• Πολιτική

    Αναβρασμός στην Ουκρανία για την χορήγηση αυτονομίας στις ρωσόφωνες επαρχίες

    • NewsRoom
    Ζελένσκι Ουκρανία

    Β. Ζελένσκι, Πρόεδρος Ουκρανίας


    Μεγάλες διαδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων –σύμφωνα με την αστυνομία– πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κίεβο, με τους διαδηλωτές να εκφράζουν την αντίθεσή του στην παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις  φιλορωσικές επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας.

    Η Κυβέρνηση φαίνεται να συζητά τη συγκεκριμένη κίνηση στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών που καταβάλλει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο οι διαδηλωτές θεωρούν πως πρόκειται για συνθηκολόγηση.  Κρατώντας πλακάτ, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαϊντάν (Πλατεία Ανεξαρτησίας) προειδοποιώντας τον Ζελένσκι να μην προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο.

    Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων όπως της Σβόμποντα, κατευθύνθηκαν κατόπιν προς το κτίριο της προεδρίας και το κοινοβούλιο. Ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, έκανε λόγο μέσω του Twitter για «δεκάδες χιλιάδες» διαδηλωτές στο Κίεβο και σε άλλες 20 πόλεις όλης της χώρας.

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προετοιμάζεται για την πρώτη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να επανεκκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία για την ανατολική Ουκρανία, ένας πόλεμος που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους. Επί του παρόντος, η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε νεκρό σημείο. Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε έναν οδικό χάρτη που προβλέπει τη χορήγηση ειδικού καθεστώτος στις αυτονομιστικές περιοχές, με τη διεξαγωγή ελεύθερων τοπικών εκλογών.

    Οι επικριτές του Ζελένσκι ανησυχούν ότι ο πρόεδρος, που είναι αρχάριος στην πολιτική, θα κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις παραδίνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο των αυτονομιστικών περιοχών στη Μόσχα. Για τους διαδηλωτές, η μεγαλύτερη αυτονομία που θα χορηγηθεί στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ αντίκειται στα συμφέροντα της Ουκρανίας.

    «Είμαστε κατά της προδοσίας. Θέλουμε να μπει τέλος στην κατοχή, στις βιαστικές αποφάσεις», είπε ένας από αυτούς στο Γαλλικό Πρακτορείο.



    ΣΧΟΛΙΑ