• Πολιτική

    Bloomberg: Κι όμως, στην τραυματισμένη από το Brexit Ευρώπη, κάποιοι ρίχνουν γέφυρες συμφιλίωσης


    Ενώ όλη η Ευρώπη προσπαθεί να παραμείνει ενωμένη, ύστερα από το ομολογουμένως σοκαριστικό αποτέλεσμα του Brexit, ένα διαιρεμένο νησί προσπαθεί με όλα τα δυνατά μέσα να επανενωθεί. Και αυτό το νησί δεν είναι άλλο από την Κύπρο. Στο Bloomberg διαβάσαμε μια ανάλυση των σχέσεων Κύπρου – Τουρκίας, μέσα από τη σκοπιά του Brexit.

    Παρότι, λοιπόν, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα, που προκλήθηκε από το δημοψήφισμα του Brexit, στην Κύπρο φαίνεται πως η κατάσταση είναι ελαφρώς διαφορετική. Το 1974, με την τουρκική εισβολή, η Κύπρος διασπάστηκε σε δυο μέρη. Σήμερα, η επανένωση του βόρειου και νότιου τμήματος του νησιού φαντάζει  πιο πιθανή από ποτέ.

    Τι είναι διαφορετικό αυτή τη φορά θα αναρωτηθεί κάποιος. Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι ηγέτες και των δυο πλευρών του νησιού, που επιδιώκουν μια συμφωνία, χρησιμοποιώντας τις δικές τους δυνάμεις. Και ενώ υπάρχει η υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία τώρα δηλώνει έτοιμη για μια λύση τους ερχόμενους μήνες.

    Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τούρκο Mustafa Akinci
    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον Τούρκο ηγέτη του τουρκόφωνου Βορρά, Mustafa Akinci

    Η Μαρία Σοφοκλέους, μια 60χρονη συνταξιούχος από την Κύπρο, η οποία κατοικεί σε ένα χωριό που βρίσκεται στην πλευρά των τουρκόφωνων, δήλωσε στο Bloomberg, ότι: “Αυτή τη φορά αισθάνομαι ότι υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να γίνει επιτέλους η επανένωση, γιατί και οι δυο ηγέτες φαίνονται αποφασισμένοι. Γνωρίζουν καλά πως είναι η τελευταία ευκαίρια που έχουν.”

    Στο βάθος, υπάρχει η προοπτική μιας Κύρπου, που θα συνιστά έναν κερδοφόρο αγωγό ενέργειας, δίνοντας στην Τουρκία και την Ευρώπη  πρόσβαση σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, της Αιγύπτου και φυσικά της Κύπρου. Σύμφωνα με την Eurasia Group, μια από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες πολιτικών ρίσκων, η πιθανότητα επανένωσης αγγίζει πλέον το 60%, γεγονός που την καθιστά ένα βασικό σενάριο, για να πραγματοποιηθεί εντός του 2016.

    Κύπρος

    Ο Mujtaba Rahman, αναλυτής της Eurasia, αναφέρει πως και οι δυο ηγέτες είναι πλέον θετικά διακείμενοι απέναντι σε μια συμφωνία, ενώ μαζί τους είναι και η κοινή γνώμη. Ο Πρόεδρος του ελληνόφωνου Νότου, Νίκος Αναστασιάδης, συναντιέται δυο φορές την εβδομάδα με τον Mustafa Akinci, ηγέτη του τουρκόφωνου Βορρά, προκειμένου να γίνουν πιο εντατικές προσπάθειες. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κράτους, όπως είναι το Βέλγιο, με κοινή εθνική κυβέρνηση και ξεχωριστές διοικήσεις στα δυο μέρη του νησιού. Θέμα των συζητήσεων είναι η σωστή και ισότιμη κατανομή της εξουσίας, ενώ όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική υποστήριξη στη δημοσιονομική πολιτική του νησιού.

    “Μοιραζόμαστε την ίδια προσέγγιση και το ίδιο όραμα, προκειμένου να δώσουμε στους κατοίκους της Κύπρου μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, με διάρκεια”, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, σε μια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, για  την προώθηση ενός ομοσπονδιακού κράτους. Ενώ ο Akinci συμπλήρωσε: “Αν μέσα σε ένα χρόνο δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία, ίσως να μην έχουμε ξανά την ευκαιρία.”

    Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

    Η Κύπρος ήρθε κοντά στη συμφωνία και το 2004, πριν την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η πρόταση του ΟΗΕ για μια δικοινοτική ομοσπονδία, δεν έγινε δεκτή από τους Ελληνοκυπρίους στην ψηφοφορία. Η διεθνής προσπάθεια διάσωσης του νησιού, πριν από 3 χρόνια, κατέστησε πιο επιτακτική την ανάγκη για την ύπαρξη ενότητας.

    κυπρος- τουρκια

    Ιδιαίτερο εμπόδιο, όμως, είναι το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που υπάρχει. Παρότι υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές, για να επιτευχθεί μια συμφωνία δεν αρκούν 6 μήνες. Απαιτούνται πολλές διαπραγματεύσεις, ενώ οποιοδήποτε σύμφωνο προκύψει θα πρέπει να ψηφιστεί σε δημοψήφισμα και να δημιουργηθεί ένα νέο ομοσπονδιακό σύνταγμα και ένα επίσης νέο νομικό σύστημα.

    “Είναι αφελές να πιστεύει κάποιος ότι η Τουρκία θα αφήσει την τουρκική πλευρά να πάρει τις δικές της αποφάσεις, εφόσον εκείνο το κομμάτι εξαρτάται οικονομικά από αυτήν”, λέει ο Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος του κόμματος Συμμαχία Πολιτών και πρόεδρος της επιτροπής του Κυπριακού Κοινοβουλίου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Με την επανένωση της Κύπρου, θα αρθούν και βασικές αναστολές που υπάρχουν, αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σίγουρα, πρόκειται για ένα ευαίσθητο και δύσκολο ζήτημα, που απαιτεί πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις, ωστόσο, και οι δυο πλευρές οφείλουν να είναι “ανοιχτές” σε όλες τις συζητήσεις. Έτσι, θα δοθεί λύση σε πολλά προβλήματα, η Κύπρος θα ενισχυθεί οικονομικά και φυσικά θα αποτελέσει παράδειγμα προς όλη την Ευρώπη, που αυτή τη στιγμή διασπάται, ύστερα από το Brexit.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/tromos-stin-ikonomia-pia-ine-epomeni-epichirisi-pou-tha-skasi/58828



    ΣΧΟΛΙΑ