• Πολιτική

    Μπορέλ: Η ΕΕ θα αποφύγει την παραπομπή των διαφορών για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν στον ΟΗΕ

    • NewsRoom
    Μπορέλ

    O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ


    Eπ’ αόριστον αναμένεται να παρατείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το χρονικό περιθώριο για την επίλυση των διαφορών αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν που υπεγράφη το 2015 προκειμένου να αποφύγει την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή την επιβολή νέων κυρώσεων, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

    Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία κατηγόρησαν επισήμως το Ιράν στις 14 Ιανουαρίου ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας του 2015 που στόχο είχε να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η συμφωνία ορίζει ότι η παραβίασή της θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή εκ νέου κυρώσεων του ΟΗΕ στην Τεχεράνη.

    «Συμφωνούμε να μην προχωρήσουμε άμεσα σε ένα αυστηρό χρονικό περιθώριο που θα (μας) ανάγκαζε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη χθες, ενώ τα σχόλιά του μεταδόθηκαν σήμερα.

    «Η βούληση δεν είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία που οδηγεί στο τέλος του JCPOA (ΚΟΣΔ) αλλά να το διατηρήσει ζωντανό», δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στη συμφωνία του Ιράν με την επίσημη ονομασία της, Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/JCPOA).

    Ύστερα από μήνες σταδιακών βημάτων προς την αποδέσμευσή του από τους όρους της συμφωνίας αυτής, το Ιράν ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι καταργεί τα όρια για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Ο Μπορέλ ενημερώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα από το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ότι ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ξεκινώντας θεωρητικά μια 15ήμερη διαδικασία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα με το Ιράν. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια ερωτήματα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η 15ήμερη περίοδος, διότι το Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη διαδικασία διαβούλευσης, όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι.

    Μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία στη Βιέννη το 2015 βρίσκονται και η Ρωσία με την Κίνα οι οποίες έχουν εκφράσει δημοσίως αμφιβολίες για την απόφαση των Ευρωπαίων να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό. Πάντως όλες οι πλευρές συμφωνούν στη διάσωση της συμφωνίας από την οποία το 2018 αποχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο του 2018, επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

    Ο Μπορέλ δήλωσε ότι συμφώνησε με το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι να «αναβάλλουν συνεχώς» το χρονικό περιθώριο των 15 ημερών. Ωστόσο, δήλωσε ότι η πρόοδος εξαρτάται από τη διατήρηση της παρουσίας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στο Ιράν προκειμένου να παρακολουθεί τις πυρηνικές δραστηριότητες.

    Μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Μπορέλ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ σε ζητήματα που σχετίζονται με την πυρηνική συμφωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ