• Άρθρα

    Χάσαμε την ουσία— των λέξεων και των πράξεων

    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Το θέμα του περίφημου debate (ο Θεός να το κάνει debate, τέτοια προσβολή σε όρο δεν έχει γίνει) τείνει μάλλον να εξαντληθεί. Στον βαθμό όπου η Διακομματική Επιτροπή εκπροσωπεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής παρουσίας των επικεφαλής των κομμάτων στην ΕΡΤ είναι… το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

    Τι είδε ο πολίτης; Έξη φοβισμένους πολιτικούς να κρύβονται πίσω από διαδικασίες αποστείρωσης. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

    Εκτιμήσεις σε επίπεδο προσώπων υπάρχουν και είναι μάλλον ορθές. Επιθετικοί ο Βελόπουλος και ο Κουτσούμπας, παράξενα υποτονικός ο Βαρουφάκης, αυτοπαγιδευμένος στις υποκλοπές ο Ανδρουλάκης, γάτα ο Τσίπρας, πρότυπο ηρεμίας και σιγουριάς ο Μητσοτάκης. Όλοι σε επιβεβλημένο ρυθμό αυτοσυγκράτησης.

    Εδώ τελειώσαμε.

    Δεύτερος χαμένος, ο δημοσιογραφικός κόσμος. Αναγνωρίζω την αυτοκριτική που έγινε. Εκ των υστέρων, όμως. Ουδείς δημοσιογράφος όφειλε να συμφωνήσει και να συμμετάσχει σ’ αυτήν την παρωδία της «ανταλλαγής απόψεων».

    Αναγνωρίζω την ανάγκη για ενημέρωση. ‘Όχι, όμως, για όποια ενημέρωση – που τελικά δεν ήταν ενημέρωση.

    Κατά τα άλλα, εμείς, στην Ελλάδα, θα μιλάμε για τα Ίμια, τα μνημόνια, τον δήθεν πληθωρισμό. Σε ευήκοα ώτα έπεσαν οι αναφορές για την συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών με έμφαση στην υγεία, την παιδεία, την δικαιοσύνη.

    Με μία διαφορά. Προσωπικά, τουλάχιστον, τα έχω ακούσει ουκ ολίγες φορές.

    Τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα.

    Ουσία δεν υπήρξε. Έλαμψε δια της απουσίας της. Αυτά που δεν ελέχθησαν ήταν τα πιο σοβαρά. Διότι, προξενεί κατάπληξη η απόλυτη εσωστρέφεια ως προς τα θέματα. Έξη πολιτικοί προσέγγισαν το μέλλον με καθαρά ελληνικό πρίσμα, βλέποντας μία Ελλάδα απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Αν δεν κάνω λάθος η Διακομματική επέλεξε τις ενότητες. Ο κόσμος γύρω μας δεν υπάρχει; Εξαντλείται στην Τουρκία;

    Στις ημέρες συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές. Το διεθνές σύστημα διακυβέρνησης της περιόδου 1945-2020 εγκαταλείπεται. Η οικονομική αυτάρκεια αντικαθιστά την οικονομική συνεργασία. Και η στρατηγική αυτονομία την αμυντική συνεννόηση. Δύο ηγεμονικές δυνάμεις είναι ήδη σε πορεία σύγκρουσης –με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς το ελεύθερο εμπόριο και την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών.

    Ένας νέος ψυχρός πόλεμος έχει ξεσπάσει – τρέμουμε μήπως και δεν μείνει ψυχρός. Η παραδοσιακή Δύση με την Ν.Α. Ασία συγκρούεται με το μεγαθήριο Κίνα – Ρωσία. Η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η υπόλοιπη Ασία θα γίνουν πεδία μάχης.

    Η διαμάχη έχει ξεπεράσει τα ιδεολογική σύνορα και επικεντρώνεται τώρα στην τεχνολογία. Στην ουσία είναι μεταξύ της Silicon Valley και της αντίστοιχης περιοχής της Κίνας. Εξέλιξη που, δυστυχώς, δεν προμηνύει τίποτα το καλό για κανέναν μας. Διότι, κατά κανόνα, στην ανθρώπινη ιστορία, η τεχνολογία τείνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο των ανθρώπων.

    Φοβάμαι ότι θα αναπολήσουμε την εποχή του φόβου για την βέβαια αμοιβαία καταστροφή (mutually assured destruction –MAD).

    Διαβάστε επίσης

    Πώς να μην διεξάγεται πολιτικό debate



    ΣΧΟΛΙΑ