• Πολιτική

    Angela Merkel: Από την κβαντική χημεία στην κορυφή των ισχυρών της γης


    Η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου έχει διδακτορικό στη κβαντική χημεία, προεδρεύει την πλουσιότερη οικονομία της Ευρώπης και είναι ο βασικός μοχλός στην τεράστια προσπάθεια διάσωσης του ευρώ. Εν συντομία, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel είναι η αδιαφιλονίκητη ηγέτης της Ευρώπης.

    Πως οδηγήθηκε ένα κορίτσι από το καταπιεστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας στην πρώτη θέση ως αρχηγός της Γερμανίας;

    Η Angela Kasner γεννήθηκε στο Αμβούργο, της Δυτικής Γερμανίας, στις 17 Ιουλίου 1954.

    Η Angela Merkel, σε ηλικία 3 ετών, το 1957
    Η Angela Merkel, σε ηλικία 3 ετών, το 1957

    Οι γονείς της Angela Dorothea Kasner ήταν η Herlind Kasner, Αγγλίδα δασκάλα, και ο Horst Kasner, θεολόγος και Λουθηρανός υπουργός. Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή  της, η οικογένειά της μετακόμισε στο Templin της Ανατολικής Γερμανίας, μια ώρα μακριά από το Βερολίνο. Τα παιδικά χρόνια της Merkel διαμορφώθηκαν από τη Stasi, που ήταν η επίσημη κρατική υπηρεσία ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με έδρα της την Ανατολική Γερμανία. Η Stasi έκανε τους ανθρώπους παρανοϊκούς και έτσι η μικρή τότε Angela έμαθε να προσέχει μέχρι και τη σκιά της.

    Τελειομανής εκ φύσεως και άριστη μαθήτρια.

    angela merkel 1
    Η Angela Merkel κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο Lessing, για τις εξαιρετικές κοινωνικές της γνώσεις

    Ήταν εξαιρετική μαθήτρια, ειδικά στα μαθηματικά, τη φυσική και τις γλώσσες. Στα εφηβικά της χρόνια, οι γονείς της την ενθάρρυναν να συμμετάσχει στην Κομμουνιστική νεολαία, που ονομαζόταν Freie Deutsche Jugend ή  Free German Youth, ώστε να αναπτύξει πολιτικές δεξιότητες. Μετά την αποτυχία της σε ένα μάθημα φυσικής στο γυμνάσιο, αποφάσισε να πάρει πτυχίο φυσικής, από το πανεπιστήμιο της Λειψίας, προκειμένου να αποδείξει τις γνώσεις της στο πεδίο αυτό.

    Γίνεται φυσικός.

    Η Angela Merkel με τους συμφοιτητές της
    Η Angela Merkel με τους συμφοιτητές της

    Δημοφιλής ανάμεσα στους συμφοιτητές της, μαγνήτισε από την πρώτη στιγμή το βλέμμα του συναδέλφου της Urlich Merkel, με τον οποίο γνωρίστηκαν σε ένα ταξίδι ανταλλαγής στη Ρωσία. Παντρεύτηκαν το 1977 και αποφοίτησε τον επόμενο χρόνο, λαμβάνοντας πτυχίο στη φυσική και την κβαντική χημεία. Συνέχισε την ακαδημαϊκή της πορεία και πήγε να σπουδάσει στην ελίτ της γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών, στο Βερολίνο, και απέκτησε διδακτορικό στην κβαντική χημεία, το 1986.

    Χρησιμοποίησε την πολλά υποσχόμενη καριέρα της, για να κρυφτεί από το καταπιεστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας. 

    Η Angela Merkel με το δεύτερο σύζυγό της Joachim Sauer
    Η Angela Merkel με το δεύτερο σύζυγό της Joachim Sauer

    Μετά το διδακτορικό της, εργάστηκε ως χημικός στην Ακαδημία των Επιστημών, όπου ήταν η μοναδική γυναίκα ερευνήτρια. Ήταν πεπεισμένη ότι μια καριέρα στον τομέα των επιστημών, θα την προστάτευε από τους περιορισμούς του καταπιεστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας. Η Merkel και ο σύζυγός της χώρισαν το 1982. Λίγα χρόνια μετά παντρεύτηκε τον Joachim Sauer, που ήταν καθηγητής χημείας.

    Είχε μια συγκεκριμένη ρουτίνα και συνέπεια.

    H Angela Merkel πίνει μπύρα με τους φίλους της
    H Angela Merkel πίνει μπύρα με τους φίλους της

    Στις 9 Νοεμβρίου 1989, τη νύχτα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, η Merkel είχε πάει για σάουνα και μετά για μπύρα με τους φίλους της, όπως έκανε κάθε Πέμπτη βράδυ. Η απόφαση της να μείνει προσκολλημένη στην τυπική της ρουτίνα αποτελεί ένα παράδειγμα έντονης αντίθεσης προς τον τρόπο που αντέδρασαν οι περισσότεροι άνθρωποι στο Βερολίνο εκείνη τη νύχτα.

    Η πρώτη της δουλειά στην πολιτική ήταν η αποσυσκευασία κουτιών.
    H Angela Merkel στην πρώτη της δουλειά, στο πολιτικό κόμμα Δημοκρατική Αφύπνιση
    H Angela Merkel στην πρώτη της δουλειά, στο πολιτικό κόμμα Δημοκρατική Αφύπνιση
    Το 1989, η Merkel έκανε μια στροφή στην καριέρα της και ασχολήθηκε με την πολιτική. Συμμετείχε στην ομάδα των κεντροδεξιών ακτιβιστών του κόμματος Δημοκρατικής Αφύπνισης. Η πρώτη της δουλειά ήταν η αποσυσκευασία κουτιών, που περιείχαν νέους υπολογιστές, τους οποίους μετά τοποθετούσε στα γραφεία. Ένα χρόνο μετά, γίνεται εκπρόσωπος του κόμματος, το οποίο και μετονόμασε σε Allianz für Deutschland ή Συμμαχία της Γερμανίας.
    Ήταν ένα σπάνιο δείγμα στον πολιτικό κόσμο. 
    H Angela Merkel στα έδρανα του γερμανικού Κοινοβουλίου
    H Angela Merkel στα έδρανα του γερμανικού Κοινοβουλίου
    Ως γυναίκα με διδακτορικό στην κβαντική χημεία, η Merkel αμέσως ξεχώρισε στην πολιτική σφαίρα. Ακόμη στο  νέο της πιο εκτεθειμένο ρόλο, ως εκπρόσωπος του κόμματος, δεν αποχωρίστηκε το κοντό κούρεμα, τις φαρδιές φούστες και τα σανδάλια. Το ντύσιμό της πάντα αποτελούσε αντικείμενο κριτικής. Οι άντρες συνάδελφοί της ήταν τόσο έξαλλοι με την εμφάνισή της, που είχαν προσφερθεί να της πληρώσουν καινούργια και πιο κατάλληλα για τη δουλειά της ρούχα.

    Διέπρεψε στις θέσεις που της ανατέθηκαν.

    Η Αngela Μerkel ως υπουργός Περιβάλλοντος
    Η Αngela Μerkel ως υπουργός Περιβάλλοντος

    Η άνοδος της Merkel στην κορυφή επιταχύνθηκε, όταν έγινε μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της Γερμανίας, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Επιλέχθηκε, για πολλές θέσεις, από τον Helmet Kohl, μέντορά της και ηγέτη του κόμματος. Τη διόρισε ως υπουργό για τις γυναίκες και λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου επέβλεπε αμφιλεγόμενα θέματα, όπως είναι η πυρηνική ασφάλεια.

    Πήρε τη θέση του αρχηγού του κόμματος που συμμετείχε, γράφοντας ένα φλογερό άρθρο στον Τύπο.

    Η Angela Merkel με τον Helmut Kohl, ηγέτη του κόμματος
    Η Angela Merkel με τον Helmut Kohl, ηγέτη του κόμματος Χριστιανοδημοκρατική Ένωση

    Ο Kohl την αποκαλούσε “Maedchen”, δηλαδή μικρό κοριτσάκι, μέχρι τη στιγμή που δήλωσε δημόσια την παραίτησή του, το 1999, αφού πιάστηκε επ’ αυτοφόρω να μοιράζεται τα χρήματα του κόμματος με τους φίλους του. Ο  Jonathan Powell, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Βρετανού Πρωθυπουργού, είχε δηλώσει στο BBC πως: “Ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πάντα γι’αυτήν είναι πως πρόκειται για μια αδίστακτη πολιτική φιγούρα. Ο τρόπος που αντιμετώπιζε όλους τους αντιπάλους της στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ήταν εξαιρετικά μακιαβελικός. Μπορούσε να ξεφορτωθεί τους πάντες με μια κίνηση του φρυδιού της.”

    Και τότε έγραψε ιστορία.

    angela merkel 9
    Η Merkel, κρατώντας ανθοδέσμες, εκλέγεται νέα Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, σε ένα συνέδριο του κόμματος στο Essen, στις 10 Απριλίου 2000

    Τέσσερα χρόνια αργότερα, εξελέγη νέα Πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και γίνεται η πρώτη γυναίκα που ηγείται ενός μεγάλου γερμανικού πολιτικού κόμματος. Αμέσως ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατικών, Gerhard Schröder.

    Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους, όχι χάρη στο ιδιαίτερο στυλ της.

    H Angela Merkel στο debate για τη θέση της Καγκελαρίας
    H Angela Merkel στο debate για τη θέση της Καγκελαρίας

    Κατά τη διάρκεια ενός ζωντανού τηλεοπτικού debate για τη διεκδίκηση της Καγκελαρίας, ο Schröder της φώναξε δυνατά, λέγοντάς της πως πρέπει να καταλάβει ότι είναι σαφής η ήττα της. Άδραξε την ευκαιρία και απαντώντας του ψύχραιμα, δημιούργησε μια στρατηγική τακτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα, για να υπονομεύσει τους αντιπάλους της. Οι ψηφοφόροι ξεκίνησαν να τη βλέπουν ως μια φιλική και κομψή υποψήφια. Λίγο αργότερα έγινε Καγκελάριος της χώρας.

    Έχει μεσολαβήσει για ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης 19 Εθνών.

    Η Merkel σε σύνοδο της Ευρωζώνης
    Η Merkel σε σύνοδο της Ευρωζώνης

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Οι πιο σημαντικές στιγμές της Merkel σχετίζονται με τον κεντρικό της ρόλο στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, που ταλανίζει την Ευρωζώνη. Μετά την ανακάλυψη ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ανεξέλεγκτα χρέη, η Καγκελάριος ανέλυσε όλες τις πιθανές επιλογές, προτού συμφωνηθεί ένα τεράστιο πακέτο μαζικής διάσωσης. Δέχτηκε έντονη, αρνητική κριτική για την αργοπορημένη προσέγγισή της και τις άκαμπτες απόψεις της.

    Χρησιμοποιεί μια επιστημονική προσέγγιση στην πολιτική της.

    angela merkel 12
    Η Merkel σε σύνοδο της Ευρωζώνης

    “Οι άνθρωποι συχνά με κατηγορούν ότι δεν έδρασα αρκετά γρήγορα. Ότι άφησα τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους για πολύ καιρό. Για μένα είναι σημαντικό να έχω εξετάσει όλες τις επιλογές μου… να έχω μελετήσει συγκεκριμένα σενάρια και όχι να έχω απλώς θεωρητικά πειράματα στο κεφάλι μου. Αλλά επίσης, προσπαθώ να ζω με τις αποφάσεις μου για λίγο. Το σκέφτομαι μια ολόκληρη μέρα, για να δω πώς θα εξελιχθεί. Τι θα σημαίνει, τι θα πουν οι άνθρωποι, τι θα γράψει ο καθένας, ποιος θα το κριτικάρει και γιατί”, λέει η ίδια.

    Δε χαμήλωσε το βλέμμα στην αλαζονεία των ομολόγων της.

    H Γερμανίδα Καγκελάριος στη συνάντησή της με το Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin
    H Γερμανίδα Καγκελάριος στη συνάντησή της με το Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin

    Στο πρώτο της ταξίδι στο Κρεμλίνο, ως Καγκελάριος, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin της προσέφερε ως δώρο ένα λούτρινο σκυλάκι, αφού είχε μάθει πως στη δεκαετία του ’90 εκείνη είχε δεχθεί επίθεση από ένα σκυλί. Στην επόμενη συνάντησή τους, ο Putin ζήτησε να φέρουν στο δωμάτιο το μαύρο σκύλο του, τον Kony και τον  άφησε ελεύθερο να τρέχει στο δωμάτιο. Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε ένα ειρωνικό χαμόγελο, ενώ η Merkel παρέμεινε ατάραχη. Λίγο αργότερα η Γερμανίδα Καγκελάριος, χαρακτήρισε την πράξη αυτή ως αδυναμία. “Φοβάται την ίδια του την αδυναμία. Η Ρωσία δεν έχει τίποτα. Καμία πολιτική ή οικονομική επιτυχία. Το μόνο που έχουν είναι αστεία με σκύλους”, δήλωσε σε μια ομάδα δημοσιογράφων. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι εχθρικές πράξεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν απόλυτα τα λόγια αυτά.

    Λατρεύτηκε από την Εθνική ομάδα της Γερμανίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014.

    H Καγκελάριος Angela Merkel και ο Πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck γιορτάζουν με την γερμανική εθνική ομάδα, μετά τη νίκη της 1-0 στο 2014 FIFA World Cup εναντίον της Αργεντινής
    H Καγκελάριος Angela Merkel και ο Πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck γιορτάζουν με την γερμανική εθνική ομάδα,  τη νίκη της 1-0 το 2014, στο FIFA World Cup εναντίον της Αργεντινής

    Η Merkel έχει και μια ακόμη πρωτιά. Είναι η πρώτη Καγκελάριος που εκτιμά και υποστηρίζει τον αθλητισμό στη χώρα της. Η Εθνική Γερμανίας την ανακήρυξε ως την επίσημη μασκότ της και την αποκαλεί Muttivation, ένα υποκοριστικό της λέξης mutti, που σημαίνει μαμά. “Η επίσκεψη της Καγκελαρίου στη γερμανική ομάδα, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, δείχνει ότι παίρνει στα σοβαρά τους ανθρώπους και τα ενδιαφέροντά τους”, δήλωσε ο ερευνητής αγοράς Manfred Güllner του Ινστιτούτου Forsa.

    Η Angela Merkel είναι η πιο ισχυρή γυναικά παγκοσμίως και το αποδεικνύει με την κάθε ευκαιρία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ta-10-pio-politeli-aftokinita-tou-2016/62147

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ