• Πολιτική

    Αρχή για το Ξέπλυμα: «Καθαροί» οι λογαριασμοί Σημίτη και Χρυσοχοΐδη – Στο αρχείο η έρευνα

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    simitis_kostas σημίτης

    Κώστας Σημίτης


    «Καθαροί» αποδείχθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και μελών της οικογένειας του που ελέγχθησαν από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Καμιά ύποπτη ροή χρήματος δεν εντόπισε η έρευνα ούτε για τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό του Ευάγγελο Μαλέσιο.

    Έτσι, η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα μπήκε στο αρχείο και για τα συνολικά έξι πρόσωπα (τα τρία πολιτικά και μέλη των οικογενειών τους) που ελέγχθησαν από τον περασμένο Νοέμβριο.

    Η Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και η επικεφαλής της αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, είχαν δώσει παραγγελία για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού, των δύο υπουργών στο Δημόσιας Τάξης και των συγγενών τους, ζητώντας να ερευνηθεί από το 2000 και μετά τυχόν ύποπτη ροή χρήματος.

    Μετά από έρευνα 7 μηνών, δεν προέκυψαν ενδείξεις για ροή «μαύρου» χρήματος που θα παρέπεμπε σε δωροδοκίες των πολιτικών προσώπων. Έτσι, οι πληροφορίες λένε ότι η υπόθεση αρχειοθετήθηκε στο σύνολό της.

    Η Αρχή για το Ξέπλυμα έκανε «φύλλο και φτερό» τους λογαριασμούς του κ. Σημίτη, του κ. Χρυσοχοϊδη, του κ. Μαλέσιου και στενών συγγενών τους με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία αναφέρονταν σε παλαιότερη κατάθεση ενός πρώην στελέχους εταιρείας που είχε αναλάβει μία από τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    Πρόκειται για τον Γάλλο Μισέλ Ζοσεράν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Thales, η οποία είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών τουΠολεμικού Ναυτικού. Το 2006, καταθέτοντας στις γαλλικές δικαστικές αρχές, είχε κάνει γενικές αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό και κυβερνητικά στελέχη.Επικαλούμενος συζητήσεις με άλλο πρόσωπο, φέρεται να είχε καταθέσει ότι οι Αμερικανοί κέρδισαν το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων «γιατί στόχευσαν ψηλά» στην τότε πολιτική ηγεσία.



    ΣΧΟΛΙΑ