• Πολιτική

    Απαλλαγή εισαγγελέα Αγγελή για την υπόθεση της Novartis

    Γιάννης Αγγελής


    «Ποτέ οι Αμερικανοί εισαγγελείς δεν μας πρόσφεραν στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό συγγενικού προσώπου πολιτικού που ελεγχόταν για δωροδοκία από τη Novartis».

    Σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να κατέληξε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, απαλλάσσοντας από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

    Σε βάρος του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη μετά την καταγγελία της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

    Τον κατήγγειλε ότι σε ταξίδι τους στη Βιέννη, στα τέλη του 2018, ο κ. Αγγελής, ως  επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αρνήθηκε να  παραλάβει, χέρι με χέρι από τους Αμερικανούς, στοιχεία για λογαριασμό στενού συγγενικού προσώπου πολιτικού, με την αιτιολογία ότι τα στοιχεία πρέπει να παραδοθούν όχι άτυπα, αλλά επίσημα, μέσω της  Εurojust.

    Με το βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να μην παραπέμψει σε δίκη τον κ. Αγγελή, απαλλάσσοντας τον από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

    Η πρόταση του εισαγγελέα

    Οι δικαστές υιοθέτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Οικονόμου.

    «Ο Ιωάννης Αγγελής ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν», ανέφερε στην απαλλακτική πρόταση του, κρίνοντας ότι «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του κατηγορουμένου δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί  του άρθρο 259 ΠΚ  να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους  και να βλάψει το κράτος, στοιχείο  σοβαρότατο για έναν  ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό…».

    Κατά την εισαγγελική πρόταση, ο κ. Αγγελής «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα  του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά  υπηρεσιακά πλαίσια  χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».

    Τα όσα είχαν δημοσιοποιηθεί αρχές του 2019,  σε συγκεκριμένο έντυπο, φίλα προσκείμενο στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για εκείνο το ταξίδι στη Βιέννη, έγιναν η αφορμή για την παραίτηση του κ.Αγγελή από τη θέση του επόπτη και άνοιξαν το χορό απίστευτων καταγγελιών που κατέληξαν στην ποινική δίωξη του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ.Παπαγγελόπουλου αλλά και της Ελ.Τουλουπάκη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Εισροή επενδυτών στα private equity- Σε ποιους κλάδους επενδύω

    Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Από τα χαμόγελα για το ΑΕΠ στη μέγγενη της ακρίβειας – Τι θα βάλει στο «καλάθι»



    ΣΧΟΛΙΑ