Πολιτική

Χρυσοχοϊδης: Σε λίγες ημέρες ο Έβρος θα είναι εντελώς κλειστός – Αντιπαράθεση με Βούτση για την ασφάλεια

  • NewsRoom
Χρυσοχοΐδης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπ. Προστασίας του Πολίτη


Τάξη στα προβλήματα που προκαλούν στο κοινωνικό σύνολο οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις θα επιχειρήσει να βάλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Οι δρόμοι θα σταματήσουν να είναι κλειστοί», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα σχετικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 τόνισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της βίας και των μπαχαλάκηδων και την κατάργηση των άβατων ανομίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με το νέο σχεδιασμό για το μεταναστευτικό ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων και εξήγησε πως οι πρωτοβουλίες ξεκινούν από τον Εβρό ο οποίος «σε λίγες ημέρες θα είναι εντελώς κλειστός».

Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά και με τις καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για φαινόμενα αστυνομικής βίας, ανέφερε πως “στις ακραίες κουβέντες πως τάχα η Δημοκρατία κινδυνεύει γιατί εμείς συμμαζεύουμε τις αθλιότητες απαντώ: Οχι άλλα συνθήματα. Κανείς δεν ανέχεται να του μετρούν την δημοκρατικότητα αυτόκλητοι ταγοί χωρίς πτυχία ζωής. Έχουμε να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα και όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα».

«Διαμορφώνεται από την κυβέρνηση μια νέα πρόταση για την άσκηση των δικαιωμάτων της πολιτικής διαμαρτυρίας και του συνέρχεσθε. Το σχέδιο προκρίνει την νομιμότητα και όχι την καταστροφή. Οριοθετεί την ΕΛΑΣ στην λογοδοσία για το πως περιφρουρεί το δικαίωμα έκφρασης. Σε αυτή την κατεύθυνση θα έρθει πρόταση νόμου για τις συναθροίσεις. Οι δρόμοι θα σταματήσουν να είναι κλειστοί” τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης για να προσθέσει “Στην ίδια κατεύθυνση προχωρούμε και στον Αθλητισμό. Αλλάξαμε τον τρόπο για την αθλητική βία».

Ο υπουργός είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα για το νέο σχέδιο για την ασφάλεια είναι ενθαρρυντικά. «Στους δρόμους υπάρχουν περιπολίες, οι γειτονιές καθαρίζουν απο την εγκληματικότητα. Τα άβατα στην δυτική Αθήνα σπάνε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να καθαρίσουμε τις πόλεις και να περπατάμε άφοβα και να κοιμόμαστε ήσυχοι” είπε ο υπουργός για να προσθέσει “οι εκδηλώσεις σε Πολυτεχνείο και Αλ. Γρηγορόπουλο κύλησαν χωρίς να ματώσει και καεί η Αθήνα. Εχει αναπτυχθεί μια αντίληψη και κουλτούρα βίας όπου η πολιτική διαμαρτυρία έχει συνδυαστεί με βία και καταστροφή. Δεν σχετίζεται με πολιτική και δεν ταυτίζεται με το πεδίο της Δημοκρατίας. Χαίρομαι που όλες οι πτέρυγες της Βουλής καταδικάζουν το φασιστικό σύνθημα “Μπάτσοι Γουρούνια Δολοφόνοι”»

Αναφορικά με τα Εξάρχεια είπε «δεν είναι άβατο. Δεν τελειώσαμε αλλά είμαστε περα από τα μισά του δρόμου. Οι κουκούλες με βαριοπούλες δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια».

Ο υπουργός απάντησε και για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας λέγοντας ότι «Οι μηχανισμοί υπάρχουν αλλά δεν αρκούν. Υπάρχει κάτι πιο αποτελεσματικό που είναι ο Συνήγορος του Πολίτη που είναι κλειδί. Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής είναι απαραίτητη και θα είναι για πάντα. Αποτελεί πρόσθετο εχέγγυο προστασίας δικαιωμάτων και εγρήγορσης αστυνομίας για έλεγχο υπερβάσεων».

«Είναι σαφές ότι οι πολίτες ζητούν συνθήκες για να ξαναφτιάξουν τα σχέδια ζωής. Αυτό είναι η λεγόμενη κανονικότητα. Η κοινωνία δεν έγινε πιο δεξιά ή αριστερή. Δεν συγκροτούν πολιτικές διακυβέρνησης και δεν βελτιώνουν ζωές αυτές οι λογικές. Η πολιτική που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας είναι κοινωνική πολιτική και εργαλείο για τους πολλούς. Οι πολιτικές που καταργούν άβατα είναι αυτονόητες. Το αντίθετο είναι αδιανόητοι. Δεν δέρνουμε καθηγητές στο πανεπιστήμιο όταν διαφωνούμε. Δεν είναι δικαίωμα και λεβεντιά όταν καίμε αστυνομικούς και κατεβάζουμε τζαμαρίες. Αυτό το παραλογισμό πρέπει να τον αφήσουμε πίσω» είπε ο υπουργός.

Αντιπαράθεσε με τον Νίκο Βούτση

Απάντηση στον κ.. Χρυσοχοΐδη έδωσε ο κ. Νίκος Βούτσης. «Γνωρίζετε και συνομολογείτε ότι η Αθήνα που έχει 6 εκατ τουρίστες αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες της Ευρώπης που δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση ασφάλειας από άλλες χώρες;» ενώ ρώτησε και ποιο είναι το νέο πλαίσιο για το μεταναστευτικό μετά την τοποθέτηση εθνικού συντονιστή.

«Ασφαλώς η Αθήνα είναι μια ασφαλής πόλη η οποία έγινε με τις προσπάθειες των κατοίκων, Δημάρχων και με την προσπάθεια που κάνουμε σήμερα ώστε να εκλείψουν φαινόμενα εγκληματικότητας» απάντησε στον πρώην πρόεδρο της Βουλής ο κ. Χρυσοχοϊδης.  «Να πάτε να επισκεφτείτε τον Δήμο από την Πατησίων και κάτω. Έχετε να πατήσετε εκεί εσείς και η αστυνομία πάνω απο χρόνο. Το ξέρω καλά γιατί είμαι κάθε μέρα εκεί. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι υπηρετεί τις λαϊκές τάξεις να πάτε στις λαϊκές συνοικίες της Α Αθήνας, στα Σεπόλια, Κυψέλη, πλατεία Βικτωρίας στην πλατεία Πέτρουλα όπου εκεί αφήσατε 2 εκατ πολίτες στο έλεος των κακοποιών και σε αυτό διαφέρουμε. Σήμερα σε κάθε πλατεία υπάρχουν 5-6 αστυνομικοί της ομάδας Πάνθηρες με Βαν και κάνουν περιπολία κάθε ημέρα. Εσείς ήσασταν απόντες. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Εμείς αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη των φτωχών ανθρώπων που θέλουν ασφάλεια. Όμως κ. Βούτση η όλη αντιπαράθεση για το θέμα της ασφάλειας δεν γίνεται γι αυτό που είπατε αλλά γιατί καταγγέλλετε και στιγματίζετε ολόκληρο σώμα γιατί εμφανίστηκαν λίγα περιστατικά βίας που δεν έχουν εξιχνιαστεί αλλά εμείς τα παραπέμψαμε. Εσείς τώρα ανακαλύψατε την αστυνομική βία; Εγώ σας καταθέτω το αποτέλεσμα έρευνας του Συνηγόρου Πολίτη που λέει ότι από το 2 εξάμηνο 2017 και όλο 2018 εντοπίστηκαν 321 περιστατικά βίας για τα οποία δεν τοποθετηθήκατε. Εσείς πόσα από αυτά πήγατε στον εισαγγελέα; Για κανένα και καμώνεστε διότι ανακαλύψατε την αστυνομική βία και -τους στιγματίζετε. Όταν υπάρχει ζήτημα παράβασης του νόμου θα είμαστε σκληροί και άτεγκτοι. Εσείς έχετε πάει στον εισαγγελέα εκείνους που κατέστρεψαν πάνω από 100 λεωφορεία που κατέστρεψαν μαγαζιά φτωχών ανθρώπων και ακυρωτικά μηχανήματα; Ποτέ. Συνέλθετε. Κάντε μια στροφή στο εσωτερικό σας και δείτε τα προβλήματα που δεν αντιμετωπίσατε ποτέ»

Αναφορικά τέλος με το μεταναστευτικό είπε «Το καλοκαίρι του 2015 λέγατε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Στην συνέχεια άνοιξαν τα σύνορα και πλημμυρίσαμε από δυστυχισμένους ανθρώπους. Η γείτονα Τουρκία για δικούς της λόγους τροφοδοτεί με δυστυχισμένους ανθρώπους και στοιχειώδης υποχρέωση δική μας είναι η προστασία συνόρων που δεν γινόταν. Για να προστατέψει τα σύνορά η κυβέρνηση όρισε ενιαίο φορέα και ενιαίο συντονιστή. Άρχισε στον Εβρο και σε λίγο θα είναι απολύτως κλειστός».

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως «αν άκουγαν στο Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων όσα είπατε θα τους σηκώνονταν οι τρίχες. Εμείς ήμασταν πάντα και παντού και στις λαϊκές γειτονιές και φαίνεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Τιμούμε την ελληνική αστυνομία αλλά δεν σιωπήσαμε σε αυτά τα κρούσματα ούτε θα το κάνουμε».ΣΧΟΛΙΑ