• Πολιτική

    Ανδρουλάκης: Το πλαφόν στη λιανική τιμή είναι η καλύτερη λύση

    Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

    Νίκος Ανδρουλάκης


    Με άρθρο του στα «Νέα» ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε την Τρίτη να τεθεί από την κυβέρνηση πλαφόν στη λιανική –και όχι στη χονδρική– τιμή ενέργειας.

    Στο κείμενό του, και ενώ αναμένεται η πρόταση-απόφαση της κυβέρνησης για να τιθασευτεί το τρομακτικό πρόβλημα των λογαριασμών ρεύματος – πρόταση που προανήγγειλε την Τρίτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου– ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναγνώρισε πως «εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης δεν υπάρχουν».

    Επισήμανε δε, αφήνοντας υπονοούμενα για τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ότι «επανάληψη του τοξικού λαϊκισμού και της διχόνοιας του παρελθόντος μόνο σαν κακόγουστη φάρσα μπορεί να θεωρηθεί». Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης, στρέφοντας τα βέλη του κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρατήρησε πως «το χρηματιστήριο ενέργειας που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε και τώρα ως αντιπολίτευση καταγγέλλει, αντέγραφε ένα μοντέλο του εξωτερικού, χωρίς όμως να το προσαρμόσει στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς που χαρακτηρίζεται από χαμηλό ανταγωνισμό στη χονδρεμπορική αγορά και περιορισμένη διασυνδεσιμότητα».

    Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ωστόσο και τα λάθη στον σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και της εξάρτησης από το (ρωσικό) φυσικό αέριο:

    «Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος μέλος το οποίο αύξησε κατά τη διάρκεια του 2021 την εξάρτησή του από το φυσικό αέριο κατά 25% για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν ανέλθει στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

    «Αν και η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άμοιρος ευθυνών για τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας που λαμβάνουν οι Έλληνες πολίτες».

    Εξηγώντας τη θέση του ΚΙΝΑΛ, αλλά και το λάθος των προτάσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης έγραψε:

    «Ως πρώτο άμεσο μέτρο, που έχουμε ήδη προτείνει από τον Ιανουάριο είναι η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, η οποία θα ακύρωνε ουσιαστικά την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, κρατώντας τα τιμολόγια σταθερά για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κρίση με το κόστος να επιμερίζεται σε όλους τους συντελεστές της αγοράς. Είναι μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί σε εθνικό επίπεδο ακόμα και αύριο διότι περιλαμβάνεται στα μέτρα που πρότεινε στις 8 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη, με το όφελος να το νιώθουν απευθείας οι καταναλωτές στην τσέπη τους. Αντιθέτως, η πρόταση τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και του κ. Τσίπρα για επιβολή πλαφόν στη χονδρική, απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο το τελικό της αποτέλεσμα στα τιμολόγια, καθώς μεσολαβεί το χρηματιστήριο ενέργειας για τη διαμόρφωση των τιμών».

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρουλάκης: «Οι υπουργοί του Μητσοτάκη κάνουν στάση εργασίας» – Λέμε όχι στους «Πολάκηδες»

    Ανδρουλάκης: Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν ευθύνη για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ