• Πολιτική

    Απόφαση Energa-Hellas Power: Επιστρέφουν σε Δημόσιο-Δήμους 88 εκατομμύρια, «κλεμμένα» από χαράτσια και τέλη

    Από αριστερά: Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power) και Αριστείδης Φλώρος (Energa)


    Εκατόν είκοσι ένα εκατομμύρια ευρώ παρέμειναν για πέντε χρόνια «αραχνιασμένα» και αναξιοποίητα σε δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών Energa-Hellas Power, παρά τις ρητές δηλώσεις των βασικών κατηγορουμένων ότι επιθυμούν τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στο Δημόσιο.

    Αργά το βράδυ της Τρίτης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έλυσε το «γόρδιο δεσμό» της ασάφειας ακόμα και του νέου νόμου και αποφάσισε την άμεση επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο και σε 270 Δήμους της χώρας.

    Ομόφωνα το δικαστήριο, στην τελευταία από τις δεκάδες συνεδριάσεις αυτής της μαραθώνιας δίκης, αποφάσισε να αποδεσμευτούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα 120.910.680  ευρώ και να μεταφερθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Από εκεί το δικαστήριο διατάσσει να αποδοθούν συνολικά 88.011.303 ευρώ ως εξής:

    · 52. 206. 263 ευρώ στο Δημόσιο. Τα χρήματα αποτελούν στο σύνολό τους το ποσό από το πρώτο χαράτσι στα ακίνητα (ΕΤΗΔΕ), το οποίο εισέπραξαν οι δύο εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά ουδέποτε απέδωσαν τον ειδικό φόρο στο Δημόσιο.

    · 5.992.040 ευρώ στο Δημόσιο. Το ποσό αποτελεί τη ζημία και τα πολλαπλά τέλη από τη λαθρεμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

    · 29.813.000 ευρώ θα αποδοθούν σε 270 Δήμους (ανάλογα με τις απαιτήσεις τους) για δημοτικά τέλη που εισπράχθηκαν από τους πληρωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά υπεξαιρέθηκαν από τις δύο εταιρείες.

    Το δικαστήριο διέταξε να παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το υπολειπόμενο ποσό (περίπου 33 εκατομμύρια) προκειμένου να αποζημιωθούν (προφανως εν μέρει καθώς το συνολικό αιτούμενο ποσό είναι μεγαλύτερο) οι ΑΔΜΗΕ-ΛΑΓΗΕ, όταν υπάρξουν οι σχετικές πράξεις καταλογισμού. Όταν δηλαδή εκδοθεί η εφετειακή απόφαση.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους, μόλις καθαρογραφεί το διατακτικό της απόφασης, το Ελληνικό Δημόσιο και οι Δήμοι μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που τους επιδικάστηκαν.

    «Όχι» σε Φλώρο-Μηλιώνη για αποδέσμευση προσωπικών λογαριασμών τους

    Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα αιτήματα των δύο επικεφαλής των εταιρειών Αρη Φλώρου και Βασίλη Μηλιώνη να αποδεσμεύσει προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

    Ο Φλώρος μάλιστα που έχει οδηγηθεί στη φυλακή, είχε υποστηρίξει ότι από αυτά τα χρήματα (περίπου 25,000 ευρώ) θα μπορέσει να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του.

    Αρχές Φεβρουαρίου, μετά από μία μακρόχρονη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε ανακοινώσει την ετυμηγορία για τους 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης: 11 ένοχοι για –κατά περίπτωση- υπεξαίρεση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπορία καυσίμων, 8 αθώοι. Οι 3 από τους 11 οδηγήθηκαν στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

    Ο ισχυρός άνδρας της Energa Αρης Φλώρος καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή –κάθειρξη 21 ετών αν και «γλίτωσε» τα ισόβια λόγω ελαφρυντικών- και οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς οι δικαστές δεν του έδωσαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του. Την απόδρασή της (είχε σπάσει το ηλεκτρονικό βραχιολάκι επιτήρησης) «πλήρωσε» η πρώην γραμματέως του Φλώρου, Μαρία Σκλαβάκη, η οποία αν και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών, δεν «κέρδισε» αναστολή στην έφεση. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και για τον σύζυγό της Πέτρο Νικολοθανάση, ο οποίος παρέμενε φυγόδικος και συνελήφθη λίγους μήνες πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

    Άρης Φλώρος (Energa)
    Άρης Φλώρος (Energa)

    Η απόφαση για τα «φέσια» των 256 εκατομμυρίων που –κατά την πρωτόδικη καταδίκη- έβαλαν στο Δημόσιο οι εταιρείες Energa και Hellas Power, επεφύλαξε διαφορετική ποινική μεταχείριση στον δεύτερο –κατά το παραπεμπτικό βούλευμα- πρωταγωνιστή της υπόθεσης. Τον επικεφαλής της Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 χρόνων, με την αρχική κατηγορία της υπεξαίρεσης να μετατρέπεται σε απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση. Εκείνος έμεινε εκτός φυλακής, με αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι το εφετείο του.

    Η εισαγγελική έφεση

    Λίγες ημέρες μετά την εκφώνηση της απόφασης, ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση ζητώντας πιο βαριές ποινές και καταδίκες χωρίς ελαφρυντικά και επιεικέστερη μετατροπή των κατηγοριών και για τους 11 κατηγορουμένους.

    Με την έφεσή του ο εισαγγελέας, ουσιαστικά, ζητά να καταδικαστούν με τη βαρύτερη των ποινών, την ισόβια κάθειρξη, οι δύο επικεφαλής των εταιριών, οι επιχειρηματίες Αρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης αλλά και βασικοί συγκατηγορούμενοί τους που πρωτόδικα καταδικάστηκαν για υπεξαίρεση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Ελληνικού Δημοσίου.

    Μετά την έφεση, η δίκη σε δεύτερο βαθμό των 11 κατηγορουμένων ξαναρχίζει από το «μηδέν» και θα τους φέρει ξανά αντιμέτωπους με τα ισόβια. Ο κ.Πεπόνης έκρινε ότι οι δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου «δεν στάθμισαν ορθώς το βαθμό της εγκληματικής δράσης των κατηγορουμένων» και ζητά την «εξαφάνιση της απόφασης ως προς το σκέλος των ποινών αλλά και των ελαφρυντικών».

    Ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν έπρεπε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους (πρότερος έντιμος βίος ή/και ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη τους), γεγονός που έριξε την ποινή τους.

    Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power)
    Βασίλης Μηλιώνης (Hellas Power)

    Για τον Βασίλη Μηλιώνη, ο κ.Πεπόνης άσκησε έφεση και για τη μετατροπή της κατηγορίας για την οποία κρίθηκε ένοχος (απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση) και πλέον ο νεαρός επιχειρηματίας θα δικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ξανά για το αδίκημα της φυσικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση.

    Η ζημία του Δημοσίου

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, από τη δράση των κατηγορουμένων το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 256.521.323,96 ευρώ.

    Οι ‘Αρης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης κατηγορούνται ότι ως εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, αλλά δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.

    Οι ίδιοι αρνούνται τις κατηγορίες. Ωστόσο, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα: «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ως εκπρόσωποι της Energa, αλλά και ο Βασίλης Μηλιώνης, ως εκπρόσωπος της Hellas Power, δεν κατέβαλλαν κατά περίπτωση τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω του ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Power και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ για την Energa» Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι με δεκάδες εταιρείες που είχαν στήσει διακίνησαν τα έσοδά τους που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα «για να προσδώσουν σε αυτά νομιμοφάνεια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξαφνικός πόλεμος στο λιανεμπόριο: Καρυπίδης vs Σπυρόπουλου – Τι απαντά ο Απ. Σπυρόπουλος στο mononews

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκάνδαλο ΑΕΠΙ: Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μελών του Δ.Σ. με εντολή εισαγγελέα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα ακίνητα με χρησικτησία δεν αποτελούν τεκμήριο



    ΣΧΟΛΙΑ