• Πολιτική

    «Χαστούκι» Ευρωβουλής σε Μακρόν: «Μπλόκο» στην προταθείσα επίτροπο Σιλβί Γκουλάρ

    • NewsRoom


    Την καταψήφιση  της προταθείσας Επίτροπου για την Βιομηχανία, Άμυνα και Διαστημική πολιτική από τη Γαλλία, Σιλβί Γκουλάρ, αποφάσισαν μετά από μια δραματική ακρόαση οι ευρωβουλευτές των αρμόδιων κοινοβουλευτικών ομάδων.

    Παρόλο που ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησαν να κερδίσουν τις ψήφους των ευρωβουλευτών που ανήκουν στις πολιτικές τους ομάδες, η Γκουλάρ δεν κατάφερε, στην τρίτη της προσπάθεια, να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειονοψηφία των 2/3 των συντονιστών των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών «κοινής αγοράς» και «βιομηχανίας».

    Η προταθείσα επίτροπος από τη Γαλλία χρειαζόταν τουλάχιστον 59 ψήφους στη μυστική ψηφοφορία και ακόμα αν συμμαχούσαν οι ευρωβουλευτές που ανήκουν, εκτός από τη δική της πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων, με στους Σοσιαλδημοκράτες και στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δεν θα κατάφερνε να περάσει τη διαδικασία των ακροάσεων χωρίς τη στήριξη των Πρασίνων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Νωρίτερα, η επιτροπή Νομικών υποθέσεων του ΕΚ, με τις ψήφους του ΕΛΚ, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των μη εγγεγραμμένων ευρωβουλευτών, είχε αποφανθεί ότι δεν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Γκουλάρ. Η ίδια η προταθείσα Επίτροπος από τη Γαλλία προσπάθησε να υπερασπιστεί την υποψηφιότητά της, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που ελάμβανε από ένα γαλλικό think tank ήταν καθόλα νόμιμα, ενώ όσον αφορά στον μισθό του πρώην βοηθού της η όλη διαδικασία δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό.

    Σύμφωνα με την ίδια, εάν ένας Επίτροπος παραιτηθεί αυτομάτως εφόσον ξεκινήσει δικαστική έρευνα εναντίον του σημαίνει ότι καταργείται στην πράξη το τεκμήριο της αθωότητας.

    Παρά ταύτα η Γκουλάρ δεν κατάφερε να πείσει τους ευρωβουλευτές των περισσοτέρων πολιτικών ομάδων οι οποίοι, με εμπροσθοφυλακή τα μέλη του ΕΛΚ, αποφάσισαν να «αντεπιτεθούν» στον Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας ικανοποίηση για την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας να ακυρώσει στην πράξη την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να επιβάλει ουσιαστικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως τη διάδοχο του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στη θέση της επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

    Στη δεύτερη ψηφοφορία που ακολούθησε η  Γκουλάρ χρειαζόταν απλή πλειονοψηφία (50% συν μια ψήφο), ωστόσο και πάλι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό καθώς έλαβε 29 ψήφους υπέρ και 82 κατά. Πλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να προτείνει νέον ή νέα Επίτροπο στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Η απόφαση του ΕΛΚ να μην στηρίξει την πρόταση της Γαλλίας για τη θέση της Επιτρόπου, θεωρήθηκε πάντως και ένα «αντίποινο» για το βέτο που έβαλε ο Γάλλος πρόεδρος στην υποψηφιότητα του Μ. Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν, επιβάλλοντας εν τέλη την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.



    ΣΧΟΛΙΑ