• Top Stories

    Η πιο μεγάλη συγκέντρωση είναι τώρα (των αγροτών στην Αθήνα)

    • NewsRoom


    Χωρίς τελειωμό οι αφίξεις αγροτών από όλη την Ελλάδα, με σκοπό να συμμετάσχουν στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα.

    Πιο συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά τις 17.30 χιλιάδες αγρότες έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας και αυτή την ώρα, με ελληνικές σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», κατευθύνονται στο Σύνταγμα.

    Σε λίγο με τους αγρότες πρόκειται να συναντηθούν και εργαζόμενοι από τις συγκεντρώσεις της ΑΔΕΔΥ από την πλατεία Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ από την πλατεία Κάνιγκος.

    Το χρονικό

    Ήδη πολλοί παραγωγοί έχουν στήσει σκηνές στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην πλατεία Συντάγματος, ενώ μαζί τους έφεραν και χημικές τουαλέτες προκειμένου να διανυκτερεύσουν.

    Έως ότου φθάσουν στην Αθήνα και οι αγρότες που βρίσκονται καθ’ οδόν, μερικοί παραγωγοί μοίρασαν και μανταρίνια στους περαστικούς.

    Oι αγρότες έπιασαν δύο ταραξίες που πετούσαν πέντρες

    Το μεσημέρι, ενώ τα πνεύματα από τα επεισόδια είχαν ηρεμήσει και οι αγρότες συνέχιζαν την ήσυχη διαμαρτυρία τους, εμφανίστηκαν δύο άντρες και άρχισαν να πετούν πέτρες κατά του κτιρίου του υπουργείου, ξεκινώντας νέα ένταση. Αμέσως όμως επενέβησαν οι αγρότες που καταδίωξαν τους άγνωστους και μάλιστα κατόρθωσαν να τους πιάσουν και να τους παραδώσουν στους αστυνομικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτοί δεν είναι δικοί μας».

    Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, ένας από τους αγρότες που συνέλαβαν τους ταραξίες, ήταν και ο γνωστός πια μελισσοκόμος Στάθης Στιβακτάκης.

    Επεισόδια στο Χαϊδάρι ανάμεσα στους αγρότες και στα ΜΑΤ

    Eπεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το μεσημέρι στο Χαϊδάρι μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και αγροτών από την Πελοπόννησο που προσπαθούν να φτάσουν Αθήνα. Η αστυνομία δεν επιτρέπει στους αγρότες να περάσουν με τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ για να μπουν στην Αθήνα. Οι αγρότες από την πλευρά τους επέμειναν και τότε άρχισαν επεισόδια.

    ΜΑΤ και αγρότες συνεπλάκησαν και από την αστυνομία έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών παρά το γεγονός ότι στο σημείο υπήρχαν και αυτοκίνητα που δεν μετείχαν στις κινητοποιήσεις, απλώς έτυχε να περνούν από την περιοχή!

    Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Χαϊδαρίου. ΜΑΤ και αγρότες έχουν παραταχθεί απέναντι και η ένταση ακόμα δεν έχει αποκλιμακωθεί.

    Επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες πέταξαν πριν λίγη ώρα οι αγρότες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στους αστυνομικού που το φρουρούσαν, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

    Τα επεισόδια συνεχίζονται για περισσότερο από μισή ώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο θυμίζει πεδίο μάχης, με φωτιές σε κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια και ζημιές στην πρόσοψη. «Επίθεση, αγρότες, στους αλήτες» φώναζαν εξοργισμένοι οι Κρητικοί και ακόμα: «Είστε προδότες, μας πουλήσατε, πάνω τους, αγρότες, φάτε τους»!

    «Βγάλτε τις μάσκες, είστε δικά μας παιδιά», φώναζαν οι αγρότες και εξοργισμένοι απευθύνονταν στους αστυνομικούς, ενώ κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως ευθύνεται για την κατάσταση. Το θέμα είναι εθνικό και όχι αγροτικό, έλεγαν. «Εμείς δεν κωλώσαμε ούτε με τους Γερμανούς στον πόλεμο, δεν θα οπισθοχωρήσουμε τώρα».

    Η αστυνομία προχώρησε σε δύο τουλάχιστον προσαγωγές αγροτών, ενώ οι υπόλοιποι συμπαραστεκόμενοι και θέλοντας να δείξουν πως δεν υποχωρούν τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά», του Νίκου Ξυλούρη.

    Απίστευτες εικόνες, εκτυλίχθηκαν το πρωί της Παρασκευής, με τους αγρότες από την Κρήτη να κυνηγούν άντρες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες στην πλατεία Βάθης, όταν αντιλήφθηκαν ότι η αστυνομία προσπαθεί να μπλοκάρει ένα αυτοκίνητο με αγροτικά προϊόντα στην πλατεία Καραϊσκάκη, ξεκίνησαν για εκεί τρέχοντας. Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν ένα πρωτοφανές κυνηγητό, όπου μπροστά έτρεχαν άντρες των ΜΑΤ και αρκετά πιο πίσω αγρότες τους κυνηγούσαν!

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σταματά τα τρακτέρ με αιφνιδιαστικό μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, παρά την συμφωνία περί του αντιθέτου, όπως καταγγέλλει το συντονιστικό, ενώ παράλληλα οι αγρότες προειδοποιούν πως «θα είναι πολύ χειρότερα αν μας κόψουν αλλού».

    Υπό κατάληψη από αγρότες βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής τα γραφεία του ΟΓΑ στην οδό Πατησίων και στην οδό Αβέρωφ. Οι αγρότες, στο πλαίσιο των μεγάλων κινητοποιήσεων, καλούν τους συναδέλφους τους να περάσουν και από εκεί.

    Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας

    Απροσπέλαστο είναι εδώ και λίγη ώρα το κέντρο της Αθήνας καθώς είναι σε εξέλιξη οι πορείες και συγκεντρώσεις των αγροτών.

    Αυτή την ώρα είναι κλειστές οι Αθηνάς, Πειραιώς,  Αγίου Κωνσταντίνου, Αχιλλέως και Δεληγιάννη στο Μεταξουργείο.

    Μεγάλες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, καθώς σταδιακά θα κλείνουν οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

    ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Aπό νωρίς το πρωί η ΕΛ.ΑΣ. και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, είχε περικυκλώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εμποδίσουν τους αγρότες να εισβάλουν στο υπουργείο.

    Η εικόνα αυτή ωστόσο, προκάλεσε την οργή των αγροτών, οι οποίοι έχοντας σχηματίσει με τις γκλίτσες ανθρώπινη “αλυσίδα” και φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα σου πίνουνε το αίμα»

    agrotes.202

    Φτάνοντας έξω από το υπουργείο υποστήριξαν πως δεν θα φύγουν, εάν πρώτα δεν συναντήσουν τον υπουργό. Η ΕΛ.ΑΣ., από πολύ νωρίς, με κλούβες και ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ είχε περικυκλώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνοντάς το να θυμίζει φρούριο με αποτέλεσμα καθώς τους βρήκαν μπροστά τους οι αγρότες να δημιουργηθεί μικροένταση.

    ypoyrgeio

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δεν θα πάει σήμερα στο υπουργείο, καθώς όπως αναφέρουν συνεργάτες του έχει υποχρεώσεις στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στα μέσα Ιανουαρίου υποχρεώθηκε να μείνει για πάνω από 12 ώρες σε κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή, καθώς των πολιορκούσαν περισσότεροι από 2.000 αγρότες.


     



    ΣΧΟΛΙΑ