ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά την ομιλία του στο 13ο Ενεργειακό Συμπόσιο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέδειξε την πρόθεση της χώρας να προχωρήσει σε νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικά κράτη, ενισχύοντας τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στον μηχανισμό «3+1» με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιδίωξη της χώρας να αποτελέσει μέρος των ενεργειακών λύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την ταύτιση των συμφερόντων της με εκείνα ισχυρών κρατών. Όπως τόνισε, η Κύπρος επιδιώκει να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος προς την Ευρώπη.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εξίσου στις εκτιμήσεις για το 2027 όσον αφορά την εξαγωγή του πρώτου φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα μέσω της υποδομής Κρόνος–Νταμιέττα, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο και θα εντάξει την Κύπρο έμπρακτα στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε και στη ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα. Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί σταθερή στρατηγική επιλογή και πως, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λήφθηκε πρόσφατα η απόφαση για επικαιροποίηση των οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων του έργου. Ανέφερε πως πρόκειται για κρίσιμη υποδομή που θα συνδέσει ενεργειακά την Κύπρο με την Ευρώπη και θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη σε σχέση με την ενεργειακή διασύνδεση, ενώ την ίδια στιγμή συζητούμε τέτοιου είδους ηλεκτρικές διασυνδέσεις και με άλλα γειτονικά κράτη», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος.
Διαβάστε επίσης:
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Κατάθεση Σταύρου Τζεδάκη: Αυτός που μετρά τα ζώα είναι ο Οργανισμός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για μισθωτούς και μη μισθωτούς
- Softweb: Εξαγόρασε το 51% της Αlphabit Cybersecutiry έναντι 1,224 εκατ. ευρώ
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Cenergy, Viohalco, ElvalHalcor, ΟΠΑΠ
- Η Ρωσία στέλνει υποβρύχιο για να συνοδεύσει δεξαμενόπλοιο που προσπάθησαν να κατασχέσουν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα