• Πολιτική

    Αν. Ξανθός: Το πάρτι στα εμβόλια είχε πολλούς συμμετέχοντες, λίγους διοργανωτές

    υπουργείο Υγείας Ξανθός

    Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας


    Το υπουργείο Υγείας και οι εποπτευόμενοι φορείς στηρίζουν και συνεισφέρουν με στοιχεία στην προσπάθεια απόδοσης ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο της προμήθειας εμβολίων και αντιικών φαρμάκων κατά την περίοδο 2006-2011, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από τις Σέρρες.

    Ο κ. Ξανθός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας καθώς και στο νοσοκομείο της πόλης, όπου και είχε ανοιχτή συζήτηση με τους εργαζόμενους.

    Τόνισε, δε, ότι το “πάρτι” είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά λίγους διοργανωτές και ότι αρχικά το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτούς, οι οποίοι διαμόρφωσαν το πλαίσιο για να υπάρξει αυτή η εκτεταμένη διαφθορά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της προμήθειας εμβολίων και αντιικών, το οποίο έφτασε στη Βουλή, ο κ. Ξανθός είπε ότι ποτέ δεν υπήρξε πολιτική βούληση για να ελεγχθεί αυτό το πάρτι και ότι τώρα, για πρώτη φορά, έχει δρομολογηθεί μία διαδικασία θεσμικής διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών και μέσα από τη Βουλή, αλλά και μέσα από τη δικαιοσύνη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

    “Εμείς εννοείται ότι στηρίζουμε και συνεισφέρουμε με στοιχεία από το Υπουργείο και τις εποπτευόμενες υπηρεσίες σε αυτή την προσπάθεια. Νομίζουμε ότι το χρειάζεται αυτό σήμερα το πολιτικό σύστημα. Χρειάζεται δηλαδή να υπάρξει μία κάθαρση, να υπάρξει μία αίσθηση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία, ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη και ασυλία σε τέτοιες συμπεριφορές. Και, κυρίως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δώσουμε έμφαση στις θεσμικές αλλαγές, τις δικλείδες ασφαλείας που πρέπει να μπουν έτσι ώστε να μην διαιωνίζονται αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον, να μην αναπαράγεται αυτή η φαυλότητα, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια στο σύστημα Υγείας” δήλωσε ο κ. Ξανθός.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπήρχε και προκλητή ζήτηση και σπατάλη και επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων και διαφθορά και, δυστυχώς, και εκμετάλλευση του αρρώστου, τονίζοντας ότι αυτά είναι φαινόμενα εγγενή και διαχρονικά στο σύστημα Υγείας της χώρας μας.

    “Τώρα, για πρώτη φορά, γίνεται μία προσπάθεια να ελεγχθεί αυτό το τοπίο και κυρίως να θωρακιστεί θεσμικά το σύστημα έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια και με ισοτιμία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση την ώρα της ανάγκης, όταν προσφεύγουν στις υπηρεσίες του ΕΣΥ” πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

    Ερωτηθείς αν θα πληρώσουν για το σκάνδαλο και οι γιατροί ή μόνο τα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Ξανθός απάντησε:

    “Το πάρτι είχε πολλούς συμμετέχοντες αλλά είχε λίγους οργανωτές. Κατ’ αρχήν, λοιπόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη διερεύνηση των ευθυνών αυτών που το οργάνωσαν, έχοντας είτε πολιτικό ρόλο είτε υπηρεσιακό και διοικητικό ρόλο στο σύστημα Υγείας. Αυτοί, λοιπόν, οι οποίοι διαμόρφωσαν το πλαίσιο για να υπάρξει αυτή η εκτεταμένη διαφθορά. Η δικαιοσύνη διερευνά προφανώς σε όλο το φάσμα των εμπλεκομένων. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη. Δεν ευθύνονται για το πάρτι αυτό ούτε όλοι οι γιατροί, ούτε όλοι οι πολιτικοί, ούτε όλα τα υπηρεσιακά στελέχη. Εμείς θέλουμε, λοιπόν, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς προσπάθεια γενικευμένης ποινικοποίησης είτε του ιατρικού έργου, είτε της πολιτικής εν γένει, να κάνουμε από τη μια διερεύνηση του παρελθόντος και από την άλλη θωράκιση του συστήματος για το μέλλον”.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη βουλή ξανά η δικογραφία για την αγορά εμβολίων επί υπουργίας Αβραμόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ