• Πολιτική

    Από τα σενάρια των εκλογών, στην αναμονή για ανασχηματισμό

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει συνεχώς και με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν με την ολοκλήρωση της τετραετίας, δηλαδή άνοιξη με καλοκαίρι του 2023, αλλά πλέον είναι σαφές ότι έχει εδραιωθεί κλίμα εκλογολογίας με ορίζοντα το 2022.

    Το φετινό φθινόπωρο τις τοποθετούν πολλοί και είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση, έστω και άθελα της, δίνει τέτοια αίσθηση, ενώ δημοσιογράφοι και Σύριζα πλειοδοτούν με εκτιμήσεις και τοποθετήσεις.

    Η κυβέρνηση δίνει αίσθηση προεκλογικής περιόδου αφενός με την απλοχεριά που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της για οικονομικές ενισχύσεις και στηρίξεις μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού, αφετέρου με την συμπεριφορά υπουργών και στελεχών της που βρίσκονται συνεχώς «ανήσυχοι» για το κλίμα που δημιούργησε η ακρίβεια στην κοινωνία κι ερμηνεύουν ως προεκλογικά όλα τα σημάδια παρουσιάζοντας μάλιστα τις εκτιμήσεις τους με αυξανόμενη, ή και απόλυτη βεβαιότητα. Όπως κάνουν εδώ και λίγες ημέρες, που…αναμένουν ανασχηματισμό. «Τολμηρό και δυναμικό», μάλιστα αφού όπως επιμένουν, «θα είναι και ο τελευταίος πριν από τις εκλογές»…

    Πριν και κατά την διάρκεια της πολύ επιτυχημένης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, σε κάποια υπουργεία, ανώτατα στελέχη αναβάλαν περιοδείες υπό τον φόβο των «εξελίξεων που έρχονται», ή έκαναν γνωστές τις «βέβαιες» προθέσεις του πρωθυπουργού για δομικό ανασχηματισμό.

    Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κι ενώ ο ενθουσιασμός από το ταξίδι και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο δεν έχει κοπάσει ακόμη στο επιτελείο του, τα σενάρια φούντωσαν: Ο απόηχος του ταξιδιού θα καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις, αναμένεται ένα πολύ καλό τουριστικά καλοκαίρι και αφού η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται ότι θα τερματιστεί σύντομα και η ΕΕ εξακολουθεί να καθυστερεί να λάβει αποφάσεις για ριζικές λύσεις…είναι «ευκαιρία» για εκλογές το φθινόπωρο – πριν έρθει ο χειμώνας με τους λογαριασμούς για ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο στα ύψη… Άρα, πάμε για ανασχηματισμό…

    Τα σενάρια κρατούν τους υπουργούς μακριά από τις υποχρεώσεις τους και απασχολημένους με την «προεκλογική» τους εκστρατεία και αρκετούς βουλευτές σε αγωνία αν θα υπουργοποιηθούν.

    Αυτό που μένει να φανεί, είναι αν όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει τον ανασχηματισμό που συζητείται και αν θα προχωρήσει στις κυβερνητικές αλλαγές που φημολογούνται. Κατά πως επιμένουν πάντως στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρούσα φάση δεν έχει κάποια άλλη σκέψη πλην της συνεννόησης για το θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Αυτή είναι η Νο1 προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενα διάστημα.

    Οι εντολές του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του αφορούν στην αύξηση των δράσεων που έχουν στόχο την επούλωση και τον περιορισμό των συνεπειών από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημίας-ενεργειακής/ακρίβειας) με στόχο τη διπλή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος: με αυξήσεις, αλλά και περισσότερες και πιο ασφαλείς δουλειές μέσω της τόνωσης της απασχόλησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο παρέμβαση: Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκίνησε το Κογκρέσο – Η πιο θερμή υποδοχή Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον

    171 εκατ. ευρώ ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης από τον Βόλο



    ΣΧΟΛΙΑ