• Άρθρα

    Γιατί ο Μητσοτάκης έβαψε την Ελλάδα μπλε

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Ο τρόπος διαχείρισης της ήττας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη νίκη του αντιπάλου. Η εικόνα είναι σαφής. Ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε να επισημάνει ότι το 60% του ελληνικού λαού είναι κατά του Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι το 80% του ίδιου λαού είναι κατά Τσίπρα προφανώς το διέλαθε της προσοχής του.

    Ο κ. Ηλιόπουλος επέλεξε την γραμμή ότι την επομένη της νίκης της Ν.Δ. τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό λαό θα είναι εκεί, και συνέχισε να περιγράφει τη ζοφερή – κατά ΣΥΡΙΖΑ—πραγματικότητα.

    Αυτές οι δύο θέσεις εξηγούν γιατί ο Μητσοτάκης κατήγαγε μεγαλειώδη νίκη.

    Η στήλη αυτή υπερηφανεύεται που ανήκει στην κατηγορία πολλών έγκυρων αναλυτών που εδώ και δύο χρόνια είχαν προείδη την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ταλαιπωρήσω τον αναγνώστη με παραπομπές – όποιος το αμφισβητεί μπορώ να του δώσω τα σχετικά κείμενα—απλά θα επαναλάβω όσα έχουν παρουσιαστεί εδώ, στο mononews, εδώ σ’ αυτήν την στήλη.

    1. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα λες και ήταν το 2015. Απλά, έχασε την επαφή με μία κοινωνία που είχε προχωρήσει μπροστά.

    2. Αυτό συνέβη διότι διαχειρίστηκε την ήττα του 2019 ως απλά κούραση της κοινωνίας. Δεν έκανε την αυτοκριτική του, θεώρησε ότι το 30% που πήρε ήταν καπαρωμένο και μπήκε σε δρόμο δριμείας κριτική του Μητσοτάκη χωρίς να εμβαθύνει ως προς τα αίτια της νίκης της Ν.Δ.

    3. Συνέχισε να παρουσιάζει μία τραγική εικόνα της χώρας, μολονότι είχαν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Μία κοινωνία δεν αρέσκεται να της λένε συνέχεια τι χάλια που είναι. Η μαύρη προπαγάνδα γύρισε κυριολεκτικά μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ.

    4. Στην προεκλογική περίοδο δεν ακολούθησε με συνέπεια μία γραμμή. Επέμενε στις υποκλοπές (που έτσι κι αλλιώς ήταν ιδιοκτησία του ΠΑΣΟΚ), στα Τέμπη (ενώ οι ευθύνες ήταν διαχρονικές) και στον πληθωρισμό (που είναι παγκόσμιο φαινόμενο).

    5. Η σύγχυση επιτάθηκε με τις συνεχείς παλινωδίες ως προς την δυνατότητα κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Όλα αυτά φανέρωναν σύγχυση αν όχι πανικό.

    6. Ο πανικός επιβεβαιώθηκε με το κάλεσμα στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Τα πολλά λόγια περιττεύουν.

    Ο Μητσοτάκης κέρδισε για ένα απλό λόγο: έπεισε. Και έπεισε διότι – όπως ακριβώς είπε—έκανε τα περισσότερα πράγματα που είχε υποσχεθεί, παραδέχτηκε τα λάθη και προσπάθησε να τα διορθώσει, έδειξε ότι μιλούσε την γλώσσα των πολιτών.

    Δεν παρασύρθηκε με μεγαλόστομες εξαγγελίες, δεν υποβίβασε τους αντιπάλους του, δεν μπήκε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

    Πρόταξε τα επιτεύγματα του και με σαφήνεια προσδιόρισε τι θέλει να κάνει την επόμενη τετραετία. Η στήλη αυτή είχε συχνά υπογραμμίσει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινότητα του πολίτη. Ορθά ο Μητσοτάκης επέλεξε να υπογραμμίσει την ασφάλεια και σταθερότητα που προσφέρει η Ν.Δ και στον εξωτερικό τομέα και αποσαφήνισε ότι το τρίπτυχο «υγεία – παιδεία – δικαιοσύνη» θα καθορίσει την νέα κυβέρνηση της Ν.Δ.

    Στο τέλος-τέλος το ήρεμο ύφος, τα επιτεύγματα της τετραετίας και το ξεκάθαρο βλέμμα στο μέλλον έπεισαν τον κόσμο. Το αποτύπωμα της περιόδου 2015-2019 ήταν βαρύ. Εξάλλου, κανένας δεν πίστεψε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δημοκρατία. Αλαζονεία έχουμε κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του.

    Προχθές μόλις είχα γράψει για την ύβρι του Αλέξη Τσίπρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Η φωτεινή Ελλάδα νίκησε τη γκρίζα – Το ευχαριστώ στην σύζυγο και τα παιδιά του



    ΣΧΟΛΙΑ