• Top Stories

    Ο Πορτογάλος Βαρουφάκης απαρνείται το… Γιάνη

    • NewsRoom
    Βαρουφάκης


    Ο άνθρωπος, που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην αριστερή κυβέρνησης της Λισαβόνας, θέλει να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα: η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα. Και αυτός δεν πρόκειται να ακολουθήσει το επιθετικό στυλ του Γιάνη Βαρουφάκη στους προμαχώνες της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

    Ο Mário Centeno, αρχιτέκτονας του οικονομικού προγράμματος, που σχεδιάστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Social PartyPS) και τους ακρο-αριστερούς συμμάχους της, ονομάστηκε “Rockstar” από το περιοδικό «Expresso», λόγω της μεγάλης προσοχής των μέσων ενημέρωσης που έπεσαν πάνω του, ενώ οι δεξιοί τον συγκρίνουν με τον Βαρουφάκη, τον ανορθόδοξο πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

    Ο Centeno απορρίπτει αυτές τις συγκρίσεις, καθώς πιστεύει ότι είναι δημιούργημα “των δημοσιογράφων από άλλες χώρες”. Αυτός κρατά ένα πιο ήρεμο τόνο από τον επιδεικτικό, Έλληνα μοτοσικλετιστή. Φοράει τα συμβατικά, ριγέ πουκάμισα και μέχρι τώρα ήταν γνωστός ως ο παππούς, διάσημος για το τηγανιτό καλαμάρι που σερβίρεται στο εστιατόριο του στο Αλγκάρβε.

    «Θα γυρίσουμε σελίδα στη λιτότητα με έναν τρόπο που θα ελέγχεται και θα είναι οικονομικά υπεύθυνος», είπε ο Centeno σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη. «Προτείνουμε μια ρήξη με αυτή την πολιτική, αλλά μέσα στο σύμφωνο (σταθερότητα της ευρωζώνης)».

    2015-05-15-Mario-Centeno-cenario-macroeconomico-PS

    Η αγορά είναι πολύ αγχωμένη και νευρική από τη στιγμή που ο António Costa, ηγέτης του Παραδοσιακού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συνεργάστηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς για να σχηματίσουν μια αριστερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

    Από τη στιγμή που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κατα-ψηφίσουν μια νέα κυβέρνηση μειοψηφίας, που σχηματίζεται από το κεντροδεξιό συνασπισμό και κέρδισε τις εκλογές στις 4 Οκτωβρίου, οι σοσιαλιστές αναμένεται να αναλάβουν εξουσία σε μια κυβέρνηση που εξαρτάται από την ακρο-αριστερή κοινοβουλευτική στήριξη.

    Ως υπουργός Οικονομικών των Σοσιαλιστών, ο Centeno θα πρέπει να πείσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schäuble και άλλα γεράκια της λιτότητας του Eurogroup, ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους για τους οικονομικά ασθενέστερους, και οι περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, δεν θα οδηγήσει σε μείωση του ελλείμματος της ευρωζώνης και δεν θα μειώσει τους στόχους τους.

    Μπορεί να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πολιτική του Centeno, αλλά τουλάχιστον οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πολιτισμικό σοκ, όπως ήταν η εμπειρία τους αντιμετωπίζοντας το κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του τρέχοντος έτους.

    Όντας ένας οικονομολόγος εκπαιδευμένος στο «Harvard» και ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος για πολλά χρόνια, ο Centeno, 48 χρονών, δεν χλευάζει τους κανόνες της ευρωζώνης σχετικά με τη δημοσιονομική σταθερότητα.

    Λέει πως η χαλάρωση που παρατηρήθηκε από τις πολιτικές λιτότητας, που εφάρμοσε η κεντροδεξιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα επιτρέψει στην Πορτογαλία, να χτυπήσει το χρέος και τους στόχους για το έλλειμμα, με όσο λιγότερο πόνο γίνεται για τους φτωχούς.

    «Οι αγορές θέλουν την Πορτογαλία να διατηρήσει ένα επίπεδο ευθύνης που θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που πρόκειται να κάνουμε», είπε η τηλεόραση «RTP 3». «Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες, ώστε να καταβληθεί το χρέος.”



    ΣΧΟΛΙΑ