• Πολιτική

    Αψηφεί ξανά τις ΗΠΑ η Τουρκία: Θα διατηρήσουμε κανονικά τις εμπορικές μας σχέσεις με το Ιράν

    • NewsRoom


    Μια νέα διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Τουρκία καθώς η Άγκυρα δηλώνει πως δεν πρόκειται να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις στην αγορά ενέργειας με το Ιράν, παρά την επιστροφή των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Η Τουρκία, άλλωστε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ενέργειας από το Ιράν και η Άγκυρα επιθυμεί να συνεχίσει τις αγορές φυσικού αερίου. Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, οποιοσδήποτε συνεργάζεται με το Ιράν δεν θα μπορέσει να κάνει εμπόριο με την Αμερική. Η Ουάσινγκτον θα ανανεώσει τις κυρώσεις της στον ενεργειακό τομέα κατά του Ιράν μετά την λήξη της «περιόδου παράτασης» των 180 ημερών, στις 4 Νοεμβρίου

    Την ίδια ώρα η Άγκυρα έχει αποστείλει αντιπροσωπία στον Λευκό Οίκο. «Μια αντιπροσωπεία μας είναι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των κυρώσεων», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Dönmez στο τουρκικό κανάλι A-Haber.

    Ο Dönmez σημείωσε ότι το συμβόλαιο για το φυσικό αέριο της Τουρκίας λήγει το 2026. «Θα συνεχίσουμε αυτό το εμπόριο, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας στο σκοτάδι», είπε. Η Τουρκία αποκτά το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Άγκυρα πρόκειται να αγοράσει 9,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Τεχεράνη.

    Ο Τούρκος υπουργός αποκάλεσε τις κυρώσεις «μονομερείς». «Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά ενοχλημένη από αυτό. Διεξάγουμε νόμιμο εμπόριο εδώ» , είπε. «Και αυτό είναι σημαντικό για εμάς όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού επίσης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Ιράν απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για συνομιλίες – Επανέρχονται οι αμερικανικές κυρώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ