• Πολιτική

    Συνετρίβη η Τερέζα Μέι – Με 432 «όχι» έναντι 202 «ναι» απορίφθηκε το σχέδιο της

    • NewsRoom
    Τερέζα Μέι

    Η Τερέζα Μέι στη συζήτηση για την συμφωνία για το Brexit


    Τη συντριβή γνώρισε η Τερέζα Μέι στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με την ΕΕ. Όπως όλοι ανέμεναν  το σχέδιο της Bρετανίδας πρωθυπουργού για τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ μετά το Brexit καταψηφίστηκε με τεράστια διαφορά.

    Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν 202 βουλευτές, ενώ εναντίον 432.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η Τερέζα Μέι παραδέχτηκε την ήττα της, λέγοντας πως βουλή είναι εμφανές πως δεν στηρίζει τη συμφωνία. Ωστόσο, η ψηφοφορία δεν μας λέει ποια συμφωνία η βουλή ούτε το πως και το εάν υποστηρίζει τη θέληση όσων ψήφισαν στο δημοψήφισμα. «Οι πολίτες της ΕΕ εδώ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ αξίζουν διαφάνεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα», συνέχισε.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντας “καταστροφική” την ήττα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία.

    Ο Κόρμπιν είπε ότι η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί αύριο.

    “Το αποψινό αποτέλεσμα είναι η μεγαλύτερη ήττα από τη δεκαετία του 1920”, τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τον Κόρμπιν, δεν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η πρόταση περί αποχώρησης χωρίς συμφωνία, αλλά να διασφαλιστεί μια μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβε επίσης ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit.

    “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Μέι μπορεί να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΕΕ”, πρόσθεσε.

    Πριν τη ψηφοφορία, η Τερέζα Μέι είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να αλλάξει το βαρύ κλίμα εναντίον της συμφωνίας.  Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ότι απόψε θα καθορίσουμε εάν θα προχωρήσουμε μπροστά με μια συμφωνία που τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

    Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα ορίσει το μέλλον της χώρας μας για πολλές γενεές. Η Μέι επισήμανε επίσης ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο διχασμό.

    Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η συμφωνία μας θέτει τα θεμέλια για μια άνευ προηγουμένου οικονομική σχέση με την ΕΕ.

    Οι επιλογές που βρίσκονται ενώπιόν μας, τόνισε η Τερέζα Μέι, δεν θα αλλάξουν μέσω της διεξαγωγής γενικών εκλογών. Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, οι εκλογές θα σήμαιναν δύο ακόμη μήνες αβεβαιότητας και διχασμού.

    Η Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία.

     



    ΣΧΟΛΙΑ