• Άρθρα

    Άρθρο Παρέμβαση Κωστή Χατζηδάκη: Tο χθες, το σήμερα και το αύριο της ΝΔ – 48 χρόνια στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

    • Κωστής Χατζηδάκης, Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κόμματα άλλοτε κραταιά να χάνουν σημαντικό μέρος της επιρροής τους ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να εξαφανίζονται από τον πολιτικό χάρτη. Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό, αλλά, 48 ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή της, είναι ένα από τα ισχυρότερα, αν όχι το ισχυρότερο, κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Υπάρχει λόγος γι’ αυτή την αντοχή. Οι Έλληνες έχουν άλλωστε αποδείξει ότι, όχι μόνο δεν διστάζουν να “μαυρίσουν” ένα κόμμα, αλλά ακόμη και να οδηγήσουν πρώην κυβερνητικά κόμματα στις θέσεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

    Ποιος είναι, λοιπόν, ο λόγος της αντοχής της Νέας Δημοκρατίας; Τον εντοπίζω στο γεγονός ότι κράτησε, παρά τα όποια λάθη, ένα μέτρο στην πολιτική της. Δεν λειτούργησε ως κόμμα θαυματοποιών και πολιτικών Αϊ Βασίληδων. Ενώ, ταυτόχρονα, συνδύασε την εθνική ευθύνη με την προσαρμογή στις εξελίξεις της νέας εποχής.

    Τα βασικά στοιχεία αυτής της πολιτικής προσέγγισης της Νέας Δημοκρατίας εντοπίζονται σε μία παράγραφο της ιδρυτικής της διακήρυξης: «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».

    Εμπνεόμαστε, δηλαδή, από τη μια πλευρά από τις διαχρονικές αξίες που ενέπνευσαν το κόμμα όταν ιδρύθηκε. Αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η Ελλάδα της Ευρώπης, η ιδιωτική πρωτοβουλία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Και, φυσικά, η αλήθεια, η σοβαρότητα και η αξιοπιστία. Είναι παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή που χαρακτηρίζουν και τη σημερινή διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Ταυτόχρονα όμως με το σεβασμό σε αυτές τις διαχρονικές αξίες, κατανοούμε ότι ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες. Και ότι για να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, απαιτείται από εμάς να προσαρμοστούμε στις τάσεις της εποχής. Να αναζητήσουμε πολιτικές που απαντούν στις οικονομικές, τις τεχνολογικές, τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές εξελίξεις της νέας εποχής.

    Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία με μία σειρά από πολιτικές που εφαρμόζει στη φορολογία, στο περιβάλλον, στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, στην ασφάλιση.

    Είναι πολιτικές οι οποίες με ένα πνεύμα κοινής λογικής και με βάση αυτά που ισχύουν στις άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, απαντούν στις ανάγκες της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Πολιτικές που βάζουν στο επίκεντρο τον πολίτη και το στόχο η πατρίδα μας να βρεθεί στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά επιτρέπουν και στη Νέα Δημοκρατία να θεωρείται ένα κόμμα που βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας!



    ΣΧΟΛΙΑ