• Άρθρα

    Γιάνης Βαρουφάκης: Σε δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπάρχει (Video)

    • NewsRoom


    Φωτιές άναψε για ακόμα μια φορά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο Euronews, καθώς προέβλεψε το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δέκα χρόνια αναφέροντας ότι «Δεν θα υπάρχει, θα είναι μια αστεία εκδοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Φυσικά δεν έχουμε την KGB και τα γκουλάγκ, αλλά οι ομοιότητες υπάρχουν και είναι ορατές. Σκεφτείτε το, η Σοβιετική Ένωση ήταν μια οικονομική ένωση που δεν ήταν βιώσιμη, αλλά διατηρήθηκε όσο κράτησε για πολιτικούς λόγους. Όσο περισσότερο διατηρείς μια μεγάλη ένωση που δεν μπορεί να επιβιώσει, και το κάνεις αυτό με αυταρχισμό, τόσο πιο κοντά έρχεσαι στη διάλυση».

    Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε “πολύ περήφανος” που ηχογράφησε τους συναδέλφους του ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Eurogroup στις οποίες συμμετείχε.

    Πιο συγκεκριμένα είπε «Είμαι πολύ περήφανος που το έκανα αυτό, πολύ περήφανος. Και όποιος θέλει μπορεί να με προκαλέσει». Επίσης εξήγησε ότι πήρε την απόφαση αυτή μετά την πρώτη συνεδρίαση που πήρε μέρος, η οποία κράτησε δέκα ώρες και αμέσως μετά έμαθε πως δεν τηρούνται πρακτικά. Υποστήριξε πως χρειαζόταν τις ηχογραφήσεις για να μπορεί να ενημερώνει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο για όσα λέγονταν στις κλειστές συνεδριάσεις, επέλεξε λοιπόν την ηχογράφηση, μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Επαναλαμβάνει πάντως, πως δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις αυτές και πως η μόνη ενημέρωση από τις συνεδριάσεις, που θα έχουν οι Ευρωπαίοι, θα είναι «μέσω διαρροών στους Financial Times».

    Ο κύριος Βαρουφάκης υποστήριξε για ακόμα μια φορά πως εάν οι συνεδριάσεις αυτές του Eurogroup μεταδίδονταν απευθείας στο ευρωπαϊκό κοινό, τότε η έκβαση των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική: «Άκουσα να λέγονται πράγματα εκεί μέσα από υπουργούς και ανώτατους αξιωματούχους, που ποτέ δεν θα έλεγαν αν ο λαός που τους έστειλε εκεί, που πληρώνει τους μισθούς τους και τους ψήφισε, μπορούσε να παρακολουθεί και να ακούσει».

    Στην ερώτηση αν «κατέστρεψε την Ελλάδα», η απάντησή του ήταν… αφοπλιστική: «Εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήμουν στην φυλακή, όχι στην καρδιά ενός δημοκρατικού ευρωπαϊκού κινήματος, σωστά»;

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμα πως αν μπορούσε να προβλέψει όλα όσα συνέβησαν τον περασμένο χρόνο, τότε θα είχε αντιμετωπίσει ένα σοβαρό δίλημμα, ακόμα και για το αν θα έθετε υποψηφιότητα στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου…

    Η γνώμη του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα

    Ακούω πως «η Ελλάδα αρχίζει να αναπτύσσεται» τα τελευταία 5-6 χρόνια, αυτό έλεγαν και πρώην πρωθυπουργοί, τόνισε, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τις υποσχέσεις του. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο γι’ αυτό», λέει και απαντώντας στο «γιατί το ισχυρίζεται αυτό ο Τσίπρας», απαντά: «Γιατί ο κύριος Σαμαράς έλεγε το ίδιο πράγμα πριν από δυο χρόνια»; Φυσικά, έχει την απάντηση: «Είναι αυτό που εύχεται, ελπίζει πως θα το προκαλέσει με το να το λέει, αλλά αυτό δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα. Πρέπει να αλλάξεις ριζικά κάποια πράγματα, επίσης».

    Και κατέληξε λέγοντας «Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα στραφεί ενάντια σε έναν σύντροφο όπως ο Αλέξης Τσίπρας και θα τον κακολογήσει. Έχουμε πολύ σοβαρές διαφορές. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς, εγώ εμμένω στις θέσεις μου, αλλά δεν θα αποδοκιμάσω ή θα χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς για φίλους και συντρόφους, ακόμα κι αν έχουν χωρίσει οι δρόμοι μας και δεν είμαστε πλέον σύντροφοι».



    ΣΧΟΛΙΑ