• Top Stories

    Brexit: Η μεγάλη ήττα για την Theresa May. Τα επόμενα κρίσιμα βήματα

    • NewsRoom
    Τερέζα Μέι

    Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


    Σε τηλεφωνική επικοινωνία θα έρθουν σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker με την Theresa May, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας, μετά από την απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου της Αγγλίας σύμφωνα με το οποίο η πρωθυπουργός της Αγγλίας δεν έχει πλέον την δυνατότητα να επικαλεστεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας (η νομοθεσία που θέτει σε εκκίνηση τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση), χωρίς να έχει προηγηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων η σχετική ψηφοφορία που θα της δώσει το συνταγματικό δικαίωμα να το πράξει.

    Πάντως, η βρετανική κυβέρνηση έλαβε από το δικαστήριο άδεια για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, η οποία, σύμφωνα με τον συνήγορο της κυβέρνησης, θα εξετασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας στις 5-8 Δεκεμβρίου.

    Το βρετανικό κοινοβούλιο οφείλει να ψηφίσει για την έναρξη από την κυβέρνηση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφάνθηκε το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου.

    «Το Δικαστήριο δεν αποδέχεται το επιχείρημα που προβλήθηκε από την κυβέρνηση, η οποία δεν θεωρούσε αναγκαία αυτήν την ψηφοφορία. Το Δικαστήριο αποδέχεται το βασικό επιχείρημα των εναγόντων», αναφέρεται στην απόφαση, η οποία ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την συνέχιση της διαδικασίας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Η βρετανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που εγκρίθηκε με ενέργειες του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Εμπορίου Liam Fox.

    «Η απόφαση αυτή εγείρει ένα σημαντικό και περίπλοκο νομικό ζήτημα και οφείλουμε να το εξετάσουμε προσεκτικά, πριν αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

    Ποια είναι η Gina Miller;

    Η ήττα αυτή για την Theresa May προήλθε κυρίως από την 51χρονη Gina Miller, διαχειρίστρια επενδυτικών κεφαλαίων και ιδρύτρια της οργάνωσης People’s Foundation,  η οποία οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της στόχος της δεν ήταν να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά να δώσει την δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να ελέγξει τον τρόπο και τον χρόνο της εξόδου.

    «Το όλο θέμα έχει να κάνει με τη διαδικασία και όχι με την πολιτική» ξεκαθάρισε.

    «Μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το πολύ απαρχαιωμένο, μυστικοπαθή βασιλικό προνόμιο για να παρακάμψουν το Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να αναρωτηθείτε με ποιον τρόπο μπορούν ενδεχομένως να παρακάμψουν ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο; Σίγουρα αυτό είναι που θέλουμε, ένα κυρίαρχο Κοινοβούλιο;» είχε δηλώσει η Gina Miller.

    Deutsche Bank: Εκλογές εντός του 2017 στη Βρετανία

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων της Deutsche Bank, είναι πολύ πιθανό εντός του 2017 η Theresa May, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε εκλογές, καθώς αποδυναμώθηκε από μια δικαστική απόφαση σχετικά με το Brexit, η οποία και ενδέχεται να έχει ευρείες πολιτικές συνέπειες.

    Η πρόβλεψη αυτή ακολουθεί τη δικαστική απόφαση η οποία ακυρώνει το σχέδιο της May να αποφύγει μια επίσημη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο πριν αρχίσει η επίσημη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπει το ‘Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    «Εν συνόψει, αποδυνάμωσε τη θέση της πρωθυπουργού May για το Brexit ακόμη περισσότερο και καθιστά τη διεξαγωγή νέων γενικών εκλογών το βασικό μας σενάριο, είτε πριν από την επίκληση του ‘Αρθρου 50 είτε μετά», ανέφερε η τράπεζα στο ενημερωτικό δελτίο που διανεμήθηκε στους πελάτες της.

    Παράλληλα, στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν αποκλείουν η Theresa May να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ επισημαίνουν πως το πλάνο για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί.

    «Η πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρη και αποφασισμένη ότι αυτή η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού και θα μας βγάλει από την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με το σχέδιό μας, να προετοιμάσουμε τις διαπραγματεύσεις και να παραμείνουμε στο χρονοδιάγραμμα όπως έχει οριστεί», δήλωσε μέλος των Συντηρητικών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε αυτή η απόφαση να εκτροχιάσει το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του άρθρου 50».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το Brexit οδήγησε σε σημαντική άνοδο τη στερλίνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Moody’s απειλεί την Βρετανία με νέα υποβάθμιση σε περίπτωση «κακής» συμφωνίας με την ΕΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Louis Vuitton σε τιμή ευκαιρίας στη Βρετανία λόγω της πτώσης στη στερλίνα

     



    ΣΧΟΛΙΑ