• Πολιτική

    Χωρίς πυξίδα ο ΣΥΡΙΖΑ: Η αβάσιμη αισιοδοξία και η επόμενη ημέρα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

    • NewsRoom
    tsipras τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Επιχείρηση συσπείρωσης και τόνωσης του ηθικού σε στελέχη και κομματική βάση από τον Αλέξη Τσίπρα, οι ομιλίες του οποίου έχουν ισχυρές δόσεις από… αβάσιμη αισιοδοξία, με μόνο στόχο να περιορίσει την αποχή και την ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από την ΝΔ, η οποία ετοιμάζεται να κόψει το νήμα της 7ης Ιουλίου καλπάζοντας.

    Πέραν των υποσχέσεων για ελαφρύνσεις ο Αλ.Τσίπρας, χθες το βράδυ από την Δραπετσώνα, είπε ότι «είναι βέβαιο, δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την Αριστερά, με την προοδευτική παράταξη». Είπε ακόμη ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανησυχούν για την έκβαση των εθνικών εκλογών, παρότι μετά τις ευρωεκλογές πανηγύριζαν τη «βέβαιη νίκη τους». «Τώρα τους έχουν ζώσει τα φίδια», «αρχίζουν και τα γυρνάνε», γιατί άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετική η λογική της ψήφου των πολιτών στις εθνικές κάλπες, «όπου αποφασίζουμε για τη ζωή μας», υποστήριξε.

    Μετά την πικρή ήττα της 26ης Μαΐου, η οποία όπως φάνηκε εκ των υστέρων αιφνιδίασε πολύ κόσμο στο Μαξίμου, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί παρά να ακούν πλέον τους δημοσκόπους, και ειδικά αυτούς που έχουν αντικαταστήσει τον Χριστόφορο Βερναρδάκη.

    Και δεν μπορεί  παρά να βλέπουν ότι καμία στρατηγική δεν αποδίδει, ούτε αυτή των υψηλών τόνων, ούτε αυτή των διχασμών και των διλημμάτων, ούτε αυτή του ήπιου λόγου. Βλέπουν ότι η ψαλίδα δεν κλείνει, ότι η ήττα είναι δεδομένη και αναπόφευκτη.

    Το εξηγούσε πολύ εύστοχα και σχετικό άρθρο των Financial Times πριν από λίγες ημέρες, λέγοντας ότι η επιθυμία των Ελλήνων για αλλαγή είναι αυτή που ευνοεί αυτή την στιγμή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Η πιστή ΚΟ

    Παρ’ όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί συχνά τονωτικές ενέσεις, με στόχο να συγκρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του, στην περιοχή του 25%, και να μην έχει περαιτέρω απώλειες, ειδικά προς τα Αριστερά και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο εμφανίστηκε ως η μεγαλύτερη απειλή. Αυτό που θέλει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας είναι να καθήσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μια μικρή μεν, αλλά σφιχτοδεμένη και πιστή σε αυτόν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Επιδιώκει το ποσοστό που θα λάβει την 7η Ιουλίου να μην είναι τέτοιο, ώστε να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στο κόμμα για τις στρατηγικές επιλογές του, όπως για παράδειγμα για την επιλογή του χρόνου των εκλογών, θέμα για το οποίο ήδη ακούστηκε το «σου το έλεγα» από στελέχη που υποστήριζαν πως οι εθνικές εκλογές έπρεπε να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές.

    Ή την επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει για χρόνια στο απυρόβλητο την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος χθες το βράδυ εμφανίστηκε έπειτα από δέκα χρόνια καταχειροκροτούμενος και επευφημούμενος για να δώσει το σύνθημα για συστράτευση για την νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

    Σχετική κριτική για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κώστα Καραμανλή ακούστηκε ήδη χθες από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος είπε ότι υπήρξαν ψευδαισθήσεις στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου σχετικά με την στάση και τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού.

    Ο στόχος του μικρού μεν, αλλά σφιχτού και ισχυρού «προεδρικού μπλοκ» στα έδρανα της Βουλής την επόμενη μέρα φαίνεται και από τις επιλογές στα ψηφοδέλτια, όπως η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου και του Πάνου Σκουρλέτη στο Επικρατείας, όπως η τοποθέτηση ΠΑΣΟΚογενών σε περιφέρειες που θα κονταροχτυπηθούν με παλιά και δοκιμασμένα στελέχη βγαλμένα από την μήτρα του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν πριν από χρόνια την μάχη για να φτάσει το κόμμα από το 4% στο Μέγαρο Μαξίμου…



    ΣΧΟΛΙΑ