• Άρθρα

    Ανάλυση Matthew Ryan: Παράταση Brexit – καλά νέα για τη στερλίνα

    • Contributor
    Brexit


    Κέρδισε χαμένο έδαφος φτάνοντας στα υψηλότερα της εβδομάδας έναντι του δολαρίου η στερλίνα την Τετάρτη. Είχε προηγηθεί η οριακή ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ μιας πρότασης που υποχρεώνει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αναζητήσει περαιτέρω αναβολή για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σε μια ψηφοφορία που ενέκρινε με ψήφους 313 έναντι 312 κατά, πέρασε η τροπολογία της Yvette Cooper με την οποία εξασφαλίζεται ότι η Τερέζα Μέι θα ζητήσει παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ, πριν την ημερομηνία εξόδου που έχει οριστεί για τις 12 Απριλίου.

    Αυτή η εξέλιξη, η οποία πρέπει να γίνει νόμος του κράτους από τη Βουλή των Κοινοτήτων προσεχώς, πιθανότατα θα αποδειχτεί καλή είδηση για τη στερλίνα, καθώς ανοίγει την πόρτα για μια δυνητική παράταση στο Brexit.

    Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι διακομματικές αυτές συζητήσεις ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, έστω κι αν γίνονται την τελευταία στιγμή, θα μπορούσαν να βγάλουν την στερλίνα από το τέλμα στο οποίο τη βυθίζει το Brexit.

    Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν την Τετάρτη για συζητήσεις, ωστόσο –σύμφωνα με τον Κόρμπιν- δεν σημειώθηκε αρκετή πρόοδος.

    Πάντως, υπάρχει η προσδοκία ότι θα επιτευχθεί κάποιου είδους συναίνεση που θα επιτρέψει, επιτέλους, στην Τερέζα Μέι να επιτύχει θετική ψήφο στο Κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαίου.

    Με το Brexit να μονοπωλεί την επικαιρότητα, η αγορά συναλλάγματος δίνει ελάχιστη σημασία στα οικονομικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Για παράδειγμα, οι χθεσινοί (4/4/2019) δείκτες PMI του εργασιακού τομέα που έδειξαν συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου για πρώτη φορά από τα μέσα του 2016, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι.

    *Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury. Οι αναλυτές της Ebury αναδείχθηκαν από τον Bloomberg στην πρώτη θέση των πιο επιτυχημένων ως προς τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου για το τέταρτο τρίμηνο του 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ