• Top Stories

    Το χρηματιστήριο μετοχών του ΣΥΡΙΖΑ. Νικητές και ηττημένοι από το συνέδριο

    • Contributor


    Τα ποσοστά Τσαουσέσκου που συγκέντρωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ψηφοφορία για την (επ)ανεκλογή του μπορεί να επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η σειρά εκλογής των στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή δυσκολεύει πάρα πολύ τις κινήσεις του ενόψει των αλλαγών που θέλει να κάνει στην κυβέρνησή του. Η πρωτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου δείχνει ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ νιώθει ασφάλεια με την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών και ότι τον εμπιστεύεται απολύτως στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.

    Η μαζική σταυροδοσία στο πρόσωπο του κ. Φίλη επιβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται αναφανδόν υπέρ των κινήσεων που έκανε ο υπουργός Παιδείας στα ζητήματα των θρησκευτικών και των σχέσεων με την Εκκλησία. Η επιλογή αυτή δυσκολεύει παρά πολύ τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θέλει να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις του με τον κ. Ιερώνυμο. Οπότε, η μόνη περίπτωση να μετακινηθεί από το συγκεκριμένο υπουργείο ο κ. Φίλης, είναι να αναβαθμιστεί σε κάποιο κορυφαίο υπουργείο, όπως αυτό των Εσωτερικών.

    Οι 1157 ψήφοι που συγκέντρωσε ο Πάνος Σκουρλέτης και μάλιστα με μια ομιλία αρκούντως επιθετική κατά των ιδιωτικοποιήσεων και ιδίως αυτής της ΔΕΗ δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στον πρωθυπουργό. Βεβαίως, είναι δεδομένο ότι η αμιγώς κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητική στις ιδιωτικοποιήσεις και τούτο βάζει άλλο ένα ζήτημα στον κ. Τσίπρα για το τι θα κάνει με τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος εκ των πραγμάτων επιβραβεύτηκε από το συνεδριακό σώμα για την σθεναρή αντίστασή του στις ιδιωτικοποιήσεις.

    Έκπληξη αποτελεί η σειρά εκλογής(4ος) του Ανδρέα Ξανθού και μένει να δούμε αν αυτή η κατάταξη στο συνέδριο θα επηρεάσει την απόφαση του πρωθυπουργού, μιας και μέχρι πρότινος ο κ. Ξανθός ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα αντικατασταθεί από υπουργός Υγείας. Aξιοσημείωτη είναι και η αποδοχή της κυβερνητικής εκπροσώπου λόγω και του μεγάλους βάρους που σηκώνει με την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου.

    Η Όλγα Γεροβασίλη συγκέντρωσε 746 ψήφους και είναι στην πρώτη εικοσάδα. Ακόμα και οι σύνεδροι έδειξαν την πόρτα της εξόδου στον υπουργό Πολιτισμού, μιας και ο κ. Μπαλτάς εκλέχθηκε πολύ χαμηλά, εν αντιθέσει με όλα τα προηγούμενα συνέδρια που έβγαινε στις πρώτες θέσεις. Το κύρος που απολαμβάνουν στο κόμμα οι κύριοι Βούτσης και Δραγασάκης φάνηκε και σε αυτό το συνέδριο, μιας και κατέλαβαν την τρίτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.

    Παππάς και Δούρου

    Ενδιαφέρον έχει το πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά και της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Ο μεν κ. Παππάς δεν είχε παραδοσιακά σχέσεις με το κόμμα και τις οργανώσεις, όπερ σημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Παππάς έχει “δουλέψει” στις οργανώσεις, χωρίς να υποτιμάται και το γεγονός ότι είναι από τα πρόσωπα που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κρατικού μηχανισμού, οπότε αυξάνεται αυτομάτως και η επιρροή.

    Η περίπτωση της κυρίας Δούρου είναι ξεχωριστή, μιας και αποφεύγει συστηματικά τις δημόσιες εμφανίσεις, ενώ λόγω φόρτου εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής δεν είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί οργανώσεις του κόμματος και να “ζυμωθεί” με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι οι σύνεδροι επιβράβευσαν την δουλειά που κάνει σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και ότι εκτίμησαν την “κομματικότητα” που επιδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς και η κυρία Δούρου είναι δυο πρόσωπα που στο μέλλον θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Απουσία Πασοκογενών και νεολαίοι

    Από την άλλη και με βάση τα αποτελέσματα στην Κεντρική Επιτροπή προκύπτει ότι έχει εκλεγεί όλος ο “παλιός Συνασπισμός”. Αντιθέτως, ελάχιστη είναι η παρουσία των λεγόμενων Πασοκογενών μέσω του κ. Κοτσακά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι κύριοι Κουρουμπλής και Σπίρτζης επέλεξαν να μην είναι υποψήφιοι. Το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη, μιας και στην εισηγητική του ομιλία ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την ανάγκη να ανοιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

    Η Κεντρική Επιτροπή επικρότησε και μια σειρά νέων στελεχών, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος (11ος), η εκπρόσωπος τύπου Ράνια Σβίγγου (13ή), ο διευθυντής της Κ.Ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.α. Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η νέα Κεντρική Επιτροπή για να εκλέξει γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία. Ο απερχόμενος γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας εκλέχτηκε δέκατος και είναι δεδομένο ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση αυτή. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ταλαντεύεται για το αν θα επιλέξει ένα γραμματέα χαμηλών τόνων, όπως ο κ. Ρήγας ή θα επιλέξει ένα πρόσωπο με πιο μεγάλο (υπουργικό) βάρος άρα και παρεμβατικότητα, όπως ο κ. Σκουρλέτης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η κατάθεση Στουρνάρα στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων φέρνει νέα δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμετανόητα προκλητικός ο Ερντογάν ζητά δημοψήφισμα για τη Δυτική Θράκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ