ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος χωρών που παραδίδουν όπλα στην εμπόλεμη Λιβύη, στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε σήμερα στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι Μάας και Μπορέλ επανέλαβαν πως η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο ήταν μόνο ένα βήμα στον μακρύ δρόμο για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις συμφώνησαν να εργαστούν για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στη χώρα, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και έχει γίνει πεδίο μάχης δι΄αντιπροσώπων αντίπαλων δυνάμεων.
Η διαδικασία του Βερολίνου προωθεί επίσης την τήρηση ενός εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ το οποίο παραβιάζεται εδώ και καιρό.
Επιθυμία του Μάας είναι το ειρηνευτικό σχέδιο να περιληφθεί σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα επιτρέψει την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος των χωρών που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.
«Κανείς δεν πίστευε ότι θα υπήρχε μια γρήγορη επίλυση», δήλωσε ο Μάας, σχολιάζοντας μια έκθεση του ΟΗΕ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που αναφέρει ότι το εμπάργκο εξακολουθεί να παραβιάζεται.
«Τέτοια προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μία νύκτα αλλά χρειαζόμαστε ένα σημείο για να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε ο Μπορέλ, πλέκοντας το εγκώμιο της Γερμανίας για την έναρξη της διαδικασίας.
Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ήταν επίσης ένα θέμα στις πρώτες θέσεις στην ατζέντα της επίσκεψης του Μπορέλ στη Γερμανία, της πρώτης αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία ενεργοποίησαν έναν μηχανισμό διαφωνιών εναντίον του Ιράν επειδή παραβίασε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία του 2015.
Ο Μπορέλ είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό του μηχανισμού επίλυσης διαφορών.
Ο Μάας και ο Μπορέλ τόνισαν πως οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο για το Ιράν
- Ερντογάν: «Ανησυχούμε» για τις επιθέσεις στο Ιράν – Έκκληση για κατάπαυση πυρός και επιστροφή στη διπλωματία
- Τραμπ στο ισραηλινό Channel 12: Το Ιράν δεν ήθελε πραγματικά συμφωνία – Κάθε μήνα κάνανε κακό
- Νετανιάχου: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Χαμενεΐ «δεν είναι πια εδώ»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.