• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Η γενιά των 17χρονων… Χιμπατζήδων (των καταλήψεων)

    Πλάνα από το Γυμνάσιο Αλίμου


    Σήμερα έκπληκτη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί κάποιους μαθητές 16 η 17 χρονών να κλείνουν τα σχολεία, προφασιζόμενοι 10 κυρίως αιτήματα.

    Από την διαφωνία τους με τις μάσκες έως την αγορά των RAFALE.  Ποια πολιτική παράταξη τους έπεισε να βάλουν μέσα στα αιτήματα τους και τα RAFALE αυτό προφανώς όλοι το καταλαβαίνουν.

    Μάλιστα λίγο νωρίτερα  σήμερα εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές έξω από το 5o Γυμνάσιο Αλίμου, το οποίο τελεί υπό κατάληψη εδώ και τέσσερις ημέρες.

    Όπως μεταδίδει το notia.gr, γονείς επιχείρησαν να αφαιρέσουν κάδους και αντικείμενα που είχαν στήσει οι μαθητές σαν οδοφράγματα και να μπουν στο σχολείο, προκειμένου να λήξει η κατάληψη. Αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει ένταση στο σημείο και γονείς και μαθητές παραλίγο να πιαστούν στα χέρια.

    Δεν θα αναφερθώ στα τετριμμένα ότι οι γονείς των παιδιών πρέπει να τους τραβήξουν το αυτί κοκ

    Εάν είχαμε μαζί μας τον διάσημο Βρετανό  Ψυχίατρο Peters, θα μας έλεγε ότι τα παιδιά αυτά που σήμερα κάνουν καταλήψεις έχουν το μυαλό ενός χιμπατζή.

    Και θα το εξηγήσω. Υπάρχει ένα βιβλίο που ονομάζεται «Το παράδοξο του χιμπατζή» του Άγγλου ψυχιάτρου Steve Peters.

    Άλλωστε άνθρωπος και χιμπατζής έχουν κοινό πρόγονο. Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο γενετικός κώδικας των δύο ειδών διαφέρει μόνο κατά 2%.

    Τι λέει το βιβλίο αυτό; Διαβάστε προσεκτικά.

    “H  αλήθεια είναι ότι ο Χιμπατζής σας, που είναι μια συναισθηματική μηχανή, συνυπάρχει  με τον Άνθρωπο μέσα στο κεφάλι σας.

    Αυτό αρχίζει να εξηγεί πολλά πράγματα, όπως γιατί ανησυχείτε χωρίς φανερό λόγο, γιατί λέτε πράγματα εν βρασμώ ψυχής και μετά το μετανιώνετε, γιατί δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε, γιατί δεν γυμνάζεστε όταν στην πραγματικότητα το θέλετε.

    Μην αναρωτιέστε άλλο. Δεν είστε εσείς που τα κάνετε όλα αυτά, είναι ο Χιμπατζής σας, που σας έχει απαγάγει.”

    Και συνεχίζει ο συγγραφέας:

    “Στην ουσία, μέσα στο κεφάλι σας υπάρχουν δύο πλάσματα. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι μόνο ένα από αυτά είστε εσείς, και αυτό είναι ο Άνθρωπος.

    Ο Χιμπατζής είναι η συναισθηματική μηχανή που όλοι διαθέτουμε. Σκέφτεται ανεξάρτητα από εμάς και μπορεί να πάρει αποφάσεις.

    Εκφράζει συναισθηματικές σκέψεις και συναισθήματα που μπορούν να είναι πολύ εποικοδομητικά ή πολύ καταστροφικά. Δεν είναι καλός ή κακός, είναι απλώς ένας Χιμπατζής.

    Το Παράδοξο του Χιμπατζή συνίσταται στο γεγονός ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας ή ο χειρότερος εχθρός σας, συχνά την ίδια στιγμή.

    Ο βασικός στόχος του βιβλίου αυτού είναι να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον Χιμπατζή σας, να χαλιναγωγήσετε τη δύναμή του όταν δουλεύει για εσάς και να τον εξουδετερώσετε όταν δεν δουλεύει για εσάς.

    Βασικό σημείο: Ο Χιμπατζής είναι μια συναισθηματική μηχανή που σκέφτεται ανεξάρτητα από εμάς. Δεν είναι καλός ή κακός, είναι απλώς ένας Χιμπατζής.

    Όταν οι άνθρωποι παθαίνουν ατυχήματα που τραυματίζουν τον μετωπιαίο λοβό ή όταν πάθουν κάποια διαταραχή ή ασθένεια που επηρεάζει τον μετωπιαίο λοβό, η προσωπικότητά τους αλλάζει. Στην ουσία, το ανθρώπινο μέρος του εγκεφάλου παύει να δουλεύει και παρουσιάζεται μια νέα προσωπικότητα, που είναι ο Χιμπατζής.

    Πολύ συχνά οι άνθρωποι που έχουν πάθει κάτι τέτοιο χάνουν τις αναστολές τους και την κριτική ικανότητά τους, γίνονται απαθείς ή, ακόμα, μπορεί να παρουσιάζουν εκρήξεις επιθετικής συμπεριφοράς.»

    Θα συμβούλευα τους μικρούς , κατά Peters,  χιμπατζήδες να διαβάσουν αυτό το βιβλίο. Μπας καταλάβουν την διαφορά του 2% !!!

     



    ΣΧΟΛΙΑ