• Πολιτική

    Χαφτάρ: Διορία 72 ωρών δίνει στις δυνάμεις του Σάρατζ να φύγουν από την Τρίπολη

    • NewsRoom


    Προθεσμία 72 ωρών δίνει ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ στις πολιτοφυλακές που βρίσκονται υπό τις εντολές αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ πρωθυπουργό της Λιβύης αλ-Σάρατζ που εδρεύει στην Τρίπολη.

    Με τη δήλωση, ο LNA προειδοποίησε ότι εάν οι πολιτοφυλακές δεν αποσυρθούν, η πόλη τους Μιζράτα θα συνεχίσει να δέχεται επιθέσεις «καθημερινά, χωρίς διακοπή και με πρωτοφανή ένταση».

    Ο LNA εξέδωσε ανακοίνωση που απαιτεί να αποσυρθούν από την Τρίπολη και την παράκτια πόλη Σίρτη οι ισχυρές πολιτοφυλακές της Misrata, οι οποίες πολεμούν για λογαριασμό της GNA στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

    Εδώ και αρκετούς μήνες, οι δυνάμεις του LNA και οι πολιτοφυλακές έχουν δώσει σκληρές μάχες στα νότια προάστια της Τρίπολης, με τις μάχες να έχουν επιφέρει αδιέξοδο, καθώς κανείς δεν μπορεί να επικρατήσει.

    Την Παρασκευή, η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης επικύρωσε τη συμφωνία για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας από την πλευρά της Τουρκίας με σκοπό να «οχυρώσει» την πρωτεύουσα.

    Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι είναι πρόθυμος να στείλει τον τουρκικό στρατό εάν του ζητηθεί, παρόλο που οι αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει την πιθανότητα μεγάλης ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον, αλλά λένε ότι εκπαιδευτικό προσωπικό και εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να σταλούν για να βοηθήσουν τις πολιτοφυλακές που υπερασπίζονται την Τρίπολη.

    Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκ στο θέμα της Λιβύης, λέγοντας πως η Τουρκία δεν διατίθεται να παραμείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» που στηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.

    Την πρωτεύουσα υπερασπίζεται μια συμμαχία των διάφορων ένοπλων ομάδων που ξέμειναν από την εξέγερση εναντίον του Καντάφι, μερικοί από τους οποίους είναι διεθνώς ορισμένοι ως τρομοκράτες. Ο στρατάρχης Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται του LNA, δήλωσε ότι ο αγώνας του είναι ενάντια σε αυτές τις εξτρεμιστικές ομάδες, όχι στις εθνικιστικές πολιτοφυλακές.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο Χαφτάρ δήλωσε ότι η «ώρα μηδέν» της μάχης για την Τρίπολη είχε αρχίσει, σχεδόν οκτώ μήνες από τότε που άρχισε την επίθεσή του να πάρει την πόλη. Η ανακοίνωση πυροδότησε μια νέα περίοδο συγκρούσεων γύρω από την Τρίπολη.

    Η προειδοποίηση ήρθε λίγο μετά τη στόχευση αεροδρομίων του στρατού LNA, όπου αποθηκεύτηκαν τουρκικά όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός. Η αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κυβέρνηση της Τρίπολης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Fayez Sarraj, καταδίκασε την επίθεση.

    Η Τουρκία και το Κατάρ, καθώς και η Ιταλία, έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση του αλ-Σαράτζ, ενώ ο στρατάρχης Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις βασικές αραβικές χώρες.



    ΣΧΟΛΙΑ