• Πολιτική

    Χαρδαλιάς: Θέλουμε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία, γιατί αποφασίστηκε να κλείσουν τα λύκεια σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom
    Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική παρέμβαση για σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο

    Νίκος Χαρδαλιάς: Εισαγγελική παρέμβαση για σύνδεση του ισχαιμικού επεισοδίου με το εμβόλιο


    Με γοργούς ρυθμούς κινείται το δεύτερο κύμα της Covid-19 επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

    Αυτό καθιστά αναγκαίο να προσαρμοστεί και η στρατηγική μας, που στον πυρήνα της παραμένει σταθερή, καθώς απόλυτη προτεραιότητά παραμένει η δημόσια υγεία, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.  Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς «οι στιγμές είναι κρίσιμες, αν όμως ενώσουμε όλοι δυνάμεις και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, αν εφαρμόσουμε τα μέτρα ευλαβικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

    Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως από σήμερα το πρωί 46 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης επίπεδο α, «κίτρινο» και 26 περιφερειακές ενότητες στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, επίπεδο β, «κόκκινο».

    Ο κ. Χαρδαλιάς προχώρησε σε αποσαφήνιση των εξειδικευμένων μέτρων που ισχύουν από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και ανέλυσε το τι ισχύει για τον περιορισμό μετακίνησης των πολιτών, την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων και την απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομού, της αναστολής λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κ.λπ., τον περιορισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων και τη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων.

    Σημείωσε ότι το ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στις ΠΕ της Θεσσαλονίκης και Σερρών έκανε αναγκαία τη λήψη άμεσων και εξατομικευμένων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στις περιοχές αυτές.

    Όσον αφορά στα σχολεία, είπε πως παραμένει ανοικτή η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια, ενώ για τα Λύκεια προβλέπεται τηλεκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών ανέφερε ότι οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

    «Πρόθεση μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ που έγιναν ήταν κάτω της μονάδας και άρα δεν υπήρχε θέμα διασποράς. Το σκεπτικό που επικράτησε ήταν ότι σε περιοχές με μεγάλη διασπορά της νόσου, «μπορεί ο ιός να μπει και στα σχολεία».

    Σε ό,τι αφορά τη Μαγνησία, που μπήκε στο «κόκκινο» επίπεδο, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρήθηκε με 135 ενεργά κρούσματα και 311 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

    Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο» επίπεδο, διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ταξί και τα ΙΧ, ένας επιβάτης πλέον του οδηγού, προφανώς και δεν ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επιτρέπεται η μεταφορά και δεύτερου επιβάτη όταν η μετακίνηση γίνεται για ιατρικούς λόγους, συμπλήρωσε και σημείωσε πως το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν μαζί τους όλα τα σχετικά αναγκαία αποδεικτικά. Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

    Στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών διευκρινίζεται ότι η υπηρεσία παροχής προϊοντων σε πακέτο από τα καταστήματα, το take away και το drive through δεν επιτρέπεται. Επιτρέπεται μόνο το delivery, σημείωσε.

    Διαβάστε ακόμα:

    Μαγιορκίνης: Ανησυχητική η αύξηση διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών

    Καθολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες: Τηλεκπαίδευση και στα λύκεια – Tι ισχύει με τα SMS για τις μετακινήσεις

    Covid-19: Στα τρία χωρίζεται από σήμερα η χώρα – Τι ισχύει για κάθε επίπεδο κινδύνου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ