• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Πώς ο Κ. Λαμπρόπουλος οδηγεί τα Attica stores στη επόμενη δεκαετία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Γιώργος Μανέττας


    Ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος είναι από τους λίγους Έλληνες επιχειρηματίες που έκανε την κρίση ευκαιρία. Δεν έμεινε στα λόγια, αλλά πέρασε στην πράξη. 

    Τόλμησε όταν οι περισσότεροι επέλεγαν να αναδιπλωθούν και με αργά αλλά μεθοδικά βήματα ισχυροποίησε τον όμιλο των «attica stores» που δημιούργησε μαζί με τους Κ. Τσουβελεκάκη και Αλ. Σγουμπόπουλο. 

    Σε τέτοιο σημείο, που σήμερα μετά από 14 χρόνια λειτουργίας να συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, από πλευράς πωλήσεων, κερδοφορίας και θέσεων εργασίας. 

    Χωρίς περικοπές μισθών

    Και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε περικοπές μισθών στους πάνω από 2.000 εργαζομένους του. 

    Κάτι για το οποίο αισθάνεται περήφανος, όπως και ότι οι αμοιβές κυμαίνονται πολύ πάνω από τις συλλογικές συμβάσεις. 

    Κάτι που ισοδυναμεί με πραγματικό άθλο για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του λιανεμπορίου, ο οποίος δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από την παρατεταμένη ύφεση, αναγκάζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά. 

    Οι σπουδές στα Οικονομικά και η εργασιακή εμπειρία στα ναυτιλιακά φαίνεται πως αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες για να λάβει τις σωστές αποφάσεις. 

    Παράλληλα, προχώρησε σε στρατηγικές «συμμαχίες» (σύστησε κοινή εισαγωγική εταιρεία με τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Στράτο της γνωστής οικογένειας της Πειραϊκής Πατραϊκής) ενώ απέφυγε με επιτυχία τον «σκόπελο» της Folli Follie (η οικογένεια Κουτσολιούτσου διατηρούσε μέχρι πρότινος μεγάλο ποσοστό στα attica), αφήνοντας αλώβητο τον όμιλο attica. 

    Ο κ. Λαμπρόπουλος δεν είναι κάποιος τυχαίος στο retail.  Το γνωρίζει όσο λίγοι στην Ελλάδα. 

    Προέρχεται από μια οικογένεια με μακρά πορεία στον χώρο. Μπορεί το σήμα να μην υπάρχει πια, ωστόσο όσοι έχουν ξεπεράσει τις τέσσερις δεκαετίες ζωής, ξέρουν καλά τι εστί Αφοί Λαμπρόπουλοι. 

    Για πολλούς, μάλιστα, το κατάστημα στα Χαυτειά ήταν το αντίπαλον δέον του Μινιόν. Βέβαια, η επιχειρηματική δράση της οικογένειας απλώνονταν πέρα από τα πολυκαταστήματα στη μουσική βιομηχανία -ήταν οι δημιουργοί της περίφημης Columbia- ακόμη και στον αθλητισμό. 

    «Νέες προκλήσεις»

    Με την ελληνική οικονομία να μπαίνει σε νέα τροχιά και την αισιοδοξία να ανακάμπτει, ο Κ. Λαμπρόπουλος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες. 

    Το μικρόβιο του επιχειρείν και η καλή αίσθηση της αγοράς κινούν και πάλι τις κινήσεις του. 

    Στην παρούσα φάση, επιδιώκει να υπογράψει με την εταιρεία Shiseido, η οποία αναζητά νέο συνεργάτη επί ελληνικού εδάφους μετά την απόφασή της να μην ανανεώσει τη συμφωνία με την παραπαίουσα Folli. 

    Η γνωστή ιαπωνική μάρκα καλλυντικών, η οποία αναπτύσσεται με αλματώδεις ρυθμούς και στην Ελλάδα θα προσθέσει τζίρο περίπου 11 εκατ. ευρώ στην Cosmobrands, την θυγατρική εταιρεία των attica stores που διεκδικεί να αναλάβει την αντιπροσωπεία ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει νέες προοπτικές. 

    Ο Κ. Λαμπρόπουλος μιλώντας πριν από μερικές μέρες στο mononews.gr εξέφρασε την εκτίμηση πως η προσπάθεια να αποκτήσει την αντιπροσωπεία της Shiseido θα τελεσφορήσει. 

    Θεωρεί πως η αξιοπιστία και η σοβαρότητας που έχει επιδείξει η εταιρεία του, όλα αυτά τα χρόνια θα παίξουν καταλυτικό ρόλο.

    Βέβαια, δεν πρόκειται να απογοητευτεί εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν όπως θέλει.  Θα προχωρήσει παρακάτω, όπως κάνει συνήθως. 

    Η πρόκληση του ηλεκτρονικού εμπορίου 

    Στα σχέδια του είναι και η πλήρη μετάβαση των attica στον χώρο των ηλεκτρονικών πωλήσεων μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Όχημα θα αποτελέσει το υφιστάμενο e-shop του ομίλου, το atticabeauty.gr που σήμερα διαθέτει μόνο καλλυντικά. 

    Σταδιακά στη γκάμα του θα ενσωματωθούν και νέες κατηγορίες, ώστε να μεταλλαχτεί στη ναυαρχίδα του ομίλου στον χώρο των ηλεκτρονικών πωλήσεων, οι οποίες όπως αναγνωρίζει και ο επιχειρηματίας που διακρίνεται για την διορατικότητά του, αποτελούν το μέλλον του εμπορίου. 

    Παράλληλα, φροντίζει πάντοτε να διατηρεί στην πρώτη γραμμή τα πολυκαταστήματα attica. Δεν σταματάει να ανανεώνει την εικόνα τους και να εμπλουτίζει τις υπηρεσίες που προσφέρουν, συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της εποχής. Εξάλλου, όπως έλεγε και το σλόγκαν της οικογενειακής επιχείρησης για σχεδόν έναν αιώνα: «Διαλέγουν πριν από σας – για σας». 

    Αυτή την περίοδο μάλιστα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς για να μισθώσει επιπλέον χώρους στο City Link και να επεκτείνει το το attica που στεγάζεται στο εμβληματικό κτήριο του μετοχικού ταμείου στρατού στο κέντρο της Αθήνας. 

    200 νέες θέσεις 

    Οι επενδύσεις, εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα ανέλθουν σε 5 εκατ. ευρώ ενώ θα δημιουργηθούν και 200 νέες θέσεις εργασίας. 

    Στα μελλοντικά πλάνα είναι η λειτουργία ενός ακόμη πολυκαταστήματος στο Ελληνικό. 

    Τα Νότια Προάστια είναι μια περιοχή που τον ενδιαφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα είχε κινήσει διαδικασίες για να βρει το κατάλληλο ακίνητο. 

    Ωστόσο, η προοπτική έναρξης του mega-project στο Ελληνικό και η μετατροπή του, σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό άλλαξε τα δεδομένα. 

    Ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος έχει αποδείξει πως ξέρει να αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής και να δείχνει το δρόμο. 

    Η αγορά για μια ακόμη φορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις του και περιμένει τα επόμενα βήματά του. 

    Άλλωστε προέρχεται από μια οικογένεια που το λιανεμπόριο είναι στο DNA της…  



    ΣΧΟΛΙΑ