –για πολλούς λόγους, όπως είναι η μείωση των αποδοχών και η ανεργία- τη δυνατότητα να πληρώσουν, και για εκείνους που τα φέρνουν πολύ δύσκολα βόλτα. Και που πασχίζουν για την επιβίωση των παιδιών τους….

    Η «μάχη» και στο επικοινωνιακό επίπεδο για την κυβέρνηση θα είναι δύσκολη… και με απώλειες στο κομμάτι της δημοφιλίας καθώς θα υπάρξουν περιπτώσεις ανθρώπων που θα πεταχτούν βίαια έξω από τα σπίτια τους. Σκηνές και εικόνες που θα κατακλύσουν έντυπα και τηλεοπτικά μέσα, τα social media κλπ.

    Θα πει κάποιος, ok τι να κάνουμε έτσι είναι η ελεύθερη αγορά και οι Ισπανοί είδαν το ίδιο έργο…

    Θα συμφωνήσω απόλυτα.

    Έτσι είναι η ελεύθερη αγορά. Το σπίτι σου ανήκει όταν το ξεπληρώσεις…

    Όμως, οι μαζικοί πλειστηριασμοί έρχονται σε μία περίοδο που δίνεται πολύπλευρος αγώνας για να εμπεδωθεί η κανονικότητα στη χώρα….

    Η κυβέρνηση λοιπόν, σχεδιάζει με διάφορα μέτρα να «απαλύνει» τον κοινωνικό αντίκτυπο από το τσουνάμι των πλειστηριασμών.

    Και επιδίωξη της είναι «ένα νέο συμβόλαιο κοινωνικής τραπεζικής που θα αποσκοπεί στην διάσωση των βιώσιμων και ευσυνείδητων δανειοληπτών, μικροεπιχειρήσεων και νοικοκυριών που με μια σειρά στοχευμένων μέτρων θα μπορούν να διευθετήσουν τα δάνεια τους πριν καν σταλούν σε πλειστηριασμούς, σώζοντας έτσι ένα κρίσιμο τμήμα του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της χώρας που θα μπορέσει να αποτελέσει μια από τις ψηφίδες για την πορεία προς την ανάπτυξη».

    Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου –και κρίσιμη παράμετρος- είναι η αποφυγή μαζικών πλειστηριασμών που θα προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις.

    Και έτσι τις τελευταίες μέρες στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Με τους τραπεζίτες, με τους διαχειριστές των δανείων.

    Και το ζητούμενο είναι ένα. Να βρεθεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει μία πιο «απαλή» και κοινωνικά αποδεκτή διαχείριση εκείνων των «κόκκινων» δανειοληπτών που πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία και να εντατικοποιηθεί το κυνήγι των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    Το τι θα συμβεί θα το δούμε από τις 2 Μαΐου και μετά….



    ΣΧΟΛΙΑ