• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Τι έμεινε από την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή; Η γκάφα του Τασούλα και η εθνική μιζέρια μας

    O Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) μιλά μέσω τηλεδιάσκεψης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, Πέμπτη 07 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Από τις 28 Μαρτίου ήταν γνωστό ότι χθες, 7 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα μιλήσει στην ελληνική βουλή. Η δε πρόσκληση είχε γίνει από τον πρωθυπουργό ακόμη νωρίτερα. Συνεπώς υπήρχε ένα δεκαήμερο στη διάθεση του Προεδρείου της Bουλής ώστε να προετοιμάσει σωστά τη διαδικασία.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομιλία προετοιμάστηκε σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Αθήνα, άρα θα έπρεπε να είχε υπάρξει μεγάλη προσοχή ώστε να μην γίνει κανένα σοβαρό λάθος.

    Η Ελλάδα έχει πάρει σαφή θέση, καταδικαστική για τη ρωσική εισβολή, έχει προσφέρει στην Ουκρανία ουσιαστική βοήθεια , πράγμα που και ο Κωνσταντίνος Τασούλας παραδέχτηκε στην ομιλία του, έχει διαρρήξει σχεδόν πλήρως τις σχέσεις της με τη Ρωσία, ενώ στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν όχι απλώς θύλακες, αλλά μεγάλα ερείσματα εναντίον του Ζελένσκι και της πατρίδας του. Τρία ελληνικά κόμματα δε, είχαν με σαφήνεια τοποθετηθεί εναντίον τη ομιλίας του.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι η διοργάνωση της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας θα έπρεπε να είναι άψογη, να μην αφήσει περιθώριο να εκτεθεί η χώρα και να μην τροφοδοτήσει στο εσωτερικό… μπάχαλο. Άλλωστε, θεωρητικά, υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις.

    Κι όμως, την κρίσιμη ώρα, στην ομιλία του Ζελένσκι, εμφανίζονται για να μιλήσουν, ως ένα επικοινωνιακό ένθετο, δύο «ομογενείς» μας της Ουκρανίας, εκ των οποίων ο ένας δηλώνει μαχητής του Αζόφ και ρίχνει τη σκιά του στο ισχυρό μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου, δίνοντας και λαβή σε όσους επέλεξαν να μην παραστούν, ή να μη χειροκροτήσουν.

    Γκάφα, για την οποία ολόκληρη την ευθύνη φέρει ο διοργανωτής. Δηλαδή η βουλή και ο Πρόεδρός της. Διότι, ακόμη και αν δεν είχε κάνει ο ίδιος τις απαραίτητες συνεννοήσεις, δεν μπορεί να μην είχε ελέγξει την προετοιμασία. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είπε  πως ενημερώθηκαν για το ότι θα μιλήσουν δύο ομογενείς μόλις δέκα λεπτά πριν από την ομιλία Ζελένσκι, χωρίς να έχουν κάποια περαιτέρω πληροφόρηση. Γιατί; Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τι είδους ομογενείς ήταν αυτοί και τι επρόκειτο να πουν; Μιλάμε για ομιλία στη Βουλή με ιστορικό βάρος.

    Αφελείς ήταν και οι αρμόδιοι της Ουκρανικής πλευράς. Στην ιδέα πόσο καλό θα ήταν να μας δείξουν Έλληνες ομογενείς, δεν σκέφτηκαν τους συνειρμούς που, καλώς, ή κακώς γεννά η αναφορά του Αζόφ…

    Κι έτσι, από εκεί που θα είχαμε μια από τις λίγες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ζωής όπου το 80% των πολιτικών δυνάμεων συμφωνούν σε κάτι και μόνο το 20% παραμένει στο περιθώριο, καταφέραμε πάλι να γίνουμε τρία κομμάτια. Ένα το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση που δεν παρέστησαν στην ομιλία και δηλώνουν δικαιωμένοι, ένα δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που παρέστησαν αλλά καταγγέλλουν και ένα η ΝΔ, που βάλλεται από όλους, ενώ «χτυπά το κεφάλι της στον τοίχο» για την γκάφα.

    Η κυβέρνηση, που έχει ως κύριο επιχείρημα «τη σωστή πλευρά της Ιστορίας», βρέθηκε απολογούμενη προς εκείνους που διαγκωνίζονται για το ποιος θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στη Ρωσία και σημειώνουν, με νόημα, ότι ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στην Κύπρο.

    Επιπλέον, η εικόνα της Βουλής με τα πολλά άδεια έδρανα ήταν αποκαρδιωτική και δυσφημιστική για τη χώρα -σε κανένα άλλο κοινοβούλιο του πλανήτη ο Ζελένσκι δεν βρήκε τόσα άδεια έδρανα…

    Διαβάστε επίσης:

    Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον Έλληνα ομογενή του τάγματος Αζόφ – Αποχώρησαν οργισμένοι από τη Βουλή

    Τασούλας για μαχητή Αζόφ: Τεράστιο λάθος να διευκολύνουμε την προπαγάνδα της Ρωσίας

    Ουκρανός πρέσβης: Ρωσική προπαγάνδα ότι το Τάγμα Αζόφ είναι παραστρατιωτική μονάδα



    ΣΧΟΛΙΑ