• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σύγκλιση με τους Ευρωπαίους έστω και «στο πάρα ένα» επιδιώκει ο Τσακαλώτος

    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (φωτογραφία αρχείου)


    Πολλές διαφορές και καθόλου πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κατέγραψαν χθες Τρόικα και Euro Working Group. Στις τηλεδιασκέψεις που γίνονταν όλο το Σαββατοκύριακο δεν επετεύχθη συμφωνία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει με συγκρατημένη αισιοδοξία στις Βρυξέλλες, αναμένοντας μία θετική δήλωση που θα επέτρεπε, αν όχι άμεσα, να δοθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες του Νοεμβρίου. Στον αέρα μένουν επίσης και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου, που είχε δρομολογηθεί για την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα.

    Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πάντως με δηλώσεις τους στο πρακτορείο Dow Jones το πρωί της Δευτέρας δεν άφηναν κανένα περιθώριο για εκταμίευση της δόσης στο σημερινό Eurogroup. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα δώσουν το “πράσινο φως” για την δόση των 2 δισ. στο Eurogroup της Δευτέρας» δήλωναν χαρακτηριστικά οι πηγές του πρακτορείου ειδήσεων.

     

    Η κυβέρνηση και ο κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, θα επιδιώξουν συναίνεση έστω και “στο πάρα ένα” του σημερινού Eurogroup. Στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν «μικρό καλάθι» για την έκβαση του συμβουλίου. Περισσότερο ανησυχούν για τον κίνδυνο να χάσει η κυβέρνηση και η χώρα το “momentum” που τους πρόσφεραν οι εποικοδομητικές δηλώσεις Ολάντ και Μοσκοβισί τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα. Αν υπάρξουν απαξιωτικές δηλώσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους (κυρίως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) πριν ή μετά το Eurogroup, μπορεί να χαλάσει η καλή εικόνα που «έχτισε» η κυβέρνηση στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμα και την πολιτική μεταστροφή της μετά τις εκλογές. Και αυτό, την ώρα ακριβώς που οι ελληνικές τράπεζες επιζητούν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για να πετύχουν τον στόχο της ανακεφαλαιοποίησή τους.

    Για το λόγο αυτό αναγκάστηκε και ο πρωθυπουργός να σηκώσει χθες το τηλέφωνο και να συνομιλήσει με τους Άγκελα Μέρκελ και τους άλλους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να αποφευθούν τα χειρότερα. Θέλησε να τους πείσει ότι το πολιτικό κόστος για όλους, σε Ελλάδα και Ευρώπη, αν υπάρξει στασιμότητα ή πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να είναι πολύ σημαντικότερο από τα θέματα για τα οποία υπάρχουν ακόμα διαφωνίες.

    Ποιες είναι οι διαφωνίες

    Η διαφορά παραμένει χαώδης και στα όρια προστασίας για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά και στις 100 δόσεις. Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα σε όσους μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, ότι θα υποστούν τις συνέπειες. Για αυτό θέλουν να κλείσει η «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη ώστε να καλύπτει μόνον όσους ζουν στα όρια της φτώχειας (χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια όλων όσων χρωστούν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα), ενώ βάζουν και όρο να χάνει την ρύθμιση των 100 δόσεων όποιος καθυστερεί έστω και μία μέρα (αντί για 30 που ισχύει τώρα ή 90 που ίσχυε πριν) να τακτοποιήσει την πληρωμή στην εφορία.

    Σκληρή στάση τηρούν κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντική Τράπεζα και το ΔΝΤ που θεωρούν ότι μόλις γίνουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί, θα αναγκαστούν οι κακοπληρωτές να αλλάξουν στάση και πως αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των ρυθμίσεων. Επίσης θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις για το νόμο Κατσέλη πρέπει να είναι «πιλότος» για το ευρύτερο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

    Από την άλλη, οι «σκληροί» του Eurogroup (το Βερολίνο αλλά και άλλες βόρειες χώρες) θεωρούν πως η Αθήνα όχι μόνον δεν κάνει όσα υπόσχεται, αλλά και πως επιχειρεί δημιουργώντας πόλωση να αλείψει και τις νέες «τρύπες» στον προϋπολογισμό, ώστε να αποφύγει πιέσεις για νέα μέτρα. Οι επαφές θα είναι συνεχείς και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας θα επιχειρηθεί κάποια προσέγγιση. Ήδη πάντως ο πρόεδρος του ESM κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ έδειξε και το «καρότο» (εκτός από το «μαστίγιο») για να κλείσει μία συμφωνία η Ελλάδα, λέγοντας πως μπορεί να είναι θέμα λίγων εβδομάδων πλέον μία νέα ρύθμιση για το ελληνικό χρέος.



    ΣΧΟΛΙΑ